Frank Bettger despre vanzari si nu numai

expert in vanzari“Cred ca nimeni nu este facut sa fie agent de vanzari -sau orice altceva. Cred ca noi trebuie sa ne modelam ca sa devenim ceea ce vrem sa fim.
Ben Franklin spunea ca numai cativa oameni ajung la batranete, si chiar mai putini ajung sa aiba succes daca nu se scoala devreme. Asa ca mi-am pus ceasul sa sune cu o ora si jumatate mai devreme dimineata. Am folosit o ora din acel timp ca sa citesc si sa invat. Desigur, am descoperit curand ca incepusem sa ma culc mai devreme, dar acest program a fost minunat pentru mine.
Cei mai multi oameni de succes pe care i-am intalnit sunt absolut nemilosi cu timpul lor. De exemplu Lawrence Doolin, unul din directorii companiei de asigurari Fidelity din Philadelphia, mi-a povestit zilele trecute o experienta pe care a avut-o recent. Larry l-a sunat intr-o seara pe Richard Campbell, managerul lor din Altoona, Pennsylvania, si i-a spus: “Dick, saptamana viitoare plec in vest ca sa vizitez cateva din agentiile noastre. Luni voi fi in Harrisburg. Marti as vrea sa petrecem ziua impreuna, in Altoona.
Dick i-a raspuns “Larry, abia astept sa te vad, dar imi este imposibil sa ma intalnesc cu tine mai devreme de vineri dupa-amiaza.
Vinerea urmatoare cand cei doi barbati au mers sa ia masa de pranz, larry a inceput: “Ai fost plecat Dick?”
Nu, i-a spus Dick. Am fost in oras toata saptamana.”
Surprins, Larry l-a intrebat “Vrei sa spui ca marti erai in Altoona?”
“Da”, a zambit Dick.
Cu un ton de repros, Larry i-a spus: “Dick, iti dai seama ce m-ai pus sa fac? M-ai facut sa ma intorc aici tocmai din Cincinnati! In seara asta trebuie sa ma intorc acolo si apoi sa plec la Detroit.”
Atunci Dick Campbell i-a explicat: “Asculta Larry, inainte sa imi telefonezi, am stat vineri dimineata 5 ore sa imi planific toata saptamana. Marti era una dintre zilele cele mai incarcate. Aranjasem cele mai multe intalniri. Daca petreceam ziua cu tine, mi-as fi perturbat tot programul de lucru din saptamana respectiva. Te rog sa nu te simti jignit, Larry Chiar daca m-ar fi sunat E.A.Roberts, presedintele companiei, as fi facut la fel. Tot succesul pe care l-am avut in acest domeniu se datoreaza faptului ca nu permit nici unui lucru si nici unei persoane sa intervina in programul de lucru pe care il pregatesc in fiecare vineri.”
Larry Doolin mi-a spus: “Frank, cand am auzit acest lucru, am fost socat. Dar nu mi-am permis sa ma infurii. Am realizat imediat ca acesta era adevaratul secret al ascensiunii fenomenale a lui Dick Campbell.”
Larry mi-a spus ca, urcandu-se in tren in seara aceea, a simtit ca il cuprinde un nou val de entuziasm. Din acel moment, a povestit mereu aceasta intamplare agentilor de vanzari din toata tara.”

Mai tarziu autorul povesteste cum si-a petrecut o vara intr-o statiune frumoasa, unde o scriitoare pe care o cunostea- Mary Roberts Rinehart -autoare a peste 50 de romane, ce se afla printre cei mai bine platiti scriitori din America, avea acolo casa de vara. Povestea ei este urmatoarea: in urma unei crize financiare a pierdut totul, si ajungand la disperare, din cauza datoriilor, a luat decizia sa castige bani scriind. Atunci, avand un program incarcat, 3 copii si un sot, si-a planificat fiecare ora din saptamana in avans. Ea a ajuns sa scrie seara dupa ce culca copiii, sau dimineata, atunci cand sotul era plecat. Expertul nostru in vanzari, Frank Bettger, a intrebat-o daca acest program nu a extenuat-o, dar iata ce a raspuns scriitoarea: “Dimpotriva, a zambit ea. Viata mea a capatat un suflu nou.”
Frank Bettger a fost foarte motivat de aceste cuvinte, asa cum ni se intampla atunci cand intalnim un om de succes, entuziasmat de munca sa, este o inspiratie pentru oricine si un izvor de motivatie.

In final iata o parte dintr-o poezie pe care l-a inspirat pe Frank in munca sa, mai ales pe partea de organizare:
…Fac lucruri marunte,
Care par totusi importante
Si trec pe langa mine adevaratele probleme,
Putin aici, putin acolo,
Nu termin niciodata lucrul de care m-am apucat,
Lucrez la fel de mult ca oricare altul,
Si totusi fac atat de putine,
As face atat de multe, incat ati fi surprinsi,
Daca m-as putea organiza!”

Si in final-final, iata 4 indemne:

-Fiti entuziast in munca voastra! “Pentru a deveni entuziast, actionati entuziast.”
-Vanzarea se reduce la un singur lucru- a te intalni cu oameni!
-Pentru a va invinge frica, si pentru dezvoltarea increderii in sine urmati un curs bun de vorbit in public. Alegeti unul la care sa trebuiasca sa vorbiti la fiecare intalnire. Rezolvand frica de a vorbi in public, veti rezolva frica de a vorbi cu anumite persoane, indiferent de importanta lor.
-Pentru a va putea organiza, rezervati-va timp pentru a gandi si planifica, si faceti lucrurile in ordinea importantei lor. Alocati timp pentru autoorganizare, secretul muncii eficiente este nu de a fi in criza de timp permanenta si de a lucra mai multe ore, chiar si peste program, ci de a planifica orele adecvat.

Fragmentele citate sunt preluate din cartea “Cum am devenit expert in vanzari”, de Frank Bettger

Sursa foto

2 thoughts on “Frank Bettger despre vanzari si nu numai

  1. bussy says:

    Sau urmeaza-ti visul,caci se spune ,parafrazand ,ca daca nu muncesti pentru ce-ti place tie,vei muncii pentru ce-i place altuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.