Poate spiritualitatea sa afecteze sanatatea?

spiritualityIn timp ce tot mai putini oameni cred in Dumnezeu, iar cei nascuti dupa anul 2000 sunt cea mai putin religioasa generatie, aproape 9 din 10 oameni recurg la rugaciune atunci cand lucrurile le merg rau. In aceasta ordine de idei, ce are spiritualitatea incat atrage oamenii, in ciuda faptului ca, in general, societatea se indeparteaza de ea?

Este destul de evident, daca te gandesti in profunzime. Fie ca este Crestin sau Buddhist, spiritualitatea, in toate formele ei, imbunatateste sanatatea, aduce fericire si chiar longevitate. Asta doar daca enumeram cateva dintre beneficii – oamenii spirituali sunt mai predispusi sa fie fericiti, sa traiasca mai mult, au risc mai scazut de intra in depresie si a se sinucide, sunt mai rezistenti, mai fideli in relatii, mai satisfacuti de viata lor de familie si au copii mai fericiti.

Dar cum se intampla asta? Care este legatura?
Sunt multe moduri in care spiritualitatea ne poate afecta fizic si emotional:

1. Oamenii religiosi pot face mai multe actiuni de voluntariat si sa doneze saracilor
Cercetarile au aratat ca atunci cand iti oferi serviciile in folosul comunitatii, te protejezi de fapt si de efectele stresului.

2. Oamenii spirituali aleg adesea sa mediteze – o metoda consacrata de a inlatura stresul
Patruzeci si doi la suta dintre oamenii spirituali aleg sa mediteze atunci cand sunt stresati, in loc sa recurga la alte activitati nesanatoase pentru a-l inlatura. Asa cum probabil stiti, meditatia are multe beneficii, printre care imbunatatirea sanatatii, a fericirii, a puterii de concentrare si micsoreaza durerea si depresia.

3. Oamenii religiosi/spirituali traiesc intr-o comunitate stransa
Dupa mancare si adapost, conexiunile sociale sunt un factor major pentru sanatate, fericire, longevitate. Oamenii religiosi aleg cel mai adesea sa petreaca timpul cu familia si au sentiment puternic de apartenenta la o comunitate de oameni care gandesc la fel.

4. Oamenii religiosi si spirituali cred in puterea rugaciunii
Rugaciunile ii ajuta pe oameni sa gaseasca confort, ajutandu-i sa isi confrunte problemele emotionale, incurajeaza iertarea si duc la relatii mai sanatoase.

Asa ca, va rugam, cultivati-va partea spirituala – participati la cursuri de dezvoltare, oferiti-va serviciile pentru o cauza nobila, mergeti intr-un retreat – veti vedea ca viata se schimba in bine.

Sursa articol

Leave a Reply

Your email address will not be published.