18 Legi de Spiritualitate si Autoeducare

sri_sri_ravi_shankarSri Sri Ravi Shankar este un Invatator spiritual bine cunoscut in India si nu numai, conducator al fundatiei “Arta de a trai” ce isi propune inlaturarea stresului a violentei si a problemelor societatii actuale. Sri Sri este un ambasador al pacii in lume, el se ocupa de probleme de umanitare, de spiritualitate,impartasind viziunea sa despre pace, iubire, si trezirea valorilor umane, in toata lumea.

Interesandu-ne de spiritualitate si autoeducare, vom ajunge la simtul responsabilitatii, constientizarii apartenentei noastre si compasiunii. Astfel vom uita diferentele dintre religii, de sri-sri-shankar-spiritualitateordin social, de rasa,de nationalitate. Suntem toti oameni egaqli in fata Creatorului, si daca ajungem un asemenea nivel de constiinta, putem elimina razboaiele, putem restabili drepturile omului. In acest sens, Gurul Indian Sri Sri Ravi Shankar ne prezinta cele 18 lectii de spiritualitate asa cum sunt prezentate ele de catre scriitoarea Frederique Lebelley, in cartea “Celebrez la vie”- “Sarbatoriti viata” carte dedicata in exclusivitate acestui Guru spiritual al bucuriei. Acestea sunt directiile asupra carora Sri Sri ne propune sa reflectam:
1. Increderea in sine
Aveti incredere in fortele voastre. Eliminati indoiala, aceasta stare negativa va va tine in loc in orice actiune, folositi-o doar ca un intermediar in depasirea obstacolelor.

2. Indepartarea reprosurilor. Obisnuiti-va sa nu mai reprosati altora sau voua insiva. Nu veti putea sa explorati Sinele divin atata timp cat cautati defecte in voi insiva sau blamati pe ceilalti. Toate aceste reprosuri intineaza Constiinta lumii intregi.

3. Felicitatarea. A 3-a lege de intelepciune si autoeducare a lui Sri Sri Ravi Shankar este de a va felicita pe voi insiva si pe ceilalti atunci cand este cazul, acest lucru inalta sufletul vostru si-l apropie de divinitate.

4. Sinceritatea. Fiti mereu sincere atat cu voi cat si cu ceilalti daca vreti sa urmati o cale spirituala, sa fiti fericiti, linistiti.

5. Responsabilitatea. Alta lectie de spiritualitate este asumarea responsabilitatilor in viata. Cu cat veti fugi de ele, cu atat va vor veni mai multe. Deci nu va eschivati de la activitatile dinamice si eficiente.

autoeducare-trecutul Uitarea trecutului. Nu mai traiti in trecut. Cel mult el sa va devina doar un vis. Traiti prezentul, caci atunci sufletul va fi treaz, si ea mai mica sclipire va devein o lumina puternica. Detasarea de trecut este o sarcina grea, ea decesita multa autoeducare, si munca cu noi insine, dar prin focusarea atentiei asupra momentului prezent,in permanenta, putem sa privim lucrurile dintr-o alta perspectiva, calitatea vietii imbunatatindu-se considerabil.

7. Acceptarea. Priviti cu calm in jurul vostru si acceptati momentul prezent. Acceptati-i pe cei din jur, indifferent de atitudinea lor, incercand sa va apropiati de ei, intelegandu-i.

8. Acceptarea propriei mortii. Ceea ce este cel mai sigur pe lumea aceasta este faptul ca o data si odata vom muri, doar sufletul nostru este nemuritor. Aceasta acceptare va poate ajuta sa scapam de toate micile tentatii care va indeparteaza de prezent.

9. Totul este trecator. Anumite situatii, emotii trec, asa trece si viata noastra, de accea pentru ca viata este scurta traiti cu energie, entuziasm si vigoare.

10. Credinta in Creator. Aceasta Inteligenta Suprema a creat Cosmosul, interactiunea genelor, atomii moleculele. Aveti incredere in ea, deoarece ea este cea care mentine echilibrul acestei lumi.

11. Unitatea creatiei. Este imposibil sa traim separati de univers, suntem o particica a Inteligentei supreme, a fortei unificatoare care sustne toata creatia.
autoeducare-spiritualitate
12. Natura voastra este dragoste si pacea. Iubirea si pacea dintre noi,sunt lucruri care ne definesc ca oameni si o data atinse, ajungem la starea de spiritualitate pura.

13. Echilibrul.
Aceasta lectie de spiritualitate consta in a gasi echilibrul dintre repaos si activitate, dintre exteriorizare si interiorizare, dintre liniste si zgomot.

14. Autocunoastere.
Invatatorul spiritual Sri Sri ne propune meditatia asupra corpului: sa constientizam senzatiile propriului corp, sentimentele noastre, sa nu fim insensibili la viata ca un animal care se multumeste sa bea si sa doarma: “Prin cunoasterea propriului corp veti ajunge la cunoasterea sufletului vostru.”

15. Detasarea si maturitatea.
Prin detasare veti devein constienti de voi insiva, iar prin maturitate veti deveni liberi, calmi, plini de mister.
frumusete-autoeducare-spiritualitate16. Contemplarea frumusetii.
Fiti sensibili la frumusetea din jurul vostru, a naturii, a omului, a sufletului nostru. E bine sa constientizati ca frumusetea fiecaruia vine din sufletul sau.

17. A adora si a onora.
Iubiti si respectati tot ce este frumos si va veti apropia de Creator. Aceste calitati nu sunt doar o reactie emotionala ci o atitudine pe care trebuie sa o luam in fata vietii.

18. Viata este infinita.
Ultima lectie de spiritualitate/autoeducare pe care ne-o propune Sri Sri Ravi Shankar este in contradictie cu idea ca viata e trecatoare pentru om, ea este infinita pentru suflet. Suntem fiinte infinite si eterne. Asadar,orice gand si actiune pozitiva este o investitie pentru eternitate!

Leave a Reply

Your email address will not be published.