Gary Small, profesor de psihiatrie si specialist in medicina preventiva si antiimbatranire, a scris peste 500 de articole si numeroase carti in acest domeniu. Alaturi de sotia sa Gigi Vorgan editeaza alte carti pe tema antiaging. Acest volum este dedicat medicinii preventive si antiimbatranirii, autorii propunandu-ne opt strategii pentru o viata lunga dar in acelasi timp frumoasa, eliberata de problemele sanatatii. Alaturi de metodele cunoscute, autorii ne propun si tratamente moderne precum lipoaspiratia, mezoterapia, liftingul facial, dar si sfaturi pentru prevenirea si tratarea afectiunilor cardiace, neurologice sau de nutritie. Si iata expuse pe scurt cele opt strategii de crestere duratei si bunastarii vietii noastre:
1. O atitudine pozitiva fata de longevitate
Din experienta noastra stim ca un om care rade mult, care este optimist deci are o atitudine pozitiva fata de viata, tinde sa fie mai energic, mai sanatos. Nu toti se nasc cu aceasta calitate, de aceea autorii ne sfatuiesc sa devenim mai deschisi fata de cei din jur, sa renuntam la dusmanie, invidie sau razbunare si sa ne indreptam spre o viata spirituala sau religioasa activa, sa fim in armonie cu natura, dar si cu cei din preajma.
2. Sa ne ascutim mintea
Prin practicarea unor exercitii constante de memorare, de vizualizare, de concentrare, ce se gasesc in rebusuri, jocuri, lectura sau alte hobby-uri, vom reusi sa avem o activitate mentala constanta ce ne va tine departe de boli precum scleroza senila sau Alzheimer.
3. Sa intretinem relatii sanatoase
Stim bine ca nu putem trai izolati. Singuratatea este boala secolului; ea poate fi si in doi sau chiar intr-un colectiv largit, atunci cand nu stim sa ne debarasam de prietenii “toxici”. Sa intretinem o relatie intima sanatoasa. Sa cream o familie linistita. Sa avem curajul de a face acte de caritate. Sa adoptam un animal de companie. Sa nu uitam de batranii nostri parinti.
4. Traiti fara stres
Stresul cronic duce la tot felul de boli precum: cancerul, hipertensiune arteriala, boli de inima, accelerand imbatranirea celulelor noastre cu 10 ani. Asa ca evitati sarcinile multiple, faceti-va orele de somn, alternati munca cu relaxarea, practicati meditatia si mai ales radeti cat mai mult.
5. Controlati mediul inconjuraor
In alegerea locului de munca tineti cont de poluare, de zgomot, de trafic. La fel procedati si cu locuinta voastra: sa nu lipseasca verdeata, sa fie departe de caile rutiere, de uzine producatoare de smog. Mergeti in natura cat mai des cu putinta.
6. Mentineti-va forma fizica
Sedentarismul, specific secolului nostru, ne duce spre boli precum diabetul, boli de inima, boli neurastenice etc. O plimbare cu bicicleta, o iesire in mijlocul naturii, mersul la patinaj sunt niste activitati fizice pe cat de utile pe atat si de placute.
7. Dieta longevitatii
Desi autorii au lasat mai la urma acest subiect, dieta are o influenta covarsitoare asupra sanatatii noastre si implicit asupra longevitatii. Stim ca trebuie sa mancam cat mai multe fructe si legume crude, ca nu trebuie sa facem exces de carne, de fast-food sau de dulciuri concentrate, dar e greu sa respectam aceste reguli, din diverse motive. Sa apelam la suplimentele nutritive care imbinate cu o alimentatie echilibrata, ne vor duce la o viata mai lunga si in acelasi timp mai buna. Ce inseamna o dieta echilibrata? Depinde de fiecare, dar foarte mult accent se pune pe fructe si legume. Efectele unei diete bazate pe cruditati se poate observa in urmatorul video bazat pe povestea unei doamne mai in varsta care este vegetariana. Ghiciti cati ani are aceasta femeie? Daca nu – 71 de ani!!
8. Medicina moderna antiaging
Stiinta medicala, la fel ca si altele, a progresat foarte mult; daca ne informam, putem sa beneficiem de descoperirile ei.
Imbinarea celor opt “secrete ale longevitatii”, abordarea lor cu seriozitate, ne vor ajuta sa ducem o viata normala, o viata pe care o duceau bunicii nostri, care nu cunosteau “binefacerile civilizatiei”. Totul e sa indraznim, sa constientizam aceste reguli si viata noastra se va schimba in bine.