Terapia prin iertare

iertarea-compasiuneaIertarea si compasiunea
Autor: Alice Wheaton
Editura: Curtea veche
Categoria: Autoeducare/Psihologie

Aceasta carte trateaza problematica creata de emotiile negative declansate de lipsa de iertare si compasiune. Se pare ca atunci cand refuzam sa acceptam si sa iertam, vietile noastre sunt lipsite de stralucire si caldura. Negativitatea gandirii si a sentimentelor constituie ceea ce autoarea numeste “partea intunecata a unei persoane”. Atunci cand iertam si lasam in urma trecutul, are loc o adevarata vindecare pentru mintea si sufletul nostru.O data cu terapia iertarii ele sunt eliberate si putem trai pe deplin prezentul.
Aflam ca atunci cand incercam sa schimbam comportamente si atitudini putem avea surpriza ca nu asta este lucrul care da cel mai mare randament. De prea multe ori cautam problema in ceilalti, solutia cea mai simpla este in noi si apare o data cu iertarea:

“Puterea iertarii este neintrecuta, o persoana care ii iarta si-i accepta pe ceilalti, in cele din urma va invata cum sa se ierte si sa se accepte pe sine.”

De obicei cautam sa nu iertam, aducand ca scuza unele din urmatoarele motive:

    Absolvirea de vina. Consideram ca daca iertam absolvim persoana in cauza de vina.

    -Sentimentul de putere.De asemenea, furia cauzata de neiertare ne confera un fals sentiment de “putere” la care e greu sa reuntam. Dar pacea care inlocuieste furia, si puterea, sunt mai de pret.

    -Fuga de responsabilitate. Nu iertam pentru ca mania ascunde foarte bine resentimentele ascunse in noi, si ar face loc auto invinovatirii. O data ce luam responsabilitatea asupra vietii noastre, iertandu-l pe celalalt, ar insemna sa cautam vinovat in noi insine. Adevarul este ca ne place sa-I gasim pe ceilalti vinovati de greselile si de suferinta noastra. Dar avem sansa sa punem punct culpabilizarii, detasandu-ne.

    -Siguranta familiei. Multa lume traieste cu ideea ca fiind iertator pui in pericol siguranta familiei. Acceptand greselile celor din jur crezi ca ai pune in pericol siguranta lor.
    “De fapt, sa fii elegant si calm inseamna ca ai puterea sa creezi limite si sa intervii atunci cand cineva face rau altcuiva. Sa fii o persoana iertatoare te ajuta sa modelezi caracterul.”

    -Lupta cu trecutul.O alta problema legata de iertare e lupta cu fantoma trecutului, care nu ne lasa sa traim viata la potentialul ei maxim. Cautarea vinovatilor in actiunile trecute si blamarea lor da sens durerii, o alimenteeaza.

E adevarat ca uneori cei din jur pot creea adevarate drame care ne deranjeaza atat de mult. Totusi, avem mult de castigat daca putem sa observam intr-o profunda detasare, lasand la o parte implicarea si lamentarea. Pentru a intelege logica acestui tip de reactie e deajuns sa ne punem urmatoarele intrebari:

    -Care este problema?

    -A cui este problema?

    -Cu ce ma ajuta pe mine sa devin parte a acestei probleme?

Incercarea invinuirii celorlalti si a refacerii trecutului ne ia o enorma energie pe care am putea-o folosi la construirea prezentului. Putem sa luam alegerea sa acceptam si sa iertam, acum ca stim ca nimic nu ne face mai bine decat impacarea si iertarea.Este doar o decizie, ba mai mult, o decizie cu calitati terapeutice. Iertarea trecutului, cat si a celor care au gresit fata de noi, ne poate aduce acea liniste si impacare de care prezentul nostru are nevoie pentru a fi complet si realizat: “Un acum fericit (si un si mai fericit viitor) este al nostru daca reusim sa iertam, sa uitam si sa mergem mai departe.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *