Luxul de a gresi

Homer“Nu merita sa fii liber daca nu ai libertatea de a face greseli”, zicea Mahatma Gandhi. Si singura persoana care iti poate da aceasta libertate esti tu. Ai gresit, mai incearca! Ai reusit, mai…foarte bine! Acorda-ti libertatea de a castiga, dar si de a pierde.
Stim bine ca atunci cand pierdem, primul judecator al nostru suntem noi insine. Singurii demoni cu care trebuie sa luptam suntem noi insine. De ce am alege oare sa ne luptam cu noi insine, cand putem foarte bine sa ne apreciem eforturile si sa ne incurajam pentru a face urmatorul pas? “Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti” zice un om mare intr-o carte mare. Asta inseamna ca mai intai vine iubirea de sine. In sensul bun, nu de aroganta, vanitate. Daca te iubesti, te apreciezi, atunci critica, reprosurile fata de tine insuti nu iti fac bine. Varianta constructiva as spune ca este sa accepti ca tu, chiar si tu, ai dreptul sa gresesti.

Regula numarul unu atunci cand te afli intr-o groapa este sa te opresti din sapat. Criticile iti fac numai rau. Data viitoare cand te afli in fata unui esec si obisnuinta te face sa te invinovatesti, aminteste-ti sa-ti reapreciezi fortele si sa extragi invatamintele din acea situatie. Daca permite conjunctura, incearca sa gasesti partea amuzanta.

Umorul ajuta intotdeauna.

In viata sunt situatii de viata si de moarte, dar adesea ne lasam coplesiti de suferinta pentru greseli care scad rapid in importanta la o privire mai atenta. Deci, nu te grabi niciodata sa “te certi” pe tine insuti. Priveste-te ca si cum ai fi un prieten bun care a gresit, cat de tare ai putea sa te superi pe el?
Nu este teoria chibritului aici, nici nu vreau sa spun ca descopar apa calda, insa aceste adevaruri sunt adesea uitate mai ales in situatiile de criza.Citite “la rece”, cele spuse par a fi truisme, dar sunt “de aur” daca sunt aplicate la momentul oportun. Energia noastra in aceste momente trebuie folosita pentru a gasi solutii, o atitudine depreciativa fata de sine pur si simplu o consuma inutil.
Ne putem acorda votul de incredere, in orice situatie ne aflam, facem mereu ce credem ca-i mai bun din ce putem face in momentul acela.

Daca nu iese asa cum am planuit:

Pastreaza calmul si luciditatea- te ajuta sa gasesti solutii mai repede.
Nu te invinui, ai libertatea de a gresi.
Zambeste, maine va fi mai rau.
Scopul nu este sa fim perfecti, ci doar sa tindem spre perfectiune (Tolstoi).

Leave a Reply

Your email address will not be published.