Terapia destinului
de Vasile Andru
Editura Herald
Categoria: Autoeducare/Spiritualitate
Dupa cum ne spune insusi titlul cartii Terapia destinului, Vasile Andru ne indruma primii pasi in schimbarea destinului nostru, prin schimbarea atitudinii noastre fata de viata. El ne arata ca suntem raspunzatori de faptele noastre in viata.
Daca ducem o viata pasnica si dam dovada de bunatate, generozitate, recunostinta, practicam rugaciunea, meditatia, reusim sa atragem situatii favorabile, prin urmare putem sa alegem sa avem o soarta buna.Deci putem deduce ca soarta buna o cream singuri, prin faptele bune pe care le facem, din gandire pozitiva, din intelepciune si armonie cu lumea inconjuratoare.Asa ca, suntem sfatuiti sa ne controlam gandurile, cuvintele, si faptele, canalizandu-le pe acte de generozitate fata de apropiatii nostri, renuntand la vicii si la gandurile negative.
De multe ori gasim o scuza a greselilor facute in viata, dand vina pe ereditate sau pe astre, de aceea e bine sa tinem cont de dictonul: “Inteleptul domneste el peste astrele sale.” Noi insine avem puterea de decizie asupra faptelor noastre, asupra drumului de urmat. Sa renuntam, deci, la superstii, la frica, sau susceptibilitate, caci prin ele pierdem multa energie, riscand sa ne imbolnavim cu usurinta.
Suntem invitati sa ne remodelam sufletul, dupa chipul lui Dumnezeu, pentru a capata o armonie mentala, o liniste sufleteasca, o bucurie sfanta, caci “Ceea ce ne apropie de Dumnezeu este bucuria.”
Daruieste aproapelui tau si il vei face fericit atat pe el cat si pe tine. Fii recunoscator divinitatii pentru tot ce ai primit, nu mai invidia pe cel ce are mai mult decat tine, si gandeste ca ai atatea lucruri inutile, care nici macar nu te fac fericit.
Ai mila de aproapele tau si ajuta-l la nevoie, e un prim pas spre o traire pozitiva a vietii.
Prin gandirea pozitiva vei deveni un om echilibrat, centrat pe valori spiritual, eliberat de pofte si nevoi, vei fi un om inbunatatit, iluminat.
Mintea pusa in slujba gandirii pozitive vindeca atat sufleteste cat si fizic.
Urmand aceste sfaturi ale lui Vasile Andru, putem sa luam cunostinta de propria noastra perfectiune. Samanta perfectiunii o avem din nastere, dar cu timpul suntem influentati de greutatile vietii si uitam de ea.
Prin autoeducare ne putem dezvolta intelepciunea nativa, eliminand singuri tot ce e daunator, alegand doar ceea ce ne face mai fericiti si puternici. Asa cum aflam si din celebra carte Cursul de Miracole, inca o data ne este confirmat faptul ca perfectiunea nu implica evolutie, ci revelatie, nu se masoara prin coeficientul de inteligenta, ci prin calitatea dobandita din meditatie, introspectie, adica in linistea launtrica. O data ce suntem constienti de darul primit la nastere, si ne vom da seama ca suntem cu totii desavarsiti, atunci vom rasufla pe jumatate usurati. Iar atunci cand ne vom da seama de aceasta perfectiune si vom renunta la a ne mai judeca unii pe ceilalti, vom cunoaste o pace deosebit de intensa.
Pentru terapia destinului nostru, Vasile Andru ne atrage atentia asupra unui exercitiu practic care ne poate ajuta in atingerea longevitatii.Astfel, suntem indemnati sa avem grija de urmatoarele aspecte din viata noastra, cele mai vitale pentru o viata cat mai buna:
–mancare sanatoasa
–miscare
–munca
–multumire sufleteasca
Astfel, alegand sa ne dedicam procesului de autoeducare a vointei, si alegand sa mancam mai multe fructe si legume,optand pentru exercitiul fizic regulat, practicand meditatia, putem ajunge mai usor la multumirea sufleteasca.
Dar ce inseamna meditatia?
Ea ne poate duce cu gandul la un dialog interior cu sine, si este un lucru benefic, pentru ca putem sa devenim mai constienti de gandurile negative repetitive, care ne intuneca gandirea si simtirea. In momentul in care ne obisnuim sa fim sinceri cu noi insine, si sa purtam un dialog cu noi, devenim mai apropiati de ghidul nostru launtric, care ne poate indruma pasii cel mai bine.
De asemenea meditatia poate insemna si eliberarea mintii de toate gandurile care ne vin in minte, si focusarea atentiei pe respiratie, sau pe o vizualizare mentala de lumina, sau mentinerea atentiei pe flacara unei lumanari, orice ne poate distrage atentia de la gandurile repetitive. Meditatia ne poate face mai impacati cu sine, mai multimiti fericiti, si ne inbunatateste viata considerabil.
Terapia destinului este o lucrare ajutatoare de autoeducare a sufletului si trupului, de terapie a sortii, intrucat ne putem schimba viata, schimbandu-ne gandurile, actiunile, putem invinge limitele impuse de noi insine. Remodelandu-ne mentalul, remodelam de fapt destinul. De noi depinde, sa profitam!