Pornind de la definitia din dictionar, ce inseamna a reprima: a curma, a inabusi, a impiedica prim mijloace drastice…
Ce inseamna sa-ti reprimi sentimentele? O facem cu totii si adesea, fara sa ne punem intrebarea. Daca tot va aflati acum, aici si discutam despre acest subiect, hai sa analizam putin cam ce reprimam, de ce si mai ales cu ce pret, care sunt consecintele? Mediul social ne-o cere, dar tot noi suportam efectul.
Am intrebat “inteleptii”. Iata ce spun ei:
Ce este reprimarea? Discreditarea aruncata asupra sentimentelor voastre spontane, interdictia de a le exprima liber, obligatia de a arbora un chip care nu este al vostru si de a etala trasaturi de caracter pe care nu le aveti. Unde se duc sentimentele reprimate? Au disparut oare? In nici un caz. Ele isi urmeaza drumul in voi pe planuri mai secrete, mai subterane, mai oculte. Sentimentele urmează cai aflate departe de „constiinta morala” si continus sa se prolifereze si sa se intinda. Un razboi fara mila se angajeaza intre profunzimile inconstientului vostru si spiritul vostru rational. Aceasta conflagratie obscura va macina, va epuizeaza energia si are drept rezultat boala psihica. (Osho)
Un razboinic are controlul.
Nu asupra altor oameni, ci asupra propriilor sale emotii.
El nu le reprima, ci le exprima.
Fara frica, insa doar la momentul potrivit. (Don Miguel Ruiz, Shaman)
Durerea care este reprimata in permanenta devine depresie cronica, e o emotie foarte ne-naturala.
Mania care este reprimata in permanenta devine furie, e o emotie foarte ne-naturala.
Dorinta de a fi ca celalalt care este in permanenta reprimata devine invidie, o emotie foarte ne-naturala.
Frica reprimata in permanenta devine panica, o emotie foarte ne-naturala.
Dragostea care este reprimata in permanenta devine spirit de posesiune, o emotie foarte ne-naturala. (Neale Donald Walsch ”Conversatii cu Dumnezeu”)