Efectul placebo

autoesugestie-gandirea-pozitiva-vindecarea Importanta efectului placebo a fost descoperita la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial de catre Henry Beecher, un medic anestezist. El a administrat o solutie salina soldatilor, in loc de obisnuita morfina si a obtinut rezultate similare. De asemenea el a observat ca pe langa reducerea considerabila a durerilor, avantajul serului placebo era reducerea socului cardiovascular in cazul operatiilor care se desfasurau fara anestezic. In cartea sa “Placebo”, Dylan Evans cerceteaza influentele acestui efect, observand rezultatele exceptionale obtinute in cazul ulcerelor, a depresiei. In urma testelor autorul a demonstrat ca 25% dintre cei tratati cu anti depresive au avut o refacere spontana, 50% dintre cei testati au aratat imbunatatiri in urma tratamentului cu placebo, in timp ce doar 25% dintre cei sub tratament cu anti depresive au avut rezultate pozitive datorate efectiv medicatiei.

Cercetarile stiintifice ce sustin efectul placebo nu pot decat sa confirme influenta gandirii omului asupra actiunilor sale. Multa vreme acest lucru a fost perceput ca o inventie lipsita de importanta, dar acum se recunoaste eficienta factorului psihologic continut. In cercetarile sale, doctorul american Lundh a stabilit ca efectul maxim este obtinut atunci cand pacientul urmeaza tratamentul obisnuit, insotit de convingerile ferme de vindecare. Doctorul indica folosirea afirmatiilor pozitive de gen “acest tratament ma vindeca”, “ma simt deja mai bine” pentru ca efectul sa fie pozitiv.

In cartea “Aerobic exercise and the placebo effect”-“Exercitiul aerobic si efectul placebo” autorii vorbesc despre starea de bine pe care trebuie constant mentinuta, cat si despre incurajarile ce trebuiesc primite din partea medicilor curanti in legatura cu eventualele progrese. De aici rezulta ca o importanta majora o are si starea psihologica a curantului care trebuie sa dea dovada de optimism sincer si entuziasm in administrarea tratamentului. De asemenea el trebuie sa fie destul de deschis incat sa dea indicatii verbale in legatura cu refacerea pacientului.

“Placebo mai poate insemna increderea medicului in tratamentul administrat si increderea pacientului in medicul sau. Aceasta incredere reciproca este face parte din eficienta unui remediu care este aproape garantat sa functioneze.” -Ne spun doctorii Petr Skrabanek si James McCormick.

De asemenea un lucru care poate imbunatati starea de spirit pentru o mai buna eficienta a placeboului este exercitiul aerobic (in cazurile in care este potrivit) ce este menit sa creasca aportul de oxigen. Acest tip de remediu se face sub supravegherea unui medic si antrenor care stiu exact nevoile clientului. Se pune mare accent pe starea mentala de bine, si este bine stiut ca exercitiul fizic este un bun declansator de endorfine. Atunci cand nu este posibil exercitiul fizic, un alt remediu este acupunctura. S-au facut cercetari in acest sens, constatandu-se ca introducerea acelor de acupunctura declanseaza endorfine. Oricare metoda este adoptata, fie medicina traditionala, fie alternativa, afirmatiile pozitive –placebo -in legatura cu vindecarea noastra vor grabi, cu siguranta, insanatosirea noastra.

Efectul placebo este rezultatul unui proces temeinic de autoeducare a increderii, a credintei, prin eliminarea tuturor factorilor negativi din situatie. Adoptand o incredere de fier in sanatatea noastra, inlaturand negativismul, pastrand doar obiceiurile sanatoase in viata noastra, placebo nu poate decat functiona. Astfel sanatatea va fi atrasa de gandurile noastre pozitive, de emotiile si actiunile noastre pozitive si de un stil de viata corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *