Cat de mult ne afecteaza publicitatea?

Frederic Beigbeder

Frederic Beigbeder a lucrat in domeniul advertisingului si ne impartaseste din insiderurile acestei meserii. Aceasta este cartea care l-a inlaturat din domeniul publicitatii, din cauza ca a divulgat prea multe secrete. Este o carte care te pune pe ganduri si te face sa privesti publicitatea si shoppingul cu ochii si mai deschisi. Iata cateva citate din cartea sa, care in mod ironic nu are un titlu, ci are trecut pretul pe coperta.

Cat de mult ne afecteaza publicitatea? Frederic Beigbeder a lucrat in acest domeniu si ne impartaseste din insiderurile acestei meserii. Iata cateva citate din cartea sa, care in mod ironic nu are un titlu, ci are trecut pretul pe coperta.

“Prenumele meu este Octave si ma imbrac la APC. Lucrez in publicitate: ei da, poluez universul. Sunt tipul care va vinde rahat. Ala care va face sa visati la lucruri pe care n-o sa le aveti niciodata. Cer vesnic albastru, gagici care nu-s niciodata nasoale, o fericire perfecta, retusata pe Photoshop. Imagini bibilite, muzica ultimul racnet. Cand veti reusi, economisind la sange, sa va trageti masina visurilor voastre, cea pe care am promovat-o in ultima mea campanie, eu o voi fi trecut deja la demodate. Am un avans de trei puncte si am eu grija intotdeauna sa va frustrez. Glamour este o tara unde nu ajungi niciodata. Va droghez cu noutatea, iar avantajul noutatii este ca nu ramane niciodata noua. Exista intotdeauna o realitate proaspata care s-o invecheasca pe precedenta. Apostolatul meu e sa fac sa va curga balele. In profesia mea, nimeni nu va doreste fericirea, pentru ca oamenii fericiti nu consuma.”

“Cu cat ma joc cu subconstientul vostru, cu atat veti fi mai supusi. Daca laud un iaurt pe peretii orasului vostru, va garantez ca o sa-l cumparati. Credeti ca aveti discernamant, dar intr-o zi sau alta veti recunosste produsul meu in rafturile unui supermarket si-l veti cumpara doar asa, ca sa-l gustati, credeti-ma, imi cunosc eu schema.”

“Se petrece ceva foarte misterios atunci cand, impreuna cu Charlie, art directorul, asezat in fata mea, simtim ca am mai gasit o idee pentru a vari, o data in plus, un produs inutil in cosul gospodinei sarace. Deodata, ne aruncam o privire complice. Vraja s-a infaptuit: le vom insufla unor oameni fara mijloace dorinta de a cumpara un lucru nou, de care, cu zece minute inainte, n-aveau nevoie.”

“Stiu ca n-o sa ma credeti, dar n-am ales meseria asta pentru bani. Imi place sa nascocesc fraze. Nici o meserie nu da atata putere cuvintelor. Un copywriter e un autor de aforisme care se vand. Degeaba urasc ceea ce am devenit, trebuie sa recunosc ca nu exista alta meserie in care sa te poti ciondani timp de trei saptamani pentru un adverb. Cand Cioran scria: “Visez o lume in care ti-ai da viata pentru o virgula”, banuia oare ca vorbeste despre lumea copywriterilor?”

“Marcile au castigat un al Treilea Razboi Mondial impotriva oamenilor. Particularitatea celui de-al Treilea Razboi Mondial este ca toate tarile l-au pierdut in acelasi timp. Va anunt un scoop: David nu-l bate niciodata pe Goliat. Am fost naiv. Candoarea nu e o calitate ceruta in aceasta breasla. Am picat de fazan. De altfel, asta e singura mea trasatura comuna cu voi.”

Nu am citit decat primele doua capitole dar am ramas profund impresionata de ceea ce am citit. Stiam ca publicitatea era manipulare, citisem despre cum se face advertisingul, dar nu auzisem mimic din interiorul acestui domeniu, mai ales partea nevazuta, mai putin cunoscuta. Cu siguranta m-a convins sa citesc cartea pana la capat, doar am vrut sa va starnesc si voua intersul pentru ea. Am gasit cartea din intamplare la Real, la raionul de carti reduse, era aruncata printre multe altele. Daca o gasiti si o cititi, sigur o sa va schimbe perspectiva asupra publicitatii, si o sa schimbati canalul permanent in pauze, la tv. Ceea ce imi doresc pentru toata lumea. Mai putina galagie, mai putina manipulare si mai multa deschidere pentru adevar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.