Sa-i schimbam pe ceilalti

autor spiritual“Spiritualitatea inseamna trezire. Cei mai multi oameni, chiar daca nu o stiu, sunt adormiti.

S-au nascut adormiti, traiesc adormiti, se casatoresc in somn, fac copii in somn si mor in somn, fara sa se trezeasca vreodata. Ei nu intelegul farmecul si frumusetea acestui lucru pe care il numim existenta umana. Dumneavostra stiti ca toti misticii, toti inteleptii sunt unanimi cand vine vorba de un singur lucru: ca totul este bine, totul este bine. Desi totul este un dezastru sau o harababura, totul este bine. Ciudat paradox”.
Sunt cuvintele lui Anthony de Mello, un catolic protestant nascut in India, din parinti portughezi, care desi scolit ca preot iezuit, a imbinat in scririle sale intelepciunea orientala cu cea occidentala. Cartile lui au un continut multi-religios, asadar, sunt adresate oricarui om in cautarea lui spirirtuala, nu neaparat crestinilor sau hindusilor. Tocmai din cauza faptului ca nu se inscria in dogma religioasa, Vaticanul a cenzurat scrierile sale, lipsa lui de ipocrizie, de idei preconcepute deranjand pe multi dintre cei care nu s-au “trezit” inca.
In Biblie intelepciunea este impartasita in pilde si parabole, de Mello o face in povestri scurte sau glume.

Iata ce spune despre grija noastra permanenta de a-i ajuta pe altii, cateodata impotriva vointei lor, eventual de a-i schimba:
“Un om de afaceri intra intr-un bar, se asaza si vede un tip cu o banana in ureche- o banana in ureche! Si se gandeste: “Ma intreb daca ar trebui sa-i atrag atentia. Nu, nu e treaba mea. Dar gandul nu-i da pace. Asa ca, dupa ce a baut un pahar, doua, ii spune tipului: ”Scuza-ma, ai o banana in ureche”. Tipul ii spune: ”Ce-ai zis?”. Omul de afaceri repeta: “Ai o banana in ureche”. Tipul tot intreaba: “Ce-ai zis?, iar omul nostru raspunde la fel: “Ai o banana in ureche”. Tot nu intelege si tipul de la bar intreaba din nou: “Nu inteleg ce-ai zis, am o banana in ureche”. Deci totul e in zadar. Renunta, renunta, renunta. Spune ce ai de zis si pleaca. Si daca lor le este de folos, foarte bine, daca nu – cu atat mai rau”.

Morala : sunt perfect constient ca gresesc, tu nu poti sa ma schimbi decat daca eu o vreau.

Leave a Reply

Your email address will not be published.