Manipularea in cuplu

Dorothy McCoy coperta carte barbatul manipulatorBarbatul manipulator
Autor: Dorothy McCoy
Editura:Curtea Veche
Categorie: Psihologie de cuplu

Prin natura sa dominata de maternitate, femeia are tendinta de a se manifesta in acelasi mod si cu barbatul iubit; in general ea alege barbatul vulnerabil, ranit de viata, “baietelul” care nu a reusit inca sa se maturizeze, dar si pe cel puternic, dominator, manipulator. Scopul manipularii este de a domina partenera, de a-si atinge scopul, de a o controla. Pentru a evita acesta capcane, Dorothy McCoy ne invata cum sa recunoastem un maipulator, descriindu-ne diferite tipologii de barbat:

    “Baiatul mamei” este o atitudine adoptata de unii barbati pentru a obtine dragostea si admiratia femeilor lasandu-le pe ele sa ia deciziile in locul lor, neasumandu-si riscuri. Foarte usor cad in aceasta capcana femeile marinimoase, puternice, cu un simt matern foarte dezvoltat. Acest tip de barbat este de obicei iresponsabil, preocupat de propria persoana, isi doreste sa fie admirat, este indiferent fata de ceilalti, este nostalgic dupa parintii pierduti.


    “Workaholic-ul”
    , adica omul dependent de ceas, laptop sau telefon, este un om imbracat impecabil, il vezi in aeroporturi vorbind la celular, dedicat cu totul muncii sale. Acesta va neglija orice relatie in detrimentul afacerilor sale, va ignora distractiile, concediile sau alte pasiuni in favoarea carierei sale. Un astfel de om este nesigur pe el si incapabil de a da piept cu viata.

    “Eternul sportiv” este un barbat foarte atragator, increzator, bun povestitor, atletic. Desigur, el va avea o viata sociala activa, este sarmant pentru femei, este rasfatat si adulat de acestea, chiar daca da dovada de egocentrism, agresivitate, iritabilitate, insensibilitate.

    “Barbatul dependent” este cel care pare trist, neajutorat, sociabil, binevoitor. Orice femeie incerca sa-i castige increderea si sa-l ajute prin diverse sugestii sau sprijin moral. Pe toate el le primeste cu placere, din frica de a nu ramane singur, de a nu fi parasit.

    “Amatorii de senzatii tari si antisocialii” sunt distractivi, aventurieri; si carei femei nu-i plac senzatiile tari sau aventura. Ea ii va gasi pe acesti barbati curajosi, uneori chiar nechibzuiziti, dar foarte ademenitori, ei provoacand un val puternic de adrenalina.

    “Afemeiatul” este barbatul care iubeste femeia si mai ales actiunea de a o cuceri. Nu are scrupule daca o raneste cand o va parasi. Defectul lui este ca iubirea este trecatoare si nu poate ramane fidel. Desi observa infidelitatea afemeiatului, femeile nu pot sa nu-l iubeasca, si mai ales, nu pot sa rupa relatia date fiind calitatile sale de barbat sarmant.

    “Barbatul pasiv-agresiv” adica manios-tacut este cel care va face viata mizerabila prin atitudinea enervanta, dispretuitoare, agresiva fata de partenera. Este o frustrare ramasa din copilarie datorita autoritatii parintilor, nelasandu-l liber sa-si exprime vointa.

    “Narcisistul” este omul care traieste pentru a se admira, este grandoman si increzut. El nu va tine cont de nevoile partenerei, prioritare fiind problemele sale.

    “Psihopatul”este un anti-social, el se opune regulilor societatii in care traieste, este egocentric, se adapteaza usor, este amuzant, spiritual, chiar carismatic.

    “Manipulatorul violent” chiar daca este inteligent, recurge la intimidare, o forma de manipulare cruda, primitiva. El simte nevoia sa controleze, sa domine. De un astfel de om se scapa foarte greu, chiar cu urmari dureroase.

    Dupa toate aceste tipuri de manipulatori masculini, putem afla de ce am ales barbatul nepotrivit. Unele au ales frumusetea, altele sarmul, altele sexualitatea, altele confortul material, dar niciuna nu a tinut cont de calitatile clasice, stiute de cand lumea ca: responsabilitatea, increderea, caracterul, cinstea, fidelitatea, inteligenta, generozitatea, spiritualitatea.

    Cartea Barbatul manipulator este extrem de interesanta si merita sa fie citita de doamnele si domnisoarele ce-si doresc sa desluseasca misterele masculine. Cartea este scrisa in mod stiintific, este foarte complexa, cu explicatii amanuntite, dar nu va descurajati. Este binevenita in cazul in care motivatia de a va intelege partenerul este mare, altfel poate exista riscul ca aceasta carte sa se prafuiasca pe un raft in bibilioteca voastra. In caz contrar, va uram lectura placuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *