Lectiile lui Carnegie

Cum sa te faci placut de ceilalti

prieteni-copil-catelCarnegie trateaza acest subiect delicat, dar care intereseaza pe toata lumea in cartea “Cum sa-ti faci prieteni si sa influentezi oamenii” plecand de la observarea oamenilor care au multi prieteni si sunt respectati, oameni care dintr-o inteligenta subtila au reusit acest lucru. El spune ca “iti poti face mai multi prieteni in doua luni devenind interesat de oameni, decat in doi ani in care incerci sa faci oamenii interesati de tine”. Urmeaza demonstrarea ipotezei si exemplul pe care il ofera este al animalelor, in cazul lui al cainelui din copilarie- cainele a castigat iubirea stapanului prin faptul ca, fara a fi citit vreo carte de psihologie, acesta era interesat doar de stapanul lui, de ceilalti oameni si nu de propria persoana. Adler spunea ca “individul care nu este interesat de ceilalti oameni este cel care are cele mai mari dificultati in viata. Acesti oameni sunt cei care favorizeaza esecurile umanitatii”.
Aici este un cerc vicios, daca nu oferi atentie si interes fata de ceilalati, nu te poti astapta sa primesti de la ei aceste lucruri, ci doar opusul, indiferenta. Rupe cercul, fii cel care intinde o mana prietenoasa si vei vedea prietenia si interesul celorlalti. Fii interesat de ei si vei primi acelasi lucru inapoi.

Zambeste, cand intalnesti o persoana noua, cand intalnesti un cunoscut, cand vrei sa iesi dintr-o situatie stanjenitoare, accepta cu un zambet ca ai gresit. Zambetul tau poate ridica toate barierele care sunt la un moment dat intre tine si cel din fata ta. In plus, e cineva care poate rezista unui zambet? El este molipsitor, si daca este si sincer, atunci este pur si simplu irezistibil. Zambetul de raspuns al celui din fata ta va sparge gheata, va fi o punte de comunicare construita intr-o secunda, in ciuda toturor lucrurilor care poate te despart de celalalt.

Regula numarul 1 in conversatii: fii un bun ascultator, asculta ce are celalalt de spus, atunci cand acesta are ceva de impartasit, este cel mai frumos compliment pe care i-l poti face. Cateodata, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru un prieten care are un necaz este sa-i asculti confesiunile, este posibil ca el nici sa nu aiba nevoie de un sfat, ci de un umar pe care sa planga. Se intampla ca pe parcursul discutiei tu doar sa dai din cap aprobator sau nu, in functie de caz, si la sfarsit prietenul sa-ti multumeasca pentru ca s-a simtit atat de bine vorbind cu tine, desi nu a fost un dialog, ci doar un monolog, el a simtit ca a vorbit cu cineva si s-a eliberat. Sa stii sa asculti este la fel de important precum sa stii sa vorbesti, doar ca toti predau cursuri de oratorie, nimeni nu vorbeste despre arta de asculta, activ bineinteles.

Atunci cand te decizi sa vorbesti, fa-o astfel incat ceea ce spui sa-i intereseze pe ceilalti, cu alte cuvinte nu vorbi pentru tine, ci pentru ceilalti. Ai putea fi un expert financiar, cel mai bine informat din grupul in care te afli la o petrecere de exemplu, oberva reactia celor din jur la subiect, si cei mai politicosi oameni isi tradeaza dezinteresul si o poti observa. Daca vei vorbi despre ceea ce te intereseaza doar pe tine, nu vei starni admiratia oamenilor: poti fi foarte pertinent, dar nu toti impartasesc interes pentru aceleasi lucruri. Daca vrei sa fii placut, este foarte simplu, vorbeste despre lucrurile care ii intereseaza pe ei. De ce? Ei se vor simti apreciati si iti vor da si ei aprecierea lor. Este cauza si efect. E lege.

Sugestiile de mai sus sunt verificate si, cred, trec testul bunului simt. Nu sunt simple trucuri, ci urmaresc modul in care este construit sufletul si psihicul omului, de aceea se aplica oricui si pot fi aplicate de oricine. Cu o conditie: fii sincer! Aplica-le nu ca pe o dieta, din cand in cand, ci ca un mod de viata. Ele apar in carti de dezvoltare personala, ca si reguli de urmat, cand de fapt toate sunt actiuni ale sufletului asezat pe o treapta mai sus decat ego-ul. Este spiritualitate aplicata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *