In ultimii ani s-a vorbit tot mai des despre acest concept, mamele, in general sunt mai bine informate, pentru ca acest efect se refera la presupusa dezvoltare mai buna a creierului intensificata de ascultarea muzicii lui Mozart de catre copil, in intervalul de 1-3 ani. Cu alte cuvinte, aceasta muzica aduce o imbunatatire a gandirii spatial temporale.
Muzica este unul dintre lucrurile pe care le luam ca atare, divertisment si atat, insa ea si-a dovedit efectul pozitiv in multe aspecte: combaterea durerii, in ridicarea coeficientului de inteligenta.
Prof. Dr. Iamandescu a scris primul tratat de muzicoterapie. Acesta incearca sa introduca muzicoterapia ca disciplina la Universitatea de Muzica, insa este un domeniu foarte pretentios si necesita cel putin trei ani de formare. In continuare, acesta raspunde la cateva intrebari:
Este eficienta orice melodie care ne place sau gusturile se discuta?
Orice muzica este eficienta, dar muzica clasica activeaza cel mai mult creierul. Tomografia arata ca muzica lui Mozart activeaza 90-100% din scoarta creierului, spre deosebire de genurile preferate de fiecare, oricare ar fi ele. In general, muzica simfonica si de camera activeaza creierul in proportie de 90% spre deosebire de tango, care activeaza 50 % din suprafata creierului.Cel mai bun rezultat il are muzica baroca, al carei unde sonore au frecvente care se inscriu in zona de activare optima a activitatii cerebrale. Daca ascultam muzica baroca, neuronii capata un ritm de activitate cicilica, intre 8 si 12 cicli pe secunda, ceea ce se intampla numai in cazul geniilor.
Geniile au permanet aceasta frecventa, noi doar cat ascultam, dar este suficient, pentru ca imbunatateste memoria.
Ar trebui, asadar sa ascultam muzica in timp ce invatam?
Da, muzica in stil baroc in special, adica Bach, Telemann, Handel.
In afara de stimularea memoriei, ce alte efecte are muzica?
Un alt efect este cel analgezic si de scadere a glicemiei, toate verificate stiintific in baza eperimentelor de catre dr. Iamandescu. Muzica se mai utilizeaza foarte mult in ginecologie si chirurgie.
Ce spun despre noi gusturile muzicale?
Nu exista niciun obstacol, nici macar de gust, pentru a beneficia de efectele muzicii. Insa sunt anumite diferente notabile intre genurile muzicale si efectul pe care il au asupra noastra.
Cel care apreciaza manelele si le asculta des, isi exacerbeaza instinctele, adica activeaza acele organe din zona de sub buric, pentru ca manelele au ritm, si ritmul trezeste instincte.
Spre deoasebire de ele, muzica clasica are melodie, iar melodia stimuleaza afectivitatea, sentimentele. Armonia sonoritatilor, orchestratia, stimuleaza inteligenta.
Bolero-ul de Ravel este dupa parerea prof. dr. Iamandescu, opera completa pentru ca are ritm obsedant, este melodic si are o orchestratie care creste progresiv.
e ca o rugaciune
este superba( vreau sa o descarc pe calculator-cum sa procedez?)