O stare mai buna

iubireCum te simti azi? In ce stare esti? Asa si asa? Te simti rau? Daca te simti minunat, atunci minunat sa fie!
Viata este un lung proces de alegeri. Ne alegem prietenii, casa, masina, jobul. Toate sunt lucruri exterioare. De ce nu ne-am alege si starea mentala sau emotionala in care suntem? Pana la urma, camasa e mai aproape de piele decat haina, asa ca ne putem alege fara teama si starea in care suntem. Cum?
Cand eram mici am fost instruiti, ne-am insusit o conduita, care in timp a devenit obicei. Exista permanent cineva care ne atragea atentia cand greseam, cand nu ne comportam conform. Aceasta era educare. Ca adulti, am preluat noi controlul, ne autoeducam pentru a ne maximiza profitul si…placerea, pentru ca avem o responsabilitate fata de noi si fata de societate.
Revenim la starea noastra interioara. Ceea ce este in interior (ganduri, dileme, armonie) se manifesta si in exterior. Este in interesul nostru sa ne alegem starea mentala si/sau emotionala, desi sunt interconectate acestea.
Si pornim de la ganduri. Ele creeaza emotii, iar starea proasta este evident creata de ganduri negative, de “self-defeating thoughts”, cum spun englezii.
Intrebarea de baza este “Cum ma simt azi?”. Daca raspunsul este “ca murdarul, necuratul sau dracul”, cum ii mai spun unii, atunci e momentul sa facem o alegere. Am folosit un limbaj licentios pentru ca in mintea noastra cenzura vocabularului functioneaza mai putin…
Daca starea nu este una buna, intram in control. Foarte important! Nu asteptam poate apare ceva care sa ne recompenseze, sa ne distreze sau sa repare raul, iesim constient, adica schimbam vechea conditionare de a ramane in starea negativa, placerea parca de a ne adanci si mai mult in ganduri de razbunare, de victimizare.
Concret, cum facem schimbarea?
Concret raspund: schimbam zona de atentie. Gandul care crea emotia negativa era legat de un lucru care nu ne-a facut placere, clar. Schimbam zona de interes. Constient, alegem sa ne gandim la altceva sau putem sa raspundem la intrebarea”ce ne-ar multumi/incanta acum?”. Puteti raspunde la intrebare chiar acum, cand cititi. Ganditi-va putin si raspundeti la intrebare. Cum s-a schimbat starea de spirit cand va ganditi la ceva placut?
Deci, se poate!
Acesta este un nivel de dezvoltare personala pe care il putem parcurge usor, trebuie doar putina…memorie, ca sa ne amintim sa ne intrebam din cand in cand cum ne simtim acum si cum am vrea sa simtim, ce ne-ar multumi.
Consecintele sunt fantastice. Ganditi-va ce decizii putem lua atunci cand suntem nervosi, suparati, frustrati. Cateodata luam decizia sa actionam chiar impotriva interesului propriu, din orgoliu, mandrie.
Cum ar fi daca toti am actiona si interactiona dintr-o stare de bine, de liniste? Ar fi mult mai usor si mai placut sa fii intre colegi sau chiar straini. Dar, pana la a interactiona cu ceilalti, responsabilitatea noastra principala este fata de noi. Asa cum ne pastram corpul curat si sanatos pe cat posibil, asa si mintea, atentia trebuie focalizate in directia care ne aduce beneficii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.