Carnegie despre teama de critici

lasa grijile carteIn cartea sa “Lasa grijile, incepe sa traiesti” Dale Carnegie pune foarte mult accentul pe trairea vietii asa cum este ea, fara ca noi sa mai gasim motive inutile de ingrijorare. Unul dintre capitolele acestei carti, este socant intitulat “ Nimeni nu loveste un caine mort” si se adreseaza celor care au probleme in a accepta o critica din partea celorlalti. Este drept, ca este foarte greu sa depui eforturi intr-o anumita directie si sa vezi ca cineva nu apreciaza acest lucru, ba din contra te critica, in aparenta, fara niciun motiv. Care este interpretarea lui Carnegie in privinta criticii? Ca lumea va critica pe cineva care este demn de luat in seama, ca in spatele criticii de multe ori se afla admiratia persoanei respective, persoana care nu stie sa comunice direct, nu stie sa fac aun compliment sau, mai rau, doreste sa atace succesul cuiva, sau sa-I minimalizeze reusitele.
Pentru a ne feri de astfel de situatii, Carnegie propune cateva reguli:

“Amintiti-va ca o critica nedreapta este adesea un compliment mascat.”
“Amintiti-va ca nimeni nu loveste un caine mort”
(nn.un om lipsit de importanta)

De asemenea, Carnegie ne sfatuieste sa facem ce consideram ca este bine intr-o anumita situatie, si daca noi stim ca am procedat corect, dupa expresia “ca la carte”, atunci cand vom primi critica ne vom simti impacati ca am urmat pasii potriviti. Chiar Dale Carnegie spune: “ Am descoperit cu ani in urma ca, desi nu puteam impiedica lumea sa ma critice pe nedrept, puteam face ceva infinit mai important: puteam hotari daca sa las condamnarea nedreapta sa ma tulbure.”

In cartea “Lasa grijile, incepe sa traiesti” sunt multe situatii cu referire la critica prezentate de autor cu istorioare foarte sugestive, printre care si una despre Eleanor Roosvelt, care, de mic copil s-a temut de a fi criticata. Aceasta povesteste ca intr-o zi s-a dus la matusa ei si i-a scpus cum ar vrea sa faca mai multe lucruri, dar ii este teama de ce o sa zica lumea. Matusa i-a raspuns direct: “Sa nu te deranjeze niciodata ce ar putea spune lumea, atat timp cat stii, in inima ta, ca ai dreptate.” Ce impact au avut aceste vorbe asupra fetitei? Stiti ca sunt unele vorbe care fac istorie, sau care ajuta la scrierea ei, aceasta este una dintre ele. Pentru ca mai tarziu Eleanor Roosvelt a ajuns la Casa Alba, unde si-a dat seama ce importanta este actiunea, si nu frica de critici, si ca numai daca stai cuminte ca un bibelou chinezesc vei putea sta departe de critici.

Regula lui Dale Carnegie?
“Stabiliti-va sa faceti lucrurile cat de bine puteti; iar apoi deschideti-va umbrela si nu lasati ploaia de critici sa va siroiasca pe ceafa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.