Autosugestia si autoeducarea


Catre culmile succeselor-Formula Fericirii
Autor: Pavel Corut
Editura:Corut Pavel
Categoria: Autoeducare/Autosugestie/Dezvoltare Personala

Fiecare isi doreste sa se realizeze in viata cat mai bine atat material cat si spiritual, avem ambitii chiar foarte mari, care uneori ne depasesc puterile. Acest subiect este pe larg dezbatut in cartea Catre culmile succeselor -Formula fericirii , scrisa de Pavel Corut. Aceasta carte, din seria de autoeducare, ne invata cum sa depasim limitele noastre modeste de oameni obisnuiti. Insusi scriitorul ne spune: “Succesele din viata mea de scriitor demonstreaza fara putinta de tagada ca exista o arta a succesului, arta aplicabila in orice domeniu de activitate”

Mereu ne spunem: “Vreau sa reusesc in realizarea unui lucru,dar n-am mai facut niciodata asa ceva, si nici nu stiu daca am puterea pentru asa ceva” Acest tipar de gandire nu are cum sa ne aduca un succes.De aceea, cand observam aceste ganduri negative trebuie sa ne programam creierul catre success si sa uitam de existenta cuvantului esec. Ratarea nu are ce cauta in viata noastra.

Primul pas in autoeducare este sugestia, care consta intr-o idee ce reuseste sa intre in constiinta noastra, apoi in subconstient, unde incepe sa produca efecte pozitive asupra comportamentului nostru. Daca iti vei spune mereu “Sunt sanatos”, desi suferi de o boala, sau “Sunt indraznet” desi erai un timid pana deunazi, sau “Am o minte scilpitoare” chiar daca esti un om normal, atunci toate aceste calitati se vor materializa. Fiecare afirmatie este precum o samanta noua care mai devreme sau mai tarziu va rodi.

Sugestia pentru dezvoltarea personala contribuie la intensificarea increderii in fortele proprii, lucru necesar de la adolescenta pana la maturitate, atat sportivilor cat si intelectualilor, atat bolnavilor cat si performerilor. Sugestia este necesara si in formarea unor relatii de simpatie si coeziune din grupurile umane, de respect si sinceritate, sau generozitate. Deci legea vietii normale intr-un colectiv este increderea intre oameni, pe care o putem obtine si prin sugestie. Cum altfel am fi putut realiza atatea cate sunt pe lumea asta de unul singur? Doar increderea si iubirea intre oameni a facut posibila evolutia omenirii. Cand acestea au fost uitate au aparut perioadele cele mai negre din istoria noastra: razboaie, persecutii, revolte etc.

Al doilea pas in reusita noastra in viata este autosugestia. Aceasta consta in introducerea in mod voluntar si constient a ideii dorite in subconstientul nostru. Trebuie sa tinem cont de anumite reguli: idea trebuie sa fie in limitele moralitatii, sa fie bine conturata si acceptata de constiinta noastra. Prin repetarea ei mai mult timp, in scris sau verbal, ea va deveni realitate.
Asa se intampla in cazul unei boli, adaugand autosugestia la tratamentul medicamentos si facand-o cu seriozitate primele rezultate vor aparea curand. Exemplu: “Eu, X, sunt perfect sanatos. Inima mea e sanatoasa si functioneaza normal” formula repetata obsesiv.

  • -Recomand o propozitie-doua, in functie de ceea ce doriti sa realizati.
  • -Esential este ca propozitiile sa fie scurte si usor de retinut, si sa faceti o asociere placuta in momentul repetarii lor.
  • -Si mai important este faptul ca intotdeauna trebuie sa folositi timpul prezent, pentru ca sugestia sa fie mai usor preluata de creier.

De exemplu: “In fiecare zi ma simt din ce in ce mai fericit.”

  • Repetati autosugestia de mai multe ori, de cate doua ori pe zi, pentru ca ea sa intre in subconstient.

De obicei dureaza pana la 2 saptamani pentru ca ea sa fie bine inradacinata in mentalul nostru, dar vestea buna este ca intr-adevar aceasta tehnica functioneaza.

Tot prin autosugestie putem sa ne dezvoltam increderea in puterile noastre, putem sa intarziem imbatranirea, putem sa luptam impotriva pesimismului, sau putem sa ne debarasam de anumite defecte ca: nervozitate, dezordine in gandire si actiune, delasare, negativism etc

Trebuie sa acceptam ca orice efect, in cazul nostru succesul preconizat, are o cauza, aceasta fiind o munca constienta de autoeducare, perseverenta, ghidata de reguli stricte. La fel putem zice ca toate neplacerile noaste, sunt efectele unor greseli pe care le-am facut. Asadar, putem sa ne schimbam, si sa alegem autosugestia. Gandirea unui om de success trebuie sa fie pragmatica, imaginativa, inventiva, intuitiva si in limitele moralei.

Nimic nu este intamplator, fiecare gand contribuie la dezvoltarea noastra personala. Asadar va recomandam sa studiati metoda autosugestiei, explicata pe larg,de catre Pavel Corut, in aceasta carte, ea ne va sugera cum sa reusim in viata, atat in profesie, cat si mentinerea tineretii, sau in relatiile cu cei din jurul nostru. Mult Succes!

6 thoughts on “Autosugestia si autoeducarea

  1. DUMNEZEU SA VA AJUTE!!!SA TRAITI ANI MULTI SANATOSI PE PAMANT!!! SA FACE TI VOI LUI DUMNEZEU SI SA VA INDEPLINITI MISIUNEA PERSONALA! M AM BUCURAT FOARTE MULT CITIND CATEVA RANDURI DIN CARTEA DVS! VA MULTUMESC!

  2. Tina Nitu says:

    Am descoperit de curând acest scriitor,pur si simplu devorez tot ce găsesc.am 21 de titluri dar nu am găsit “arta succesului”

  3. JoyLand says:

    Am citit o cartea “Arta succesului” cand aveam 17 ani acum am 37.
    A avut o mare influenta asupra mea in sens pozitiv, chiar daca nu am aplicat cu perseverenta metodele descrise acolo. In timp am citit si alte carti despre acelasi subiect, dar ce apreciez in mod deosebit la aceasta carte, e faptul ca descrie metode.
    Pe mine m-a ajutat cea cu siragul de margele. Altfel, mintea o ia razna si nu reusesti sa-ti impui punctul de vedere. Multumesc autorului pentru carte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *