Osho- constientizarea

cheia pentru a trai in armonie La fel ca in toate conferintele sale, Osho ne invata si in aceasta carte sa ne bucuram de viata, de iubire, de meditatie, de frumusetile lumii. E nevoie sa invatam sa tacem, astfel omul se trezeste, incepe sa constientizeze starea sa sufleteasca, pe cand atunci cand mintea clocoteste de ganduri, omul va fi adormit, adica orb la adevaratele valori, la frumusetea vietii. Nici atunci cand nu dormim, nu suntem treji, atata timp cat ochii launtrici nu se deschid, atata timp cat nu avem sufletul plin de lumina, atata timp cat nu constientizam cine suntem.

Toti budhistii au spus: Trezeste-te; elaborand metodele necesare constientizarii. Dar pentru a ne trezi e nevoie de un efort mare, chiar de un soc, care sa ne transfere in starea de liniste, meditatie, izolare de clocotul vietii. “Tacerea este spatiul in care omul se trezeste, iar mintea zgomotoasa este spatiul in care omul ramane adormit.”
Osho ne indeamna sa selectam dintre placerile vietii, pe cele inalte precum: iubirea, meditatia, frumosul, extazul. Sa alegem valoarea si nu nonvaloarea, sa constientizam diferenta dintre ele, sa nu confundam pietrele cu diamantele, sa acceptam si sa ne bucuram de ziua de azi, nu sa sa traim in viitor. De noi depinde sa fim fericiti, impacati cu viata, e nevoie doar sa constientizam frumusetea ei.

“Adevaratele comori se afla aici si acum.” Ne-am invatat sa traim mecanic: invatam, muncim,ne distram, dar nu mai suntem atenti, vigilenti, treji la ce se intampla in natura, la ce il doare pe cel de langa noi, la viata noastra. Dar putem sa invatam de la natura: copacii dintr-o padure simt cu ce intentie ai intrat in padure; animalele simt apropierea vanatorului. Daca am elibera creierul de gandurile inutile am putea sa ne intoarcem la starea de constienta, de trezie, in care se aflau Adam si Eva in Paradis. Sa traim clipa, sa acceptam ca in viata nu se intampla numai cum vrem noi, sa nu mai dramatizam si atunci creierul nostru va fi liber sa vada natura, frumusetea unui gest, sa elimine sentimentele negative, sa-si poata controla emotile. Meditatia este cea care ne va conduce pe drumul bun, ea “e singura metoda de a fi constient de trupul tau, de ce faci cu el, de gandurile tale.” Asa se va trezi constienta suprema si vom putea evita caderea, confuzia, visarea, stagnarea, pacatul, vom putea sa ne trezim spiritual.

“O data ce ai cunoscut starea de constienta, nimic nu mai are valoare- ai cunoscut cea mai mare binecuvantare a vietii. Dintr-odata multe lucruri isi pierd importanta, devin prostesti, motivatia dispare, dorinta dispare, visurile se destrama.” Constienta creeaza un centru de liniste interioara, de putere launtrica, o stare permanenta de veghe. Cu alte cuvinte, prin constientizare putem scapa de lacomie, zgarcenie, invidie, ura, frica; ea va fi un adevarat caine de paza. Nu e usor; dar inceputul se poate face citindu-l pe Osho, urmandu-i sfaturile. Vom vedea din alta perspectiva viata, cu frumusetile ei, vom iubi si pe oamenii care ne-au gresit, vom depasi mai linistiti obstacole care altfel ni s-ar fi parut insurmontabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.