Tehnici de destresare si autocunoastere


In rezonanta
Autor:Jasmuheen
Editura: ForYou
Categoria:Autocunoastere/Spiritualitate

Jasmuheen este o invatatoare spirituala cunoscuta in Occident, care promoveaza pacea personala si planetara, prin practicarea spiritualitatii, a meditatiei si a altor tehnici holistice folosite cu success de mii de oameni din intraga lume.
In cartea sa, In Rezonanta autoarea ne recomanda cateva tehnici de destresare care promit:
inbunatatirea sanatatii,
-marirea capacitatii de a face fata stressului,
-promovarea pacii interioare,
-controlarea emotiilor negative.

Cateva cai care ne ajuta sa ne relaxam sunt yoga, practicarea meditatiei, sau vizualizarea creativa, dar ele nu sunt deajuns, mai este nevoie si de un exercitiu care sa ne ajute sa fim constienti de gandurile noastre automate si de reactiile noastre emotionale controlate. Iata cateva tehnici utile pentru reperarea acestor automatisme in gandire:

Analizati-va gandurile si obisnuintele.

Inainte de a incepe o activitate sau de a va grabi sa trageti o concluzie, pune-ti-va urmatoarele intrebari:
Care este sursa acestei gandiri?
Cine v-a invatat sa ganditi sau sa actionati in acel fel?
Tipul de comportament pe care il adoptati are la baza vointa proprie?
Sau l-ati dobandit ca urmare unei influente pe care familia/prietenii/colegii il au asupra voastra?
Inainte de a actiona sau judeca, opriti-va si stabiliti daca aceste alegeri mai sunt potrivite pentru voi. Daca dorim sa ne imbunatatim calitatea vietii, trebuie sa analizam si sa pastram doar actiunile si gandurile care ne aduc lucruri benefice.

In fiecare seara, inainte de a merge la culcare, este bine sa respiram adanc, pentru a intra in rezonanta, si apoi sa stam de vorba cu noi insine. In acest moment de fapt, noi ne respectam pe noi insine, ascultand ce se petrece in noi, si acordandu-ne atentie exclusiva, asa cum facem cu sotii si copiii, si cu orice altcineva pe care il iubim. Aceasta tehnica de autocunoastere, de vorbire cu noi insine, si de ascultare ne aduce un somn mai bun si o sanatate mai buna. Acesta lucru ar putea fi catalogat ca ciudat, de societatea in care traim, dar totusi, relatia noastra cu sine este la fel de importanta ca si cea cu cei dragi noi, ea este chiar mai importanta.
Pentru o mai buna autocunoastere si destresare, Jasmuheen ne recomanda cateva tehnici:

1. Atunci cand recunoasteti in voi sentimente negative, nu le negati, acceptati aceste sentimente. Totusi daca ele raman nerezolvate, pot creea boala, intrucat ele blocheaza energia din campurile electro magnetice. Insa, invatand sa identificam natura si intensitatea sentimentului, practicand meditatia si dialogul cu sine vom putea sa decidem mult mai usor cum sa facem fata acestor sentimente.

2. Acceptati ca puteti face fata sentimentelor negative.
Se poate intampla sa nu putem schimba o situatie, dar putem sa schimbam felul in care privim acea situatie. De multe ori, cand intampinam o situatie negativa avem ganduri precum: “De ce a trebuit sa mi se intample asta tocmai mie”, sau “ Nu e correct.” Sau am putea gandi: “Bine ca inca traiesc.”, “Putea fi mai rau.Viata este minunata”, adica putem inlocui gandurile de manie cu cele de acceptare si recunostinta pentru lucrurile pozitive din acea situatie.Sa nu uitam ca “gandurile sunt energie. Negarea sau ignorarea sentimentelor negative le perpetueaza.” Asadar alegand sa cultivam ganduri pozitive, in curand o relaxare mentala va aparea, si schimbandu-ne modul de a vorbi cu noi insine, sentimente pozitive vor aparea care vor atrage de la sine, situatii pozitive in viata noastra.

3. Rasplatiti-va pentru fiecare reusita.
Putem sa alegem o atitudine constructiva, si sa ne laudam pe noi insine de fiecare data cand reusim ceea ce ne-am propus, amintindu-ne sa cautam aprobarea noastra interioara, si nu a celor din jur.

4. Analizati-va dialogul interior.
Este foarte util sa devenim constienti de vocea noastra interioara, pentru ca de multe ori cand ne simtit rau este din cauza gandurilor noastre negative care se deruleaza automat in mintea noastra, sub forma unei voci: “Nu ai sa reusesti niciodata”, “Nu esti sufficient de bun.”, “Ai dat-o in bara.” Psihologii au analizat aceste tipare mentale si au ajuns la concluzia ca in mare parte, gandurile noastre sunt repetitive, si de multe ori ele sunt automate, ele nu au o baza solida, nu sunt intemeiate. “Flagelarea de sine, si discutiile negative sunt unul si acelasi lucru si intaresc limitarea, fricile si indoiala de sine. Regretele cu intarziere si fraze precum “Ce bine era daca…”, “As fi putut sa…”, “As fi putut sa…”, “De ce nu am…?” etc., sunt neproductive. De obicei, atunci cand suntem complet sincere cu noi insine, descoperim ca, daca luam in considerare cine eram la momentul respectiv, descoperim ca, daca luam luam in considerare cine eram la momentul respectiv, sau informatiile si cunoasterea pe care le-am avut atunci, am facut tot ce am putut, sau ce am simtit ca puteam face.”

5. Schimba cursul dialogului interior
Tu alegi ceea ce vocea interioara iti va spune data viitoare, noi suntem stapanii creierului nostru, si putem alege sa nu fim condusi de o gandire repetitive mecanica. Alegand calea pe care spiritualitatea ne-o propune, practicand meditatia, petrecand timp cu noi insine putem sa ne dezvoltam legatura cu ghidul nostru launtric care ne poate tine pe drumul “corect”, adica putem alege o privire obiectiva asupra lucrurilor, si nu doar aspectul negativ, subiectiv, neproductiv. Putem oricand sa ne cream noi obisnuinte pozitive in gandire bazate pe ceea ce ne place, ni se potriveste si ne este benefic in dezvoltarea noastra personala.

6. Alegerea gandirii rationale.
Trebuie sa ne invatam sa facem alegerile care sunt potrivite pentru noi, si nu pentru a face pe plac societatii sau celor din jur. Trebuie sa ne examinam procesele de gandire si felul in care noi le folosim. Asumarea responsabilitatii pentru toate gandurile, cuvintele si actiunile noastre, si autoeducarea gandirii este un proces necesar dar foarte benefic pentru a trai viata pe care ne-o dorim cu adevarat.

7. Sa ne cream realitatea!
Gandirea este energie, si ea creeaza pe masura ce gandim. Atunci trebuie sa ne hotaram ce fel de realitate dorim sa cream. Trebuie sa ne folosim imaginatia si sa alegem sa evoluam. “Visele si viziunea permit omenirii sa continue sa evolueze catre reamintirea starii de perfectiune.” Daca vom alege sa credem intr-un vis, atunci alegem de fapt posibilitatea de a-l transforma in realitate. Trebuie sa fim creativi, sa visam, sa ne imaginam viata noastra asa cum am vrea sa o traim. De indata ce vom crede in noi, si vom cultiva aceasta viziune a vietii noastre noi, vom recunoaste mai usor oportunitatile care duc la realizarea viselor noastre.
Practicand aceste tehnici, alegand sa devenim mai interesati de persoana noastra, dialogand cu noi insine, vom putea, astfel, sa aprofundam procesul de autocunoastere.Iar de indata ce ajungem sa ne cunoastem si la un alt nivel, cel interior, profund, vom fi mai impacati cu noi, mai linistiti, vom fi In Rezonanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.