Viata la maturitate

stresul si muncaIn cartea despre Psihologia muncii si a sanatatii, editia in limba engleza (International Handbook of Work and Health Psychology) aflam despre viata la maturitate, cu bune si rele, si mai ales sfaturi despre cum ar trebui sa ne adaptam la modificarile aparute cu varsta.

Undeva dupa 35 de ani, fie ca vrem sau nu poate aparea o criza, o stare de confuzie in care ne evaluam realizarile, sau absenta lor, lucru care ne poate deprima. In acest caz cel mai indicat este un dialog cu sine in care sa ne intrebam ce ne dorim de fapt, unde ne dorim sa ajungem. Poate ajuta crearea unui jurmal, sau o evaluare personala a trecutului, cu lucrurile care au mers rau si trebuie indreptate. Sa nu ne mire faptul ca putem foarte usor experimenta sentimente de vina, regret, conflicte interioare, dar ele sunt parte din viata, si ne pot ajuta sa ne indreptam spre ceea ce ne dorim cu adevarat.

O alta problema care trebuie acceptata este inevitabilitatea mortii –aceasta poate activa anxietatea –si este o problema foarte delicata. Totusi sentimentele care insotesc aceasta acceptare sunt extrem de benefice, si persoana in cauza va ajunge sa-si dea seama de valoarea nepretuita a vietii. Doar atunci putem sa ne bucuram cu adevarat de fiecare moment, stiind ce scurta e viata, si numai atunci facem alegeri mult mai intelepte. Acceptand faptul ca oricum vom muri, micile griji si probleme ni se vor parea nesemnificative. Oamenii care au trecut prin experiente in apropierea mortii au o alta persectiva asupra vietii, dar si asupra mortii, frica disparand aproape de tot.

In tinerete, manati de dorinta de accensiune sociala, vom fi tentati sa acceptam slujbe stresante care ne pun sanatatea in risc, dupa 35 de ani, o anumita intelepciune iese la iveala, punand in balanta avantajele si dezavantajele unui astfel de job. In cazul in care esti nemultumit de jobul tau, primul lucru care trebuie sa-l realizezi este faptul ca trebuie mai intai sa-ti accepti alegerile facute, sa accepti trecutul asa cum este el.

O data cu trecerea anilor, inveti sa te cunosti mai bine, sa-ti cunosti slabiciunile si talentele si sa te folosesti de acest lucru in mod istet. O data cu maturitatea vine si intelepciunea, si acesta este un avantaj major. Maturitatea te ajuta sa vezi lucrurile in perspectiva, iti confera o “imagine din avion” aupra lucrurilor. Cu ea vine si capacitatea de a repara, preveni , inlocui pierderi de structura, si de a construi o realitate noua si mai flexibila.

Elementele intelepciunii:

-detasarea –implica o pace si serenitate bazate pe o integrare mai buna in “aici si acum” –deci o acceptare a prezentului.

-intoarcerea la sine-capacitate mai mare de a medita concentra, lucru ce poate fi folosita la o mai buna atutudine orientata spre realizarea unui obiectiv anume.

-identificarea si dezvoltarea temelor personale-aflarea motivatiilor personale-ce isi doresc, ce ii motiveaza si ce ii deprima.

-integrarea imbunatatita a diverselor informatii-s-a demonstrat ca pe masura ce imbatraneste lumea are tendinta de a identifica si de a defini problemele mai usor, si mai putin de a solutiona aceste probleme.

Elemente ajutatoare la maturitate:

Motivarea
Dupa o anumita varsta ceea ce ajuta foarte mult este motivarea. Dezvoltarea acestei calitati in oamenii maturi, ii va ajuta sa traiasca o viata mai implinita. Descoperirea lucrurilor pe care ii motiveaza poate fi facuta printr-o serie de intrebari menite sa-i faca sa se redescopere pe sine mai bine, apoi stabilirea unei viziuni a unui viitor care sa-i incurajeze sa mearga mai departe.

Un plan al vietii
Aici este vorba despre punerea in balanta a obiectivelor persoanei in cauza, despre ce isi doresc, despre ceea la ce vor sa renunte, stabilirea unor obiective precise. Acest lucru poate fi facut si cu ajutorul familiei si a prietenilor. Crearea unui plan bine stabilit poate incuraja foarte mult pe oricine, si este foarte indicata, indiferent de varsta, dar mai ales la o varsta matura. Intrebarile care se pun aici si care ajuta foarte mult sunt: “cum pot sa fiu de folos celorlalti? Cum pot sa contribui si sa am o semnificatie pentru ceilalti?”

La varste mai inaintate, oamenii trebuie sa aiba grija ca au parte de destula odihna, hobbiuri, distractii, exercitiu fizic -precum alergatul, inotul. Invatarea unei limbi straine poate ajuta- este un tonic pentru creier. Daca in afara aceste lucruri sunt lasate pe mana specialistilor care iti fac un plan pentru a avea o viata echilibrata, in tara noastra ne vom ingrii de aceste lucruri singuri, asigurandu-ne pe aceasta cale noua cat si parintilor nostri o viata cat mai implinita, indiferent de varsta la care am ajuns.

Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published.