Inteligenta Emotionala
Autor: Daniel Goleman
Editura: Curtea Veche
Categoria: Autoeducare/Psihologie
Daniel Goleman-marele psiholog american, trateaza importanta emotiilor in dezvoltarea personala, intr-un mod structurat, avand la baza studii realiste, pe indelete explicate. Autorul demonstreaza ca inteligenta emotionala este la fel de importanta ca si si cea a creierului, masurata prin IQ. Dezvoltarea acestui tip de inteligenta presupune autocunoastere, autoeducare si multa empatie. Cartea lui Daniel Goleman este precum un ghid de autocunoastere, la un nivel profund, cel al sentimentelor, emotiilor, cat si un ghid de autoeducare, intrucat ea prezinta si cai de autoeducare, noi perspective asupra felului in care ne putem modifica gandirea, atitudinea, temperamentul, tulburarile emotionale, depresiile. In acest articol am ales sa vorbim despre importanta optimismului in autoeducare si motivare.
Din perspectiva lui Daniel Goleman, optimismul este calitatea conform careia ne asteptam ca lucrurile sa se indrepte pana la urma, chiar daca momentan ele merg rau. Cei optimisti, considera marele psiholog american, au tendinta sa vada lucrurile intr-o lumina mai buna, care ii face sa vada mai usor solutiile, in timp ce pesimistii cad usor in deprimare, sau deznadejde.
“Impreuna cu ruda sa apropiata, speranta, optimismul adduce castiguri de-a lungul existentei (cu conditia sa fie un optimism realist)”
Optimistii au incredere ca o problema poate fi rezolvata, ca data viitoare vor avea o a doua sansa, pe cand pesimistii se invinuiesc pentru un insucces, considera ca defectele lor i-au adus in acea situatie:
“La o dezamagire precum refuzul de a primi o slujba, optimistii au tendinta sa reactioneze activ si plini de speranta, formulandu-si un plan de actiune sau cerand sfatul cuiva, ei considera esecurile drept situatii remediabile. In schimb pesimistii reactioneaza in fata unor asemenea obstacole prin presupunerea ca nu pot face nimic pentru a imbunatati situatia, data urmatoare, deci nu reactioneaza in nici un fel, ei considera obstacolul ca fiind datorat unor deficient personale, care intotdeauna ii vor trage inapoi.”
Importanta optimismului este la fel de importanta ca si inteligenta atunci cand sustinem examene, pentru ca avem nevoie si de motivatia dea merge inainte atunci cand intampinam un esec. Ceea ce ne adduce succesul este “o combinatie de talent moderat si capacitatea de a continua inclusiv in fata infrangerilor, care in final duce la reusita.”
In cazul gandirii pozitive in vanzari, Goleman ne prezinta situatia unei companii de asigurari, Metlife, care in urma unui experiment a inceput sa angajeze persoane care primeau rezultate bune la testele de optimism, desi au picat testul practic: “acest grup a vandut cu 21% mai multe asigurari decat pesimistii in primul an si cu 57% in al doilea an.” Aceasta calitate este in stransa legatura cu inteligenta emotionala. Se stie cat de greu acceptam un raspuns negativ, iar felul in care reactionam atunci cand suntem respinsi, determina atitudinea pe care o avem pentru a ne gasi o motivatie buna pentru a continua. Pesimistul interpreteaza refuzurile ca fiind un atac asupra propriei persoane, el isi reinnoieste, cu aceasta ocazie, convingerile despre defectele pe care el crede ca le are. Optimistul vede situatia ca pe o modalitate de a se imbunatati, isi poate schimba atitudinea sau pastreaza o stare de calm si la urmatorul telefon.
“In vreme ce sistemul mintal al pesimistului duce la disperare, cel al optimismului naste speranta.”
Chiar daca aceste trasaturi de caracter (al optimismului sau al negativismului) pot fi innascute, ele se pot schimba, si cea mai buna atitudine este ceea ce psihologii numesc eficacitate personala, convingerea ca esti stapan pe intamplarile vietii tale si ca poti face fata provocarilor cu care esti confruntat Un mare rol in autoeducare il consta schimbarea convingerilor despre abilitatile noastre, ceea ce duce la un mai mare curaj si motivatie de a lua decizii, fara a mai avea griji despre esec. Dezvoltarea increderii, prin autoeducare si optimism, duce la eficacitate personala, si o mai mare motivare si disponibilitate de a actiona, de a lua riscuri, si a invata din experiente noi.