Motivare prin NLP

Cateodata este foarte greu sa ne mai motivam sa incepem inca o zi de lucru, sau sa incepem alta serie de exercitii fizice, sau alta activitate mai putin placuta. Inca o data NLP-ul se dovedeste util, si in rezolvarea problemei de motivare, prin folosirea submodalitatilor, acestea fiind caracteristici prin care putem defini o imagine/situatie. Ele pot fi vizuale (culorile,marimea, luminozitatea) sau auditive (tonalitatea, intensitatea sunetului, etc.) si kinestezice (fin,cald).

Se stie ca programarea neuro lingvistica este o disciplina miraculoasa pentru autocunoastere.Astfel, analizand felul in care vizualizam experientele, in mintea noastra, ne putem da seama daca le percepem intr-o lumina pozitiva sau nu. Alegeti o experienta pozitiva, reprezentata in mintea voastra de o imagine si urmariti tabelul urmator, pentru a identifica ce o defineste, apoi contrastati cu una negativa:

Submodalitate Imagine Pozitiva Imagine Negativa
Luminozitate    
Pozitionare    
Culoare    
Focus    
Marime    
Distanta    

De exemplu, daca alegem sa ne imaginam cum aratam noi atunci cand facem o activitate neplacuta, de exemplu atunci cand cautam cheile de la masina. Imaginea din capul nostru, reprezentand aceasta amintire poate fi una intunecata,lipsita de culoare si animatie, si asta pentru ca nu ne face prea mare placere sa o vizualizam. Dar daca incercam sa ne aducem aminte despre o intamplare placuta, pe care am vrea sa o retinem toata viata? Vom avea surpriza, ca la o analiza amanuntita, sa descoperim ca aceasta imagine in minte este una luminoasa, mare,animata, apropiata de noi, intrucat este una placuta.

Avand in minte distinctia dintre cele doua imagini, putem sa luam activitatea pentru care avem nevoie de multa motivatie pentru a o incepe, si sa ne jucam cu submodalitatile. De exemplu, daca ne trebuie motivare pentru a incepe sa facem miscare, ne imaginam cum incepem o serie de exercitii fizice, avand grija sa cream in mintea noastra o imagine cat mai colorata, luminoasa si animata.

spagatul-autoeducare      exercitii-fizice-autoeducare

Avem acum in minte o imagine a noastra facand exercitii, foarte apropiata de noi, o situam in partea dreapta a noastra, pentru ca acea este linia viitorului, si eventual putem sa adaugam si o melodie preferata care sa se deruleze o data cu imaginile respective. Este ca si cum am edita o poza, din vacanta, la care nu a functionat flashul bine, iar acum trebuie sa o retusam, modificandu-i luminozitatea, contrastul, din photoshop. Putem sa repetam exercitiul de cateva ori, pana cand observam cum se schimba atitudinea noastra, si implicit motivatia de a face lucrul respectiv. Mult success!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *