Regaseste pacea interioara

Gerald-G-jampolskyIubirea inseamna renuntarea la frica
Autor: Gerald G. Jampolsky
Editura: Adevar divin
Categoria: Spiritualitate

Prima editie a acestei carti a aparut in 1979 si a fost vanduta in milioane de exemplare in toata lumea. Profesorul, psihiatru G.G. Jampolsky este autor a peste 12 carti, conferentiar si co-fondator al Centrului pentru Vindecare prin Schimbarea Atitudinii din Sausalito, California. Cartea este alcatuita din 12 tipuri de lectii care sunt citate din Cursul de miracole, ale lui Judy si Bob Skutch, care este o forma de psihoterapie spirituala, care imbina .subiectele iubirii si ale lui Dumnezeu.
Autorul ne marturiseste ca el insusi si-a vindecat sufletul folosind aceste 12 lectii. Cursul de miracole afirma ca exista doar 2 emotii: iubirea si teama; teama de care putem scapa prin iertare, prin asumarea responsabilitatii, prin iubire. Pentru o reusita mai buna, sa tinem cont de cateva sfaturi: relaxeaza-te dimineata pana obtii pacea interioara, fa lectiile zilnic, gandeste in decursul zilei la titlul lectiei, seara recapituleaza faptele tale de peste zi, dupa terminarea ciclului de lectii poti sa-l reiei pana vei trai dupa aceste legi.

1. Tot ce daruiesc, mie imi daruiesc. Daruind iubirea noastra altor persoane, noi vom primi iubire in egala masura de la ei. Daca iti doresti pace interioara, daruieste iubirea si iertarea ta si iti vei atrage aceleasi sentimente din partea celorlalti. “Astazi le voi darui celor din jur numai darurile pe care vreau sa mi le ofer si mie insumi”

2. Iertarea este cheia fericirii. Ea este un proces de detasare, de ignorare a relelor facute de ceilalti, sau chiar a greselilor facute de noi insine. Prin iertarea greselilor tale sau a celorlalti fata de tine vei face un pas inainte in eliberarea ta de vinovatie si teama.

3. Eu nu sunt niciodata suparat din motivul pentru care am crezut initial, sau altfel spus, atunci cand mintea noastra este plina de ganduri negative, vom vedea in jurul nostru numai oameni rai, sau situatii negative. Frica din noi da nastere la sentimentele de manie, gelozie, depresie, resentimente, deci elimin-o si vei ajunge la starea de pace interioara, de iubire.

4. Sunt ferm hotarat, vad altfel lucrurile. Daca vei privi cu optimism si incredere viata, daca vei uita nereusitele, daca vei trai momentul prezent cu constienta si cu putere de decizie, atunci viata ta va fi mai usoara si mai placuta.

5. Eu pot scapa din lumea pe care o vad prin renuntarea la gandurile de atac, sau altfel spus, orice om poate schimba lumea exterioara prin modificarea gandurilor sale despre ea. Atacand o persoana dintr-un oarecare motiv, ne vom face rau in primul rand noua insine, stricandu-ne pacea interioara, linistea.

6. Eu nu sunt victima lumii pe care o percep. Daca privim lumea ca un haos, plina de capcane, viata noastra va fi un cosmar, dupa cum spune autorul: “Pentru a obtine si a cultiva starea de pace interioara, noi trebuie sa percepem o lume inconjuratoare in care toti oamenii sunt inocenti.”

7. Astazi nu voi judeca critic nimic din ceea ce se va petrece. Obiceiul fiecarui om este de a analiza si de a judeca pe cel din fata lui, comparandu-l cu el insusi, ceea ce va duce la teama sau la o iubire conditionata de propriile sale pretentii. Deci incearca sa-l iubesti pe cel de langa tine neconditionat, asa cum este el, si iti vei pastra linistea interioara.

8. Momentul prezent este singurul moment care exista. Daca am uita din trecutul nostru, suferintele, frustrarile, conflictele, depresiile, bolile, si am accepta clipa prezenta, cu iubire si iertare, am putea fi fericiti, linistiti.

9. Trecutul nu mai exista, deci nu ma mai poate afecta. Amintirea lucrurilor neplacute din trecut ne face sa ne construim un zid de autoaparare pentru viitor, care ne va crea prejudecati, ne va taia libertatea de a gandi, deci elibereaza-te de povara dureroasa a trecutului, si bucura-te de oportunitatile prezentului.

10. Eu pot vedea starea de pace interioara in locul acestui eveniment. Oricate probleme ne ridica lumea inconjuratoare, trebuie sa le ignoram si sa ne mentinem starea de liniste, singura care ne poate reda echilibrul.

11. Eu pot opta pentru a-mi schimba toate gandurile dureroase. Daca ai ajuns intr-o situatie dificila, fara iesire, foloseste-ti imaginatia pentru a te salva, si in acelasi timp, invata din lectia primita de la viata, foloseste autoeducarea si schimba-ti gandirea in mod pozitiv.

12. Eu sunt responsabil pentru ceea ce percep.Eu sunt cel care opteaza pentru emotiile pe care le experimentez si eu sunt cel ce alege scopurile pe care doresc sa le indepliesc, eu sunt cel care a cerut tot ceea ce mi se intampla, universul nu face decat sa raspunda cererilor mele.”

Aceasta carte puncteaza cat de valoroase sunt iubirea si iertarea pentru viata noastra si cat de distrugatoare sunt pentru noi depresia, mania,sentimentul de vinovatie, gelozie. Pentru a trece peste aceste emotii negative este bine sa repetam aceste 12 afirmatii –in fiecare zi cate una, sa meditam asupra ei si sa o aplicam. Toate aceste afirmatii isi vor atinge scopul prin ajungerea la starea de pace interioara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.