Urmeaza sa infrunti o situatie noua si ceri un sfat. Ti se raspunde vag: “fii tu insuti? Adica?
Urmeaza sa traiesti prima zi din restul vietii tale si ceri un sfat. Ei spun: fii tu insuti!. Adica?
1. Cauta-te pe tine insuti si te defineste-te conform propriilor valori. Oscar Wilde spunea “fii tu insuti, orice alta persoana este luata”. Amuzant cum ar parea, este un mare adevar. Si nu poti fi tu insuti daca nu te cunosti si nu te accepti asa cum esti. Sa negi defectele, aspectele neplacute, sa arunci un zambet pe tine pentru a ascunde durerea sunt pur si simplu ineficiente pe termen mediu si lung. De ce? Pentru ca te poti ascunde de oricine si orice, dar nu de tine. Cand iti definesti valorile, vei observa ca unele dintre ele sunt in conflict- asta pentre ca le-ai acumulat din multe surse: familie, religie, societate, cultura urbana.
2. Nu te agata de trecut. O decizie foarte nesanatoasa este sa te consideri o persoana definita de ceva care s-a petrecut in trecut si nu un om care creste, se dezvolta si se schimba odata cu experientele pe care le traieste. Schimba focalizarea din anumite momente trecute in prezent, astfel iti permiti tie insuti sa acumulezi si sa actionezi in baza lucrurilor proaspat acumulate si nu in baza unor convingeri vechi. Ele au fost folositoate la vremea lor, acum esti alt om deci actioneaza in baza tuturor lucrurilor acumulate. Nu mai suferi din cauza felului in care te percep oamenii. Unii te vor placea oricum, altii nu te vor placea nicicum. Nu poti fi tu insuti atunci cand te preocupi daca nu cumva esti prea gras pentru gustul lui X, prea scund pentru Y, suficient de amuzant pentru Z. Cum spunea Eleanor Roosevelt “nimeni nu te poate face sa te simti inferior daca nu ii permiti”.
– nu inseamna sa nu asculti opiniile altora despre tine. Unele pot fi folositoare, constructive
– fii atent ca opiniile si sfaturile unora , desi bine intentionate, vin din convingerile si experientele lor, care nu coincid adesea cu ale tale. Si drumul spre infern este pavat cu intentii bune.
– Invata sa faci diferenta intre sarcasm, intimidari si critica constructiva, Ultima vine adesea de la cei corora le pasa de tine..
3. Fii cinstit si deschis. Nu ai de ce sa te ascunzi. Cu totii suntem imperfecti, fie ca dam impresia ca stim asta sau nu. Suntem cu totii in proces de crestere si de formare ca fiinte umane. Daca te simti rusinat si nesigur de un aspect al tau, fie fizic sau emotional, nu ar trebui, orice se rezolva pana la urma, iar primul pas este constientizarea, cu sinceritate si fara rusine recunoaste-ti slabiciunile. Fac parte din farmecul tau.
4. Relaxeaza-te, nu-ti face griji despre scenariul cel mai rau care se poate produce. Invata sa nu te iei in serios mereu, dar mai ales in situatiile stanjenitoare. Este o dovada a sigurantei de sine si aceasta se transmite. Si tu vrei sa transmiti acest mesaj, nu? Dar mai ales vrei fie un mesaj real!
5. Poarta-te cu tine ca si cum ai fi cel mai bun prieten al tau. Iti apreciezi prietenii si apropiatii. Ofera-ti si tie aceeasi gjrija, considerare si menajare a sentimentelor. Acorda-ti si tie circumstante atenuante, ai rabdare cu tine. Iubeste-te!
6. Dezvolta-ti si manifesta-ti individualitatea. Fie ca e vorba de propriul stil de a te imbraca, purta, de a glumi sau de a saluta, permite-ti sa fii original. Fii o personalitate, nu o tipologie.
7. Nu te mai compara cu altii sau nu vei fi niciodata fericit. Pentru ca tu te vei compara cu aparentele pe care ei vor sa le arate si daca sunt buni actori, posibil sa suferi degeaba. Si mai ales nu compara mere cu pere. E posibil sa invidiezi calitatile excelente de orator ale lui X si sa nu tii cont de marele tau talent de scriitor. A fost doar un exemplu. Dar ideea de baza este ca niciodata sa nu pierzi din vedere calitatile tale. Iti datorezi apreciere si respect. Si tie si apoi restului de oameni.
Sursa postare
Sursa foto