Conversatii cu Richard Bandler

conversatii-bandler-nlpConversatii
Autor: Owen Fitzpatrick
Editura: Elena Francisc Publishing
Categoria: Autoeducare/Nlp

Richard Bandler nu are nevoie de nici o introducere, el fiind inventatorul, Nlp-ului. El este capabil sa elimine fobii, depresii, cateodata in mai putin de 5 minute, din acest motiv a fost numit, pe buna dreptate magician al Nlp-ului. In Cartea “Conversatii”, Richard dialogheaza cu prietenul sau bun, Owen Fitzpatrick despre liberatea personala:

O.F: Richard, poti incepe prin a explica felul cum definesti tu libertatea personala?
R.B: Desigur. Libertatea personala este capacitatea de a simti ce vrei, astfel incat “lanturile celor liberi”- ale fricii, tristetii si urii- sa fie rupte. Adevarata liberatate personala inseamna a putea sa invingi cat mai multe astfel de lanturi si sa le rupi. Aceste lanturi sunt alctatuite din simtaminte negative, convingeri limitatoare si comportamente distructive. Inseamna sa fii in stare sa construiesti genul de stari launtrice care-i poarta pe oameni in locuri pozitive, prin intermediul curiozitatii.
In loc de a fi o victima a acestor lanturi, poti sa devii curios in privinta lucrurilor noi sau chiar sa te detasezi, e alegerea ta. Daca oamenii ar fi mai curiosi cu privire la alte culturi, n-ar exista atat de multa ura pe plateta asta. Singura reactie pe care o pot avea unii in fata unei culture diferite este frica sau furia. Dupa mine, simtamintele astea sunt simple forme ale prostiei (…)
Spre exemplu, anorexicii si bulimicii nu au libertate in ceea ce priveste mancarea, ei trebuie sa se gandeasca la ea si s-o evite sau sa se gandeasca la ea si s-o vomite. Trebuie ori sa se indoape ori sa flamanzeasca, dar nu au libertatea de a accepta sau respinge mancarea.
Libertatea personala inseamna sa fii capabil de a alege una sau cealalta si sa faci asta ca sa-ti mentii sanatatea.

O.F: (…) Inseamna sa fii capabil sa alegi reactia isteata in situatia adecvata. Asta inseamna libertatea personala?
R.B: Hm, da. Inseamna de asemenea a fi capabil sa iei starile interne bune si lucrurile care-ti trezesc curiozitatea si sa le concretizezi in viata ta. Asta e un lucru mai dificil pentru cineva nascut intr-o tara saraca, dar nu e imposibil. Oamenii au gasit cai de a iesi din situatii oribile si au creat situatii in care au devenit foarte bogati.
Oricum nu cred ca oamenii au nevoie de sume uriase de bani ca sa faca majoritatea lucrurilor pe care vor sa le faca in lume. Libertatea iti permite sa gasesti lucruri ca iubirea, succesul, muzica, si arta. Pentru a le gasi nu ai nevoie de un milion de dolari.

O.F: Asadar, libertatea personala nu incepe in circumstantele in care te afli? Incepe in tine?
R.B: Da. Unii cred ca daca au o masina mare, o casa mare, sau un iaht mare, toate problemele lor vor disparea. Nu e neaparat asa. Oamenii ar trebui sa se gandeasca la ceea ce-i va face fericiti. De cele mai multe ori, nu e nevoie de toate accesoriile acestea, si odata ce oamenii inteleg asta…curios e ca toate accesoriile par sa-ti cada in brate oricum.
De-a lungul anilor m-am luptat mult cu saracia, m-am luptat cu ghearele si cu dintii si n-am ajuns nicaieri, dar cand am inceput sa fac ceva care ma fascina asa incat nu ma mai framantam in privinta banilor, au inceput brusc sa cada din cer.
Libertatea personala iti da capacitatea ca, atunci cand te hotarasti sa faci un lucru-cand esti pregatit neurologic pentru acest lucru-,sa-l faci din toata inima. Asta, indiferent daca e vorba de a lua o inghititura de ceai cu gheata sau a face sport sau a desena sau a scria sau a saruta-asta e ce vrei sa faci si te implici suta la suta in a face acel lucru.”

Restul interviului il puteti gasi in cartea “Conversatii” este o carte extrem de profunda, usor de citit, clara, la obiect, cu multe raspunsuri la intrebari esentiale si existentiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *