In cautarea fericirii

soareIn cautarea fericirii nu este doar numele unui film, nu este doar cel mai celebru citat din Declaratia de Independenta a Statelor Unite (Viata, libertate si cautarea fericirii – Life, Liberty and the pursuit of Happiness) este si ceea ce ne caracterizeaza in cele mai adanci straturi ale noastre. Cateodata alegem natural lucrurile si actiunile care ne fac fericiti, alteori alegem sa luptam, sa ne motivam pentru a ajunge la acele lucruri pe care le presupunem aducatoare de fericire. De ce ar fi atat de greu totusi sa atingem fericirea? De ce avem nevoie de carti si lecturi motivationale si de autoeducare pentru a ajunge in punctul in care ne putem bucura de ea? Am abstractizat noi fericirea atat de mult in cat pare un concept romantic si care este pentru oamenii care au prea mult timp sa se gandeasca la ea?

Psihologul american de origine maghiara Mihaly Csikszentmihalyi, renumit pe plan international pentru introducerea conceptului de flux (flow) si a unei intregi teorii bazata pe el, pare sa fi gasit o solutie practica, nu pur filosofica, pentru rezolvarea problemei fericirii: motivare, atentie, concentrare, ordonarea gandurilor, folosirea tuturor aptitudinilor disponibile, nu numai atunci cand ne distram, ci si atunci cand muncim – astfel se ajunge la o stare de flux, de armonie interioara, cand timpul si problemele curente par a se volatiliza, pentru a lasa loc unui imbietor sentiment de transcendenta. Sentiment la care se ajunge prin autoeducare, prin mentinerea sub control a experientei traite. “A-ti controla experienta interioara inseamna a deveni capabil sa alegi calitatea oricarui eveniment pe care il traiesti. Daca asta nu e fericirea, atunci este ceva care ii seamana.”

El a mai descoperit ceva: “fericirea nu este ceva care apare pe neasteptate, nu este rezultatul norocului sau al sansei intamplatoare, nu se poate cumpara si nu se comanda. Nu depinde de evenimente externe, ci mai degraba de felul in care sunt interpretate. Fericirea este o stare care se pregateste, se cultiva si se apara de catre fiecare individ in parte. Cei care invata sa-si controleze experienta interioara (un bun mijloc de produrere si mentinere a fericirii) vor fi in stare sa-si influenteze calitatea vietii si vor reusi sa se apropie din ce in ce mai mult de ceea ce insemna sa fii fericit.”

“Gasim fericirea prin implicarea totala in fiecare detaliu al vietii noastre si nu cautand-o in mod direct”. Cu aceasta Eckhart Tolle ar fi total de acord pentru ca aceasta idee sta la baza “Puterii prezentului”. El este cel care explica cel mai bine cum prezenta, trairea vietii la momentul actual, fara incursiuni exasperante in trecut si idealizarea viitorului ca moment in care speram sa gasim linistea ce lipseste acum, sunt ceea ce ajuta la gasirea echilibrului aducator de liniste, calm, bucurie si fericire. Cu alte cuvinte, fericirea este acum ori niciodata.
Viktor Frankl, in “Omul in cautarea sensului”, spunea: “Nu urmari succesul – cu cat tinzi mai mult spre el, cu atat risti sa-l ratezi. Pentru ca succesul, ca si fericirea, nu trebuie urmarit, el survine…ca un efect secundar, neintentionat, al implicarii intr-un proiect mai important decat propria noastra persoana”.

Schimband putin optica, “Intreaba-te daca esti fericit si vei inceta sa mai fii”. Bucura-te de fiecare moment al prezentului, chiar daca nu stii exact care iti este scopul si incotro mergi, atata vreme cat o faci cu bucurie, nu poti gresi.

Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *