Devii ceea ce spui

comunicare cuvinte litereCuvintele i-au fost date omului pentru a-si ascunde gandurile, este o contradictie, dar tot ele sunt cele care sunt expresii a ceea ce se petrece in interiorul omului. Asculta-ti vorbele pe care le rostesti si vei afla cele mai ascunse ganduri! Asculta-te cand vorbesti cu altii ca si cum ai asculta o alta persoana. Este o modalitate de a afla acele lucruri pe care le reprimi in mintea ta. Vei observa ca schimbarile care au loc in tine sunt refectate de cuvintele pe care le spui. Ni se intampla adesea sa spunem “nu, nu asta vroiam sa spun, de fapt…” si spunem un lucru opus celui pe care l-am spus initial, de fapt primele cuvinte spuse au exprimat opinia noastra, apoi a intervenit autocontrolul, reprimarea.

De fiecare data cand incepi o fraza cu “As vrea…” inseamna teama ta fata de lucrul respectiv. Iti doresti acel lucru, dar in mintea ta vezi alaturi de el si obstacolele de care te temi. Priveste doar lucrul pe care il alegi si nu lasa mintea sa construiasca obstacole. Atunci cand spui “mi-ar placea sa calatoresc”, in mintea ta urmeaza un “dar” care este “negativ” ,iar acel gand negativ va fi o piedica in realizarea dorintei tale. Un control al gandurilor, credintelor si cuvintelor rostite inseamna o mai mare sansa ca dorintele noastre sa se realizeze. De fapt, “as vrea sa …” urmat de un “dar…” este o dorinta, include posibilitatea de piedica, pe cand “eu aleg sa…” sau “eu voi face…” reprezinta o alegere, este hotararea si credinta noastra de a urma o cale. Ceea ce apare pe parcurs in drumul nostru sunt lucruri pe care trebuie sa le aranjam in asa fel ca alegerea noastra sa se intample, si nu reprezinta piedici.

Cand folosesti cuvinte ca “ar trebui sa…”, atunci dai dovada de asteptari nerealiste, deci nu esti in acord cu realitatea pentru ca alegerile tale sunt diferite de gandurile tale, nu esti in acord cu tine. “Ar trebui sa mananc sanatos” presupune ca nu o faci, dar ti-ai dori. Este o recunoastere ca ceea ce faci este impotriva vointei tale. Ce poti sa faci este sa recunosti ca acum nu mananci sanatos pentru ca refuzi sa faci efortul de a alege si controla ceea ce mananci. Esti sincer cu tine insuti, fara a te invinovati. Poti sa accepti alegerile pe care le faci sau poti sa le schimbi. “Ar trebui sa…” inseamna faptul ca suntem condusi de intelect. El stabileste ca ceva este bine sau rau. In viata, insa, fiecare avem liberul arbitru, optiunea de a alege. Alegem asa cum simtim, si asta pana intervine intelectul care va spune mereu “ar trebui sa…”. Libertatea de a alege este cel mai frumos lucru, avem acest dar, insa trecem cu usurinta peste el, in virtutea legilor care ne spun ceea ce au stabilit altii ca este bine sau rau. In fapt, nimic nu este bun sau rau, insa totul se supune legii cauzei si efectului. Deci, atunci cand ne trezim ca gandim “ar trebui sa…”, putem alege sa nu facem asa cum este prestabilit ca este bine sau rau, ci asa cum simtim, insa fiind constienti ca ceea ce facem are un efect asupra noastra si a celor din jur, si doar in functie de acesta vom alege.

Folosim cateodata expresii de genul “nu-i rau”. Ele tradeaza faptul ca avem credinta ca lucrurile sunt in general rele, acum fiind o exceptie. Si de ce ne-am astepta ca ele sa fie rele? Realitatea noastra este foarte aproape de ceea ce ne asteptam noi sa fie, adica ni se intampla ceea ce ne asteptam sa ni se intample. In general oamenii au impresia ca viata este alcatuita din suferinte, ca ea este o lupta, si limbajul lor tradeaza acest lucru.
Cea mai importanta expresie creatoare este “Eu sunt”, prin ea ne manifestam in exterior credintele interioare. Prin ea omul isi creeaza realitatea, asta dupa ce s-a creat pe sine. “Eu sunt in stare” are aceeasi forta creatoare ca si “ eu sunt o proasta”, dar ce mare diferenta de efect este in ele! Putem insa sa schimbam si gandurile, odata cu limbajul, tebuie doar sa acceptam faptul ca suntem creatori, sa devenim constienti ca singuri de putem ajuta sau rani. Este doar o chestiune de alegere. Spuneam ca trebuie, de fapt nu, nu trebuie, o putem face din convingere proprie, cu sufletul si apoi cu mintea, ca mai toate schimbarile de durata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *