Eroi putem fi si noi

coperta-autoeducare-dezvoltare-personala-carti-daniel-r-castraDecizii hotaratoare care au schimbat vieti
Autor: Daniel R. Castro
Editura:Curtea veche
Categoria: Dezvoltare personala

Daniel R. Castro, avocat in litigii economice, este in acelasi timp purtator de cuvant in campanii electorale si un bun strateg de afaceri.
Pasionat de istorie, el a studiat timp de 9 ani biografiile eroilor, oamenilor de succes descoperind ca aceastia sunt oameni care vad in jurul lor ceea ce oamenii obisnuiti nu observa. Din aceste observatii a aparut aceasta carte, scrisa in scopul de a ajuta, de a arata drumul oamenilor obisnuiti, pentru a lua deciziile bune in viata. Adevaratii eroi au stiut sa aleaga calea, sa aleaga deciziile hotaratoare pe care altii nu le-ar fi luat, dovedind curaj de a-si schimba viata.
Daniel Castra emite 7 legi ale concentrarii critice, adevarate legi de dezvoltare personala, care ne invata sa rezistam valurilor vietii si sa depasim obstacolele:

    Legea 1. Experientele noastre cele mai recente influenteaza lucrul asupra caruia ne vom concentra, fie ca ne place sau nu. In explicarea acestei legi, autorul ne povesteste un fapt real si anume decizia unui capitan de marina care a dat ordinul de a se trage asupra unui avion neidentificat, care se indrepta spre nava, pierind 290 de oameni. Dar de ce a luat aceasta decizie comandantul? “Capitanul tocmai era implicat intr-o batalie de suprafata cu alte nave; primejdia in care se afla l-a facut sa considere si acest avion un inamic.” Aceasta istorioara intareste aceasta lege ca experientele recente influenteaza deciziile noastre. Iar daca frica nu este tinuta sub control putem lua decizii extrem de proaste.

    Legea 2. Lucrul asupra caruia ne concentram influenteaza ce credem.

    Legea 3.Ce credem influenteaza ce asteptam.

    Legea 4. Tindem sa vedem ce asteptam sa vedem.

    Iata cum comenteaza autorul aceste legi prin urmatoarea poveste: “Odinioara traia in desert un om cu familia sa. A vazut un nor de fum si nisip apropiindu-se dinspre orizont si si-a spus: Este un animal infricosator care vine sa ma manance pe mine si pe toti ai mei! Pe masura ce norul de praf se apropia, a vazut ca de fapt era un barbat negru calare. Si-a spus:” Este dusmanul meu, vine sa-mi ia tot ce am!” S-a dus sa-si ia pusca pentru a se apara, dar a vazut ca este fratele lui.” Concentrarea noastra asupra unui lucru determina ceea ce credem, aceasta ne influenteaza asteptarea noastra, si tindem sa vedem ceea ce asteptam sa vedem.

    Legea 5. Tindem sa eliminam ceea ce nu ne asteptam sa vedem. Cand ti-ai pierdut speranta de a mai gasi ceea ce cauti, lasa locurile obisnuite de cautare, si schimba-ti atitudinea in bine, mergi mai departe si vei gasi ceea ce n-ai gasit mai inainte. “Trebuie sa-ti asumi riscuri. Cand iti modifici modelul comportamental, nu stii peste ce vei da. Dar un lucru este sigur, vei obtine rezultate diferite de cele obtinute pana acum.”

    Legea 6. Cu cat vedem mai mult, cu atat avem mai multe optiuni.
    Cunoasterea pe cont propriu aduce mai multa informatie creierului nostru, care ne va oferi mai multe optiuni, acestea ajutandu-ne sa luam deciziile cele mai bune. Aceasta alegere a omului a facut sa evolueze civilizatia noastra, sa apara acesti eroi, oameni de succes, care prin autocunoastere si un proces permanent de dezvoltare personala, s-au ridicat la o stare mentala si spirituala inalta.

    Legea 7. Avem puterea de a alege asupra a ce ne concentram, indiferent ce se intampla in jur. Daniel R. Castro, in acest sens, ne spune urmatoarea povestioara:
    “Eleanor servea mancare intr-o cantina a saracilor. Venisera mai multi oameni decat se anticipase. Mancarea era pe terminate, si erau ingrijorati ca nu va ajunge pentru toti. Cand Eleanor ducea doua farfurii pline, degetele i-au intrat in grasimea fierbinte din farfurie. Reactia ei era sa dea drumul farfuriilor, dar stia ca daca o va face doi oameni vor ramane fara cina, asa ca le-a tinut. A luat decizia ca mancarea cuiva era mai importanta decat dorinta ei de a scapa de durere.”

    Fericirea altora este mai importanta decat toate suferintele noastre. Eroii aleg sa se concentreze asupra obiectivului propus, uitandu-se pe ei. Viktor Frankl spune: “Intr-un fel, suferinta inceteaza sa mai fie suferinta, in clipa in care ea are un rost.”

Aceste 7 legi are concentrarii critice sunt legi naturale care guverneaza optiunile in viata, asteptarile de la viata, precum si raspunsurile noastre catre viata. Cu privire la scopul acestei carti, autorul ne spune: “Sper ca o data ce ai inteles cum functioneaza cele sapte legi, vei deschide ochii si vei vedea oportunitatile, solutiile noi, caile alternative, scopul in viata.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *