Gandirea pozitiva, dincolo de moda

carti-gandirea-pozitivaExista o intreaga literatura de specialitate legata de gandirea pozitiva, iar eu am parcurs o buna parte din aceasta, incepand cu “Secretul’, continuand cu Abraham Hicks, Brian Tracy, Dale Carnegie. Gandirea pozitiva functioneaza pentru ca are la baza legea atractiei, o lege imuabila, care se afla la baza functionarii universului, la fel ca si principiul cauza-efect, legea evolutiei etc. De zeci de ani se publica materiale in acest sens, iar in ultimii ani tot mai multi oameni le cumpara, studiaza, unii chiar incearca sa le aplice constient. Legea atractiei functioneaza fie ca vrem, adica o aplicam constient, fie ca nu vrem (nu suntem constienti ca o aplicam.

Privind retrospectiv in viata noastra avem exemple in care am dorit sa ni se intample ceva si chiar s-a indeplinit acel lucru, fara a crede pe moment ca gandurile noastre indreptate intr-o anume directie au adus catre noi acel lucru, deci s-a aplicat legea atractiei. Este ca atunci cand scapam pe jos un obiect, nu gandim in timp ce il ridicam ca tocmai s-a manifestat legea gravitatiei.

legea-atractiei--gandirea-pozitiva
NU trebuie sa crezi in ea legea atractiei, aceasta functioneaza oricum, ca si gravitatia, dar daca vrei sa o aplici constient, e nevoie de putina autoeducare in sensul acesta, de o disciplina interioara, sunt anumiti pasi care trebuie urmati: alegerea scopului, gandirea pozitiva (“Acolo unde este atentia ta este si puterea ta”), vizualizarea creativa (imagineaza-ti ca deja conduci masina pe care o doresti-exemplul clasic din “Secretul”), comportamentul este ca si cum ai avea deja lucrul pe care il doresti. Aceasta este tehnica, insa daca nu a functionat, probabil ca mai sunt anumite alte lucruri, subtile, eventuale blocaje, obstacole autoimpuse, probabil inconstient.

dincolo-de-gandirea-pozitivaAm continuat sa “sap” si mi-a picat in mana cartea lui Robert Anthony, “Beyond Positive Thinking”, titlu comercial, insa lucrurile nu sunt tratate superficial. Aceasta carte chiar a facut o diferenta. Psihoterapeut, practicant de NLP, hipnotizator, Robert Anthony foloseste pregarirea lui pentru o privre mai adanca si din mai multe perspective asupra gandirii pozitive si a legii atractiei.

Daca te-ai intrebat vreodata de ce nu functioneaza si in cazul tau legea atractiei sau gandirea pozitiva, iata cateva aspecte demne de luat in considerare:

Indoiala: merit sau nu merit
De exemplu, in alegerea scopului, obiectivului, lucrului dorit, ne-am intrebat oare: noi meritam acel lucru sau suntem convinsi sa il meritam? Noi il dorim, dar o parte din noi, mai mult sau mai putin constienta crede ca nu il meritam. Acea parte din noi va functiona ca si sabotor. Unii oameni isi doresc bani si spera sa ii atraga prin gandire pozitiva, insa ei au o parere proasta despre oamenii cu bani, deci o indoiala in suflet cand se gandesc la bani. Odata ales scopul, nu tebuie sa existe indoiala sau intrebari in privinta modalitatii prin care il vom atinge, “fii convins ca stii ceea ce trebuie sa stii”.

Ordine in gandire
Gandirea pozitiva inseamna ca tot ce stii tu despre tine sa fie in acord cu scopul tau. Nu iti poti dori sa fii manager daca tu consideri ca relationezi rau cu oamenii. Nu-ti face reclama proasta tie insuti, ai grija ce crezi despre tine pentru ca un gand repetat suficient de des devine o convingere. Felul in care te vezi tu iti creeaza comportamentul, iar acesta este baza rezultatelor tale.

“Trebuie sa…”
Nu iti propune sa realizezi un lucru incepand cu “trebuie sa…”. In dialogul tau interior evita acest lucru, subconstientul va considera aceasta ca pe un lucru impus, nu o alegere constructiva.
Foloseste “eu aleg sa…” pentru ca e mai credibil pentru tine sa spui “Aleg sa fiu o persoana calma” decat “trebuie sa fiu o persoana calma”

Nu evita sa iei hotarari
Hotararile pe cale iei te definesc. Daca nu iei o hotarare, atunci altcineva poate decide pentru tine. Teama de a nu lua o hotarare poate exista, pe motiv ca poate nemultimi unele persoane-nu vei putea niciodata sa ii multumesti pe toti.

Polita de asigurare
Atunci cand iti setezi un obiectiv sau un scop este bine sa iti doresti si sa afirmi ca acel lucru sa fie in acord cu destinul tau.

Manifesta recunostinta
Exprima-ti aprecierea si recunostinta fata de toate lucrurile bune care ti s-au intamplat, aceste sentimente sunt inrudite cu cele de iubire, Abraham Hicks spune ca recunostinta si iubirea au aceeasi vibratie puternica menita sa faca legea atractiei sa functioneze si sa-ti aduca si mai multe lucruri asemanatoare cu cele pentru care esti recunoscator.

In concluzie, cartea “Dincolo de gandirea pozitiva” merita citita chiar daca tehnica expusa este aceeasi ca in “Secretul”, insa abordarea difera. Mintea umana este foarte complexa, conditionarile de gandire si comportament sunt diferite la fiecare, iar aceasta carte trateaza tocmai aceste probleme subtile create de mintea noastra, urmate de solutii simple si eficiente. Vom mai reveni cu articole pe aceasta tema.

Leave a Reply

Your email address will not be published.