Emotii- tot raul are si partea lui buna

emotiiEmotiile sunt sentimente foarte puternice ce deriva din ego si din absenta iubirii, pe care incearca sa o compenseze.
Emotiile excita si perturba. Opusul lor este starea de calm, de pace interioara, de liniste. Fiind calma si senina, adevarata iubire nu reprezinta o emotie.
Emotia este opusul pacii. Ea este un produs al egoului. De fapt, ea este chiar ego-ul in miscare. Emotia ne orbeste si distorsioneaza perceptia si eficienta procesului de gandire.

Starea de libertate perfecta nu poate exista decat in afara emotiilor.

Dar poti elimina, ocoli, ucide emotiile?
Le poti reprima. Insa o emotie reprimata nu dispare, ci ajunge in partea subconstienta a mintii. Ea va continua sa ramana activa pana cand energia ei va fi recunoscuta, constientizata si apoi disipata.

De ce nu este bine sa reprimam? Emotiile si gandurile reprimate duc la inhibitii si obsesii- bazele unui comportament gresit. Nu-ti reprima niciodata sentimentele. Chiar daca nu ti le satisfaci, nu le manifesti, dar nu le reprima. Constientizeaza-le si apoi elibereaza-te de ele.
O dorinta din trecut ramane o dorinta in momentul prezent, dar subconstienta. In mod similar, o dorinta din prezent va ramane o dorinta si in viitor, de asemenea subconstienta.

O reactie emotionala este un raspuns automat determinat de un comportament din trecut. Ea are la baza un incident din trecut in care omul a simtit o stare de durere sufleteasca sau fizica. Ori de cate ori in prezent se petrece ceva care ii reaminteste omului de incidentul de altadata, acesta reactioneaza ca si cum acest incident s-ar repeta si incearca in mod inconstient sa evite durerea de odinioara. Deci, comportamentul sau prezent este conditionat de trecutul sau neavand nimic de a face cu situatia prezenta. Cu alte cuvinte este un comportament neeficient care nu ii poate furniza o stare de satisfactie. El conduce la nefericire din doua motive: o data pentru ca avem amintirea inconstienta a durerii si apoi este frustrarea generata de incapacitatea de a obtine rezultatul dorit prin actiunea prezenta. Comportamentul reactiv deriva din subjugare si nu este un comportament liber.

Comportamentul liber deriva din examinarea obiectiva a circumstantelor prezente si nu este conditionat de incidentele din trecut.
Atat timp cat reactionam emotional, noi devenim orbi in fata realitatii. Ajungem sa percepem lumea printr-un filtru personal.
Comportamentul reactiv trebuie considerat o oportunitate de a creste din punct de vedere spiritual. Ori de cate ori ne reevaluam in comportament reactiv si renuntam la el, noi devenim tot mai liberi.

Reactiile pot fi eliminate prin constientizarea cauzelor lor.
Elimina orice comportament reactiv si elibereaza-te!

de Lester Levenson, Manual practic despre cum sa-ti traiesti viata (Ed. Adevar Divin)

One thought on “Emotii- tot raul are si partea lui buna

  1. napbag says:

    Multumesc pentru articol. Printre cartile scrise de el am gasit si una interesanta, care daca nu ma insel, este prima carte scrisa de el, dupa care au urmat altele.

    Keys to the Ultimate Freedom: Thoughts and Talks on Personal Transformation|

Leave a Reply

Your email address will not be published.