Automatism sau vrem sa traim viata constient?

pilot automatRefuz sa cred ca exista o minte inconstienta care ne sfideaza, fiind complet inaccesibila. Pentru mine acesta este doar o scuza pentru a crede ca in majoritatea vietii suntem controlati de forte din interior, nevazute si necontrolabile. Recunosc ca uneori nu putem explica de ce ne comportam intr-un anumit fel, dar asta inseamna doar ca nu avem control in acea situatie. Constienta este cheia pentru a le evita.

Initiaza discutii cu subconstientul tau – aminteste-i ca nu vrei sa treci prin viata pe pilot automat. Spune-i ca nu vrei sa fii o victima la cheremul unui “duh” ce iti conduce masina/corpul ale carui ordine isi au originea in virusii si obiceiurile de gandire cu care am fost programati.
De obicei eu ii spun mintii incarcate de obiceiuri adesea nefolositoare : ”Stiu ca am niste obiceiuri proaste capatate de mult, si vreau sa fie clar ca nu mai vreau sa actionez conform lor. Aduc la suprafata acum aceste obiceiuri si voi face un efort pentru a trai mai constient de toate aspectele vietii mele.”

Am avut o conversatie de genul acesta despre vechiul meu obicei de a-mi rataci cheile. Am vorbit cu acea parte din mine ca parea ca imi “pune” cheile mereu in locuri mai putin accesibile, si am vorbit ca si cum ar fi o persoana. Poate parea un lucru nesemnificativ, dar schimbarile au fost uriase. Acum rareori imi mai ratacesc cheile.
La un moment dat chiar imi gasisem scuze, gen “sunt uituc”. Chiar imi amintesc vorbele mamei si sotiei “Asa esti tu, un profesor distrat”. Vorbe de genul acesta intra in subconstient si devin scuze care contribuie la mentinerea obiceiului. Hotaraste ca nu vei mai permite comportamentul acesta din partea subconstientului tau.
De fiecare data cand ajungeam acasa, m-am hotarat sa devin atent la cheile mele, sa le simt forma si textura, sa le ascult clinchetul si apoi sa le pun intr-un loc special stabilit.
Atentia asupra prezentului si a lucrului pe care il fac in momentul de fata (mindfulness) ma ajuta sa nu ma pierd in actiuni transformate in rutina, sa ma regasesc pe mine insumi.

Wayne W. Dyer

P.S. Wayne Dyer a rezolvat o problema usoara, cea a ratacitului cheilor. Ar fi oare si alte lucruri pe care constient le dorim rezolvate, dar inconstientul parca se opune. Gen renuntatul la fumat, la dulciuri sau trezitul usor dimineata, cand suna alarma. Putem incerca, sunt sigura ca este posibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.