Schimbarea este singura constanta. Cand esti pe drumul tau, cand stii deja ce vrei si cauti sa ajungi acolo unde vrei, pe drumul cel mai scurt si mai usor, bineinteles, se intampla inevitabilul si te lovesti de piedici, probleme, obstacole, eufemistic vorbind, de provocari. Flexibilitatea este o calitate esentiala pe care trebuie sa o dezvolti pentru a te confrunta cu furtunile, turbulentele, curentii de aer, iar tuturor acestora, eu le spuneam generic provocari. Asta pentru ca limbajul folosit atat cand te exprimim verbal, cat si in dialogul mental are un rol esential in a dezvalui felul in care etichetezi realitatea la modul constient, cat mai ales subconstient. Numind problema provocare, situatia negativa isi pierde din polaritatea nedorita in mintea noastra. Adica negrul poate deveni gri.
Revenind la flexibilitate, iata 3 modalitati prin ca Brian Tracy, speakerul motivational despre care am mai vorbit si noi, si ne-a vorbit si el la randul lui, aici pe site, deci modalitati care organizeaza mintea in situatii acute:
1. “Cand iei o decizie si noile informatii sau imprejurari iti arata ca este o decizie gresita, nu-ti fie teama sa spui “M-am inselat”.
Din moment ce accepti ca ai gresit, situatia se schimba. Nu esti nevoit sa mai pierzi vreun minut sau vreun strop de energie pentru a te apara, justifica sau explica fata de tine insuti. Pur si simplu spune “m-am inselat” si fa imediat modificarile necesare pentru traiectoria ta, bazandu-te pe noile informatii.
2. A doua afirmatie pe care o poti face in ajutorul tau este “Am facut o greseala”. Din moment ce 70% din deciziile tale se vor dovedi a fi gresite, viata ta va fi patata cu o serie de erori, mari si mici. Cand poti accepta cu calm si incredere ca nu esti perfect, asta sprijinindu-te pe informatia noua pe care o detii, cum ca ai ajuns la o concluzie gresita, problema se incheie. Te poti concentra asupra rezolvarii ei si asupra a ceea ce faci ca sa revii pe linia de plutire.
3. A treia afirmatie: “M-am razgandit”. De-a lungul vietii vei lua decizii dupa cum vei gandi la un moment dat. Dar, dupa cateva ore sau zile, ai putea vedea situatia altfel. Ai putea realiza, detinand noi date ale problemei, ca hotararile anterioare nu au fost cele mai bune. Cand ai taria sa recunosti ca te-ai razgandit, poti merge inainte. “
“M-am inselat”, “Am facut o greseala”, “M-am razgandit” sunt toate dovezi de sinceritate, curaj si obiectivitate. Nu sunt nicidecum semne de slabiciune. Estre mai bine poate sa te intorci de la jumatatea drumului, daca ai descoperit ca te-ai inselat, decat sa mergi pana la capat, gresit si ineficient pentru tine, doar pentru ca nu poti recunoastea ca ai facut o greseala. Cu toate ca aspiram spre perfectiune, si bine facem, greselile sunt inerente. Ba chiar uneori si folositoare: ne arata ce nu vrem sa fim, ce nu ne este folositor, unde nu ne place sa fim.
Greselile sunt modalitati de dezvoltare personala. Noi preferam insa sa invatam din greselile altora. Este mai intelept si mai putin dureros.
Personal cred ca nu invatam decat din greselile noastre, atunci cand ne confruntam cu durerea, frustrarea, neplacerile. Putem invata din greselile altora faptul ca o decizie gresita duce la consecinte neplacute, insa in mai mare masura ma ajuta propria experienta, vazandu-ma cum ma comport in mijlocul situatiei, observandu-mi sentimentele si modul in care-mi afecteaza viata. Daca sunt o fiinta introspectiva, e adevarat! Insa, da, a privi obstacolele, greselile, esecurile pozitiv, ca pe niste oportunitati de a evolua nu doar ca ajuta, dar, asa cum ai spus, schimba perspectiva. Probabil ca nu avem in jurul nostru si in viata noastra decat prieteni, dusmania nefiind altceva decat incapacitatea de adaptare, inflexibilitate deci, si lipsa de smerenie.
Multumesc pentru mesaj. Iata ca prin sine constituie un exemplu de schimbare a perspectivei…