Angajatii ideali trebuie sa fie de incredere, sa te poti baza pe ei, harnici, mari lideri si subordonati perfecti.
Doar unii se ridica la cel mai inalt nivel. Jeff Hade, ziarist si autor de carti non-fiction in business si investitii, a evaluat cele 8 calitati ale angajatului pe care oricare sef le-ar aprecia:
1. Sa ignore job description-ul. Cu cat este compania mai mica, cu atat seful si-ar dori ca angajatul sa gandeasca singur, sa se adapteze mediului in schimbare, astfel ca indiferent pentru ce job este el angajat, lucrurile sa mearga bine in firma. Cu alte cuvinte, sa stie ce are de facut fara sa i se spuna de fiecare data.
2. Sa fie excentric… Adesea, cei mai buni angajati sunt putin diferiti: cateodata nepoliticosi, nealiniati cu toate normele sociale, dar totusi mandri de felul in care sunt. Personalitatile neconforme, adesea vad lucrurile intr-o lumina noua, pot gasi solutii neobisnuit de bune, fata de unele doar bune.
3. …dar sa stie ca exista o limita. Personalitatile excentrice sunt amuzante, si asta pana cand inceteaza sa mai fie amuzante.Cand apare o mare provocare, o situatie limita, angajatul ar trebui sa stie sa depaseasca expresia individuala si sa fie parte din echipa, in interesul echipei.
4. Sa laude in public…lauda sefului are efect bun, dar lauda unui coleg are efect extraordinar, mai ales atunci cand acel coleg este apreciat.
5. …dar sa critice in particular. Cu totii doresc angajati care sa aduca in discutie problemele, insa unele lucruri trebuie rezolvate in particular. Uneori angajatii care au performante bune isi aloca libertatea de a iesi in fata de fiecare data, insa limita discretiei este aceeasi pentru toti, indiferent de rezultate sau pozitie in firma.
6. Sa vorbeasca atunci cand altii nu au curajul. Unii angajati nu indraznesc sa vorbeasca deloc intalniri, altii nici macar in particular, poate din cauza lipsei de incredere, poate din cauza ca a iesit prost ultima data cand au deschis gura. Este preferat angajatul care are discernamantul de a vorbi atunci cand este nevoie mai mare de o opinie in plus, de cineva care sa puna punctul pe i.
7. Ii place sa demonstreze ca altcineva nu are dreptate. Motivarea provine adesea din dorinta de a arata si altora ca s-au inselat in privinta lui. Cel considerat adesea a nu avea suficiente atu-uri, de exemplu lipsa diplomei necesare, putina experienta in firma sau in domeniu, poate sa gaseasca acestea motive in plus de a arata ce poate, de a-si arata adevaratele calitati.
8. Ii place sa rafineze munca sa. Angajatii preferati de sefi sunt rareoari satisfacuti de ceea ce a urealizat. Asta in sensul bun, adica adesea muncesc in plus pentru a da o noua forma proiectului, ajusteaza etapele unui proces si alte lucruri de finete pe care le fac nu pentru ca li s-a cerut, ci pentru ca nu se pot abtine
Intr-o lume ideala, cum ar trebui sa fie oare seful acestui angajat?
ce frumos/.O sa urmez asta ca model