Frica si calea de scapare

Frica ne limiteaza, ne impiedica si ne tine pe loc. Cuvantul “frica” poate fi privit ca un acronim pentru Dovezi False Care Par Reale (in limba engleza, cuvantul fear (frica) poate fi acronimul sintagmei “False Evidence Appearing Real”). Produce bariere si obstacole si ne creeaza un comportament care ne transforma in proprii nostri dusmani, care, la randul lui, provoaca anxietate si vina, care pot duce apoi la imobilizare completa. Frica ne impiedica sa incercam, iar daca nu incercam, nu parasim niciodata locul in care ne aflam acum – ceea ce, intr-un mod ciudat, ne dovedeste ca nici nu am putea!

Frica ne erodeaza respectul de sine, ne corupe increderea in sine si, in timp, ne convinge ca suntem ratati. Atata timp cat lasam frica sa ne conduca, nu vom indrazni niciodata sa invingem.
Frica poate fi intr-adevar depasita si invinsa – atat timp cat intelegem ca sursa ei se gaseste in interior, nu in lumea exterioara. Franklin Delano Roosevelt a tratat elocvent subiectul intr-una dintre discutiile lui in fata semineului, cand a spus: “Singurul lucru de care trebuie sa ne temem este frica insasi”.

Atunci cand intelegem ca scuzele nu conteaza, putem incepe sa ne eliberam. Odata ce vedem ca temerile subconstiente – nu circumstantele externe – sunt adevarata problema, putem prelua controlul asupra noastra si a vietilor noastre. Si atunci cand preluam controlul, putem fi, face si avea tot ce vrem.
Cu totii vrem sa inflorim in intregime si sa devenim tot ce suntem capabili sa fim, cu totii ne dorim abundenta si prosperitate. Cu totii vrem sa fim foarte sanatosi si fericiti. Cu totii vrem relatii profunde, importante si pline de sens. Cu totii vrem ce este mai bun din toate. Stim ca asta ne dorim si asta iti doresti si tu. Surpiza este ca putem sa le avem. Tot ce trebuie sa facem este sa ne depasim fricile si sa indraznim sa ne urmam scopurile.

A indrazni sa invingi se poate intampla deodata sau poate fi rezultatul unui efort cumulat in decursul timpului. Nu stim de ce va fi nevoie pentru a-ti depasi fricile. Dar suntem siguri ca o poti face.

Scopul este sa te ajutam sa iti creezi circumstante favorabile in gandurile si convingerile tale care sa iti permita sa te eliberezi. Stim ca poti! In acest moment nu trebuie sa crezi ca poti sa o faci, trebuie doar sa crezi ca viitorul iti va aduce inspiratia necesara. Poti face aproape orice, care nu incalca legile lui Dumnezeu sau drepturile celorlalte fiinte umane.

Jack Canfield, Indrazneste sa castigi

Leave a Reply

Your email address will not be published.