Elibereaza intelepciunea corpului

suflet-trupCorpul are o mare intelepciune – elibereaz-o. Elibereaz-o din ce in ce mai mult, pentru a-si putea urma propria intelepciune. Si, de cate ori ai ocazia, relaxeaza-te. Lasa-ti respiratia sa isi vada de treaba ei. Nu te amesteca. Obiceiul nostru de a ne amesteca a ajuns sa fie atat de inradacinat, incat nu poti nici sa respiri fara amestec. Daca iti monitorizezi respiratia, vei constata imediat ca ai inceput sa te amesteci. Lasa-ti respiratia sa fie asa cum e ea; corpul tau stie exact de ce are nevoie. Daca are nevoie de mai mult oxigen, va respira mai mult; daca va avea nevoie de mai putin oxigen, va respira mai putin.
Nu trebuie decat sa lasi totul pe seama corpului! Nu te amesteca absolut deloc. Si oriunde ai simti ca exista o tensiune, relaxeaza partea respectiva. Prima oara incepe sa faci asta sezand, odihnindu-te si apoi in timp ce faci diverse lucruri. Cand speli pardoseala sau muncesti in bucatarie sau la birou, mentine aceasta stare de relaxare. Actiunea nu trebuie sa reprezinte un amestec in starea ta de relaxare. Si pe urma exista o frumusete, o mare frumusete a activitatii tale. Activitatea ta are parfumul meditatiei.

Insa oamenii continua sa faca eforturi inutile. Uneori, eforturile lor sunt niste bariere pentru ei insisi; eforturile lor sunt probleme pe care si le creeaza singuri.

In timpul unui mare viscol, in centrul orasului era o mare confuzie. Mulla Nasruddin s-a dus sa ajute o femeie grasa sa urce intr-un taxi. Dupa ce a alergat, a inghesuit-o si a alunecat pe gheata, i-a spus ca nu credea ca poate sa o bage inauntru.
Ea i-a replicat: “Inauntru? Eu incerc sa ies!”

Observa…exista lucruri in cazul carora daca impingi, ratezi. Nu impinge deloc raul si nu incerca sa-l strabati in amonte. Raul curge spre mare dupa bunul sau plac – fii parte din el, fii parte din calatoria lui. Te va duce la capat.
Daca ne relaxam, o vom sti; daca nu ne vom relaxa, nu o vom sti. Relaxarea devine poarta catre marea cunoastere – iluminarea.

Osho, Echilibrul Corp-Minte, Editura Pro Editura si Tipografie

Leave a Reply

Your email address will not be published.