“Corpul femeii dezvaluie ce se ascunde in mintea ei” spune psihiatrul Martin Rush in cartea “Descifreaza limbajul secret al corpului tau- felurile in care corpurile noastre ne trimit mesaje” (“Decoding the secret language of your body -the many ways our bodies send us messages”) In continuare vom vorbi despre cateva afectiuni feminine, cam cele mai frecvente la femei la ora actuala. Acestea sunt interpretari (bazate pe multiple sedinte de terapie cu clientii sai) ale psihiatrului american asupra mesajelor trimise de corp in cazul in care bolile se dezvolta pe un fond psihic, emotional. Nu prezentam solutii, doar posibile mesaje pe care corpul tau ti le poate trimite.
De a lungul timpului femeia a fost marginalizata, indepartata de toate indatoririle sociale si culturale, si fortata sa ia rolul casnic. Nu e de mirare ca femeia si-a suprimat multe din nevoi, a reprimat multe dintre emotiile ei, concentrandu-se pe datoriile impuse de societate. Poate de aceea femeia trebuie sa se concentreze mai mult decat oricine asupra emotiilor ei reprimate, sa le scoata la suprafata. Caci se intampla cateodata ca emotiile neexprimate, nemultumirile fata de barbati sa se manifeste sub forma de boala, organele sexuale feminine exprimandu-si furia sau insatisfactia pe aceasta cale neplacuta. O cauza ar putea fi nemultumirea femeii pe plan sexual, femeia se simte neimplinita, barbatul nu ii satisface nevoile si nu le intelege pe deplin, nu-i citeste sentimentele pentru a-i putea darui exact ceea ce are ea nevoie. De aceea ea trebuie sa-si dea seama ce-si doreste si sa exprime acest lucru partenerului.
Reprimarea nevoilor sexuale poate avea consecinte grave care pot afecta imaginea femeii, increderea in sine, simtul valorii proprii.
Actiunea care trebuie luata imediat este depistarea emotiilor, nemultumirilor pentru a putea indrepta situatia cat mai curand, evitand astfel boli, certuri si alte neplaceri inutile.
Iata cateva boli si posibile mesaje pe care pe care mintea le-a reprimat iar corpul tau ti le poate trimite prin intermediul acestor neplaceri:
Nodulii la san
Sanii reprezinta o parte din imaginea de sine sexuala a femeii. Autorul merge atat de departe spunand ca sanii fac femeii reclama sexualitatii ei (poate de aici si nevoia atator femei de a-si mari artificial sanii). Cand femeia isi respinge feminitatea sau sexualitatea apar chisturile, nodulii sau chiar cancerul. Aparitia cancerului se observa mai ales in clasele sociale mai educate, mai bogate, fara copii sau cu probleme de greutate. Care este legatura va veti intreba? Aceste categorii sociale ar avea in comun reducerea activitatii sexuale. Fie ca este vorba de un stres mai mare, lipsa unui partener sau viata sexuala nesatisfacatoare-aceasta ar putea fi o cauza. Autorul chiar vorbeste despre lipsa atentiei asupra sanilor in timpul preludiului. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care au aparut articole care sugerau ca femeile sa vorbeasca frumos cu sanii lor, sa-i accepte si sa-i iubeasca indiferent de forma sau marimea lor.
Cistita
Aceasta afectiune poate aparea ca urmare a nemultumirilor fata de partener, a contactului sexual ce apare doar pentru a multumi partenerul si nu peuntru placerea proprie, sau in urma furiei reprimate fata de partener. S-au constatat cazuri in care femeile care au constientizat nemultumirile pe care le aveau, au incetat sa mai aiba infectii urinare, anexite, cistite ce apareau din cauza nemultumirilor in cuplu. O data exprimate aceste nemultumiri, o mare usurare se instaleaza in sufletul femeii si elibereaza si organele sexuale de boala.
Dismenoreea
Menstruatia tinde sa fie perceputa de femei ca o pacoste, ca o povara ce o indeparteaza de puterea obtinuta de barbati mult mai usor, in absenta acestei “slabiciuni” femeiesti. Unele femei au fost ridiculizate in copilarie de fratii sau surorile mai mari in legatura cu aceasta “problema”. Menstruatia este un subiect tabu, un lucru inca rusinos pentru femei chiar si la varsta adulta. Unele femei si-ar dori mai mult sa fie mai puternice si cred ca acest lucru ar fi posibil in absenta menstuatiei, lucru care le trage inapoi. Aceste femei isi reprima feminitatea fara sa-si dea seama, iar acest lucru duce la dureri menstruale, uneori chiar complicatii, fiind si femei care trebuie sa-si ia zile libere in primele zile de ciclu menstrual. Mergand la psiholog, multe dintre aceste femei au descoperit ca tineau ascunse sentimente de disconfort, de rusine, de neplacere legate de menstruatie. Odata ce au inceput sa vorbeasca despre ceea ce simteau, deja durerile menstruale au inceput sa se diminueze.
Menoragia
Aceasta este o afectiune ce se manifesta printr-o sangerare menstruala foarte abundenta. Unele femei prezinta cazuri severe, hemoragii care le tin in casa in aceasta perioada. Aceste femei pot fi prinse intr-o capcana emotionala in care nu-si pot manifesta sentimentele de tristete, nemultumiri sufletesti, iar uterul sa “planga” pentru ele, exprimandu-si nemultumirea printr-o menstruatie abundenta. De multe ori femeile sunt invatate ca este un semn de slabiciune sa plangi, sau sa te plangi la altcineva, ne dorind sa parem negativiste, dar iata ca nu putem sa ascundem aceste nemultumiri de corpul nostru care exprima el sentimentele noastre prin moduri mai putin placute. Emotiile apar pentru a ne face sa actionam, sa luam o decizie, sa schimbam ceva in viata noastra, iar daca le ignoram sau le reprimam sau mergem la o partida de shopping pentru a ne lua gandurile de la ele, corpul nostru nu va putea fi pacalit, psihicul da, si asta pentru moment, dar corpul poate avea de suferit. Atunci cand suferim de o astfel de afectiune este bine sa ne intrebam: “Ce este in neregula in viata mea? De ce sunt nemultumita?” Este bine sa vorbim cu cineva despre asta, si chiar sa plangem, aceasta descarcare emotionala va linisti corpul nostru care nu va mai trebui sa se “descarce” in acel mod neplacut si dureros.
Endometrioza
Din punt de vedere medical boala se caracterizeaza prin prezenta tesutului endometrial in afara cavitatii uterine. La un nivel mai profund boala ar putea avea ca si cauza nemultumirea fata de partener, depresia, cauzata de probleme in cuplu sau de un simt de inferioritate fata de barbat in general. Aceste femei incearca din rasputeri sa ajunga din urma reusitele barbatului, se simt minimalizate ori simt ca nu primesc atentie deajuns de la ei sau destula recunoastere pentru meritele sociale. Pot fi femei care de mici au simtit aceasta departajare intre sexe, posibil avand frati si observand atentia primita de baieti, recunoasterile si avantajele de a fi barbat. De obicei o constientizare a acestor ganduri si acceptarea feminitatii cu avantajele si dezavantajele ei reduce simptomele acestei boli.
Infertilitatea
In multe cazuri aceasta afectiune este data de nepregatirea psihologica a femeii de a avea copii, sau de frica de a avea copii. Multe femei au o frica ca nu ar fi mame bune, destul de generoase, frica de a nu a putea gestiona bine viata personala, viata sociala, cu serviciu si cresterea unui copil. Tocmai aceste frici interioare pot impiedica aparitia unui copil. Multe dintre aceste ganduri nu sunt nici macar constientizate de femeie, pentru ca, de obicei, ca in majoritatea afectiunilor, accentul cade pe tratamente exterioare, pe tratarea efectelor si nu a cauzei profunde. O data ce femeia scapa de o viata stresanta, se echilibreaza emotional, se linisteste si inceteaza a mai fi preocupata de aceasta afectiune, lasand lucrurile sa curga de la sine, sau apeland la un psiholog, lucrurile pot intra pe cursul cel bun.
Vaginita
Aceasta boala se trateaza de obicei cu antibiotice, dar daca cauzele emotionale nu sunt tratate, ea poate reveni. De obicei aceasta boala are drept cauza insatisfactia sexuala, nemultumiri cauzate de parteneri. Cauzate probabil de actiuni ce contravin sistemului de valori a femeii, ori o lipsa de sensibilitate a barbatului fata de femeie, lipsa atentiei, senzatia femeii ca nu este ascultata, sprijinita, parerea ca este umilita sau neindreptatita. Cauzele pot fi diverse, este important ca ele sa fie descoperite, exprimate pentru ca mai tarziu sa apara o schimbare benefica in dinamica cuplului menita sa inlature aceste vaginite.
Martin Rush spune ca “vaginul este asa de sensibil, un barometru al fericirii stapanei lui, un barometru in care poti sa ai deplina incredere. Daca vaginul este multumit si functioneaza bine, fara repros, lucrurile sunt bune in universul tau emotional. Daca vaginul te arde, te mananca, doare sau dezvolta o infectie, trateaza simtomele pentru a alina disconfortul, dar deruleaza un inventar ascuns despre ce simti cu adevarat fata de partener sau fata de viata ta. Daca vaginul tau este nefericit, sunt multe sanse ca si tu sa fii nefericita, dar sa nu fi admis acest lucru. Daca descoperi ce te face nemultumita, evita acel lucru, redu-l sau plange-te despre el la cat de multi oameni poti. Atunci cand esti in echilibru, vaginul tau va intra pe fagasul cel bun si va fi fericit si el.”