…si frica dispare!

ochi atentie expresivitate Persista lucrurile carora le opui rezistenta. Dispare ceea ce privesti in fata. Aminteste-ti de durerea de cap de dimineata. Ai mers totusi la serviciu. Acolo ai inceput sa muncesti, te-ai preocupat de multe alte lucruri, mai putin de durerea ta de cap. Si in primul moment de respiro ai observat ca a trecut. Cum asa?
Pur si simplu nu i-ai opus rezistenta. Durerea de cap, in exemplul nostru, este un disconfort. Aveam alternativa sa ne vaitam, sa spunem ca mereu apare in cele mai nepotrivite momente, ca suntem victime. Dar nu, nu, cel mai bine este sa nu opunem rezistenta. Au iesit lucrurile invers de cum ne asteptam, verificam inca o data, refacem planul, actionam din nou, mai bine de data aceasta, cautam ajutor la un prieten, online, ONG, orice, dar nu atitudinea de victima careia mereu ii ies toate anapoda. Fara “de ce tocmai mie” sau “de ce chiar acum”. Nu sunt constructive si ne adancesc in esec. Fa exact ce i-ai spune celui mai bun prieten daca ar fi in situatia ta: iarta-te pentru esec si incurajeaza-te, data viitoare va fi mai bine. Miscarea de rezistenta a fost o data la moda, acum este in voga acceptarea.
Negarea, lupta, acuzele fata de tine sau altii nu isi au rostul in cazul unei nereusite. Raman ca alternative asumarea si acceptarea. Adica a privi in fata situatia. Dispare ceea ce privesti in fata. Acceptarea unui esec nu il vaporizeaza pe acesta. El tot acolo ramane, acceptand insa starea de fapt iti poti pastra claritatea de a incerca sa rezolvi situatia in cel mai bun mod. Poate trecand la actiune, poate doar asteptand. Privind in fata situatia iti pastrezi claritatea pe care o ai de obicei in momentele de calm, cand nimic nu ne-a tulburat. Acceptarea, asumarea esecului tin de alegerea noastra, de liberul arbitru. A opune rezistenta unui lucru nu face decat sa-l intareasca pe acesta si sa ne incetoseze privirea.
Este mai usor sa depasesti o situatie cu calm si claritate decat sa o infrunti cu regrete, disperare sau acuze fata de tine insuti. Avem o diferenta de atitudine aici: a depasi fata de a infrunta. Societatea incurajeaza competitia spre mai sus, mai mult, mai bine pentru mine indiferent de cum iti este tie, insa calmul si claritatea vor aduce mereu beneficii spre deosebire de stresul de a avea de a face cu un esec, de a vedea in jur doar adversari si adversitati. Pentru linistea noastra, le putem schimba eticheta, din adversari ii facem prieteni si din adversitati le facem, generic, evenimente. Si putem face lucrul acesta privindu-i in ochi. Fara frica. Si daca totusi apare frica, de orice sau de oricine, sigur are si ea ochi frumosi care merita sa fie priviti adanc. Si odata privita in ochi, frica devine din armasar, un….tantar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.