Ce faci cand te simti vinovat?

emotii negative tristete culpabilizare singuratate izolare“Acest lucru nefavorabil s-a intamplat deoarece Dumnezu ma pedepseste pentru pacatele mele” – am gandit deseori. Acest gand este adanc inradacinat in mintea noastra, de la Adam si Eva, care au mancat din fructul oprit si in felul acesta au fost alungati din gradina Raiului. Au mancat din pomul cunoasterii si asa a aparut sentimentul rusinii (s-au acoperit pentru a nu isi vedea goliciunea) si al vinii- nu au rezistat tentatiei. In dialogul sau interior cu Dumnezeu, omul isi recunoaste pacatele, este cuprins de vina si isi cere iertare, sperand ca cel bun ii va ierta pacatele. Ideea de a fi pacatuit este inevitabil insotita de sentimentul de vina.

Si daca Dumnezeu nu s-ar supara pe noi si ne-ar iubi indiferent ce am face, bun sau rau. Daca el, in intelepciunea lui suprema ar intelege ca toti pasii nostri sunt facut in scopul de a cunoaste lumina si intunericul, placerea si durerea, succesul si esecul, dulcele si amarul. Toate acestea sunt experiente catre care liberul nostru arbitru ne conduce pentru a putea trai noi insine aceste lucruri. Si nu poti gusta succesul cu adevarat daca nu ai simtit gustul esecului, sunt cele doua fete ale aceleiasi monede, nimic bun sau rau, o experienta te ajuta sa o intelegi pe cealalta. Si daca nu exista bine sau rau, atunci ce rost mai are vina? De ce m-as simti vinovat fata de mine sau fata de ceilalti daca eu reusesc sa inteleg ca si esecul, si amarul si durerea isi au rostul lor. Fac parte din viata. Un om care pierde un lucru important in viata, poate jobul, poate masina, poate un banal portofel are ocazia de a afla cat de important este acel lucru pentru el. “A fost vina mea” sau “n-a fost vina mea, a fost vina lui”, “soarta e de vina, mereu mi se intampla asa” nu isi mai au rostul. Nu rezolva nimic, ci doar impovareaza spatele si intuneca ratiunea. Nu e vorba de vina aici, ci de cauza. Si totul in lume este rezultatul legii cauza-efect. Nu a fost Dumenzeu de la butoane, care a hotarat sa pedepseasca, ci intamplarea este rezultatul a ceea ce am simtit, gandit si facut. In aceasta ordine. Pentru ca suntem suflet, minte, trup. Inainte de a te simti vinovat, gandeste-te la Dumenzeu. Ar putea el oare sa iti atribuie vreo vina? El este iubirea nemarginita, sunt oameni pe pamant fata de care poti gresi si care nu se supara pe tine, cum ar putea el sa o faca, el fiind deasupra tututor? Si daca nu suntem vinovati fata de el, de ce am fi fata de noi sau un semen de-al nostru?Vina pe care o simtim ne-o inventam singuri, am fost conditionati sa o facem de alti oameni care la randul lor cred ca s-au nascut din pacat, ca s-au acoperit de rusine si trebuie sa astepte pedeapsa lui atunci cand isi dau seama ca ceea ce au facut nu este ceea ce ar fi trebuit sa faca. Ideea ca tot ceea ce facem va fi rasplatit sau pedepsit de Dumnezeu contrazice tocmai esenta Lui: cum ar putea pedepsi cel care iubeste?

Cand ne simtim cuprinsi de vina am putea realiza ca ceea ce facem este o cauza care va avea un efect. Cu cat mai repede vom descoperi in viata ca alegerile pe care le facem trebuie gandite si simtite prin prisma efectelor lor, cu atat mai bine. Deci ce vei face atunci cand iti pierzi portofelul? Te simti vinovat, invinuiesti pe altii, creezi panica in jur, te plangi tuturor de nenorocirea care ti s-a intamplat, te consideri o victima?
Eu as va un verdict: NEVINOVAT, onorata instanta!

2 thoughts on “Ce faci cand te simti vinovat?

  1. black says:

    Foarte frumos articolul!Mi-a facut mare placere sa il citesc, mai ales ca nu am fost niciodata de acord cu conceptele de pacat si invinovatirea pe care societatea ne-o imprima aproape permanent.
    Totusi, cred ca intr-o doza sanatoasa, ca sa zic asa, vina are rostul ei. Nu atunci cand ne invinovatim inutil pentru accidente sau greseli minore, ci atunci cand chiar am facut ceva rau celor din jurul nostru, cred ca un pic de vina ne va impiedica pe viitor sa comitem aceleasi erori. Constientizarea este, intr-adevar, mult mai importanta in raport cu vina, dar din pacate nu cred ca suntem inca fiinte atat de obiective incat sa nu experimentam emotional regretul sau sentimente asemanatoare atunci cand facem greseli importante.

  2. AutoEducare says:

    Desigur ca vina isi are locul ei, ca orice emotie ne poate arata calea spre ceea ce ne dorim si ne este benefic, ajutandu-ne sa eliminam actiunile negative. Vina se refera mai mult la actiuni trecute pe care le regretam, iar rusinea este un sentiment, un gand, o stare de spirit pe care o avem cu privire la ceva, rusinea este chiar malefica, actioneaza pe o vibratie joasa. Totusi vina are aspectele ei pozitive daca stim sa o acceptam si sa indreptam lucrurile, mai ales incepand prin a ne ierta pentru orice ne-a facut sa ne simtim vinovati, iar apoi continuand prin a nu mai repeta acel lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.