Subconstientul si somnul

somn soare visFiecare dintre noi petrecem in medie 8 ore din cele 24, dormind. Aceasta este o lege inexorabila a vietii atat pentru oameni cat si pentru animale. In timpul somnului functiile organismul se desfasoara la fel, controlate de subconstient, care astfel este mereu activ. Cel care doarme este doar constientul, mintea, ea este obosita de permamentele stresuri, conflicte, acuze, si are nevoie de o perioada de calm, de retragere si de refacere a legaturii cu subconstientul si inteligenta sa universala. Aceasta perioada de retragere poate fi si in timpul zilei, momente in care mintea sa fie deconectata, adica ceea ce Osho numeste meditatie si Eckhart Tolle numeste o “linistire a mintii” (quiet the mind), in care suntem mai atenti la energia corpului decat la stimulii senzoriali din exterior sau la dialogul cu noi insine.

Visele
Robert Louise Stevenson, in una din cartile sale “Across the plains” vorbeste despre visele din timpul noptii. El insusi isi programa visele: inainte de a adormi ii cerea subconstientului sa-i reveleze noi povestiri. Daca ajungea intr-o criza financiara era suficient sa-i trimita o sugestie de genul: “Ofera-mi ideea unui roman bun de aventuri care sa se vanda bine”. Subconstientul raspundea promt. Stevenson sria: “Micutele zane (puterile latente ale subconstietului), atunci cand concep un roman, mi-l transmit capitol cu capitol astfel incat eu, presupusul autor, nu stiu niciodata cum se va derula actiunea in continuare. Nici macar aceasta parte a muncii mele, care se desfasoara ziua, cand sunt treaz si constient, nu o pot considera ca fiind a mea, caci imi dau seama ca aceste zane sunt chiar aici, alaturi de mine, inspirandu-ma”.

Subconstientul
R.L. Stevenson lucra direct si constient cu subconstientul sau, oricare dintre noi o poate face insa. Este doar o chestiune de informare si de credinta. Informatia este, si in acest post si pe internet, unde vestile bune circula repede. Ramane doar avem incredere ca pe langa corp si minte, pe care cumva le percepem mai usor, mai exista si Sinele Suprem, sau acea parte din Dumnezeu care se afla in noi, cu care subconstientul intra in legatura.
Putem avea insa, deplina incredere in subconstient, el ghideaza mereu in directia buna, mintea este cea supusa greselii si altor influente. Dovada ca el este orientat catre bine intotdeauna este ca desi nu il luam in seama, cateodata ne releva lucruri uimitoare prin intermediul viselor. Fiecare a avut macar o data in viata un vis care a prevestit ceva sau a fost o atentionare folositoare.

5 thoughts on “Subconstientul si somnul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *