Drumul catre tine insuti si mai departe
Autor: M. Scott Peck
Editura: Curtea Veche
Categorie: Spiritualitate/Psihologie/Autoeducare
Conform pregatirii sale in psihiatrie, cunoscutul autor american M. Scott Peck face o adevarata introspectie in sufletul omului care traieste intr-o lume tot mai angoasata, anxioasa sau deprimata. El a adaugat ca metoda terapeutica, spiritualitatea in tratarea pacientilor sai , ca metoda auxiliara de vindecare. Autorul descrie cazuri ale pacientilor sai, care sufera de depresie, anxietate si alte afectiuni atat de adecvate epocii in care traim si in cazuistica sa el recurge alaturi de metodele traditionale ale psihiatriei de metode spirituale,prin credinta pentru vindecarea pacientilor sai.
Doctorul Peck ne indeamna sa incercam sa folosim gandirea in mod critic atunci cand luam decizii in a ne schimba viata, a alege ceva nou de invatat, sau a ne recunoaste limitele. Daca vom reusi sa invingem vicii precum mandria, frica sau lenea vom pasi pe un nou drum in viata. In autoeducarea noastra este nevoie sa ne reformulam anumite prejudecati sau iluzii pe care le gandeam adevarate, trebuie sa acceptam viata cu binele dar si cu suferitele ei, cu tineretea zvapaiata si cu batranetea cea inteleapta. Intr-adevar e nevoie de curaj sa fii tu insuti impotriva valului.
Dar la ce ne duce o gandire buna, ne vom intreba?Gandirea pozitiva ne face constienti de lumea inconjuratoare, de minunatul univers launtric, de distingerea intre bine si rau, de evolutia noastra in viata, de descoperirea sensului vietii. Dupa cum spune Seneca: “Toata viata trebuie sa invatam sa traim, toata viata trebuie sa invatam sa murim.” Doctorul Peck ne face sa intelegem ca batranetea este, spre deosebire de tinerete, o perioada de autocunoastere, perioada in care spiritualitatea adauga sensuri noi vietii noastre.
Creatorul nu ne-a trimis degeaba in acest infern care este viata pe care o traim, ci pentru a evolua spiritual. Si cum putem evolua? Fiecare obstacol, fiecare nereusita, fiecare necaz ne va face sa meditam asupra greselilor facute, si prin urmare, sa ne schimbam modul de viata. Toti oamenii care pot iubi, reusesc sa evolueze spiritual, iar sufletele lor vor intra in comuniune cu Creatorul. In consecinta toata viata trebuie sa alegem ceea ce invatam, sa respingem ce este rau, sa triem adevaratii maestri din multitidinea de optiuni. Iar in procesul de dezvoltare personala, e nevoie sa ne detasam de sentimentele negative: mania, ura, trufia, egoismul etc, si sa alegem iubirea, iertarea, generozitatea.
Noi oamenii suntem fiinte sociale, traim in colectivitati, dupa anumite reguli, scrise, sau nescrise, si de aceea, in comportamentul nostru, trebuie sa existe un respect reciproc, anumite percepte etice, interdependenta si colaborare, responsabilitate fata de cei din jur.
In epoca noastra, cand stiinta a luat o asemenea amploare, am uitat aproape de tot ca suntem fii de lumina ai lui Dumnezeu, ca nimic nu s-ar intampla in aceasta lume, fara ajutorul si supravegherea Lui. Deci putem spune ca este loc pentru ratiune cat si credinta intr-o viziune integratoare.
Este bine cunoscut faptul ca o adevarata vindecare a trupului presupune vindecarea sufleteasca, deoarece, originea multor boli sta in diferite trauma psihice, care o data vindecate vor reda sanatatea trupului.Dar de obicei noi alegem o vindecare sofisticata, dupa ultima descoperire a stiintei, in loc sa apelam de la bun inceput la credinta si rugaciune. Daca am practica zilnic macar 5 minute de rugaciune, aceasta ne-ar ajuta la mentinerea sanatatii si in evolutia noastra spirituala Prin internediul rugaciunii putem intra in legatura cu ghidul nostru launtric, putem sa ne conectam la divinitate, primim in dare o pace senina si o iubire nelimitata si chiar revelatii cum a fost cazul doctorului Peck: “Iar pentru mine, astfel de experiente ale harului si revelatiei sunt dovada nu numai ca Dumnezeu exista, dar si ca ne poarta mereu de grija.” In cartea sa “Drumul catre tine insuti” acesta masturiseste ca a primit ajutor divin ca raspuns la multe probleme personale, spiritualitatea poate fi cheia la multe framantari personale.
Psihiatrul american ne sugereaza ca anumite mesaje divine pot veni si pe calea viselor “aceste daruri ale inconstientului” pe care Jung le considera “marile vise”, el ne sfatuieste sa nu analizam totusi toate visele pe care le avem, pentru ca cele importante vor fi constiente.
Aceste vise sunt o cale rapida spre autocunoastere si pot avea un rol terapeutic in vindecarea noastra, iar pentru a ne folosi eficient de vise trebuie sa ne straduim, constienti de valoarea lor, sa profitam de ele cand vin spre noi, trebuie sa le lasam sa fie daruri autentice. Trebuie sa acceptam mana intinsa de divinitate intrucat Acesta vrea sa ne dezvoltam in viata, sa evoluam.