Brian Tracy este un expert in dezvoltare personala, el specializandu-se mai ales in leadership, eficientizarea managementului, vanzari, dar si in ceea ce priveste succesul personal, fara de care nici o dezvoltare nu este posibila. Inca din tinerete, luptandu-se pentru supravietuire,iar mai tarziu pentru succes, Brian Tracy a citit biografii, autobiografii, a studiat principiile fizicii, a citit studii, filosofie, economie, religie, psihologie si metafizica pentru a gasi ceea ce au in comun oamenii de succes.
Astfel, iata ce a descoperit Brian Tracy in ceea ce priveste capitolul dezvoltare personala – in engleza, toate notiunile ce tin de succes incep cu litera C:
-
Clarity – claritate
Competence – compententa
Concentration – concentrare
Common sense – bun simt
Creativity – creativitate
Consideration – considerare
Consistancy – consistenta
Commitment – angajament
Courage – curaj
Confidence – incredere
Sunt poate mai multe, poate mai putine, dar atunci cand le ai si le cultivi pe acestea, te poti indrepta spre succes in pasi siguri. Unii le au pur si simplu, altii pot sa le cultive in procesul de dezvoltare personala pana cand acestea devin obiceiuri de gandire si manifestare.
-
1. Claritate – trebuie sa stii exact ce vrei sa faci si ceea ce vrei sa fii. Oamenii de succes stiu ca noi toti functionam cel mai bine, la limita superioara a calitatilor noastre, atunci cand avem un scop si suntem in curs de a-l implini. Invata sa iei decizii, 80% din decizii trebuie luate in momentul in care ne vine in minte ideea. Frica de decizii vine din frica de a esua, cateodata este mai bine sa iei decizia imediat pentru a evita sentimentul de frica, pentru a forma obiceiul de a gandi si lua decizii bazate pe instinct.
2. Compententa – alege un domeniu in care consideri ca ai competente, alege in functie de calitatile tale- foloseste-le, placerea si satisfactia ajuta in drumul spre excelenta in domeniul ales.
3. Concentrare – focus pe ceea ce vrei sa realizezi- prioritizeaza, alege sa lucrezi la dezvoltarea ta personala, mai ales la lucrurile care aduc rezultate, nu la cele care aduc satisfactie pe moment. Inainte de a incepe sa faci un lucru, intreaba-te: ce pot faca acum pentru a-mi utiliza timpul pentru lucruri cu adevarat importante? Acorda atentie in primul rand lucrurilor importante, apoi poti sa te recreezi facand lucruri marunte sau mai putin importante.
4. Bun simt – a gandi inainte de a actiona, asculta intutia- iti da raspunsul exact petnru ceea ce trebuie sa faci. Se spune ca femeile au intuitia mai buna decat barbatii, nu este adevarat. Femeile doar au inteligenta de a-si asculta si urma intutia mai mult decat barbatii –adica intutia poate ocazional sa fie mai presus de ratiune.
5. Creativitate – piatra de temelie este curiozitatea, curajul de a intreba, pe altii sau pe sine. Raspunsul apare, conditia este sa vrem sa aflam, adica sa intrebam, sa fim deschisi, flexibili in a gasi o metoda noua sau mai buna decat ce este consacrat.
6. Considerare – calitatea relatiilor, interactiunilor cu ceilalti determina succesul. O mare importanta o are marimea vocabularului, capacitatea de a te face inteles, de a te exprima corect si in acord cu ceea ce simti si gandesti. Regula de aur a considerarii si aprecierii celorlalti este sa oferi ceea ai vrea sa primesti. Aprecierea celorlalti vine ca si consecinta a aprecierii de sine.
7. Consistenta – fii genul de persoana pe care altii se pot baza, pastreaza ritmul de lucru atunci cand este necesar. Succesul nu vine doar la cei care au calitati pe care nu le are oricine, vine din acumulari mici, dar asezate una peste cealalta duc la formarea unor calitati care te deosebesc. Separat, micile acumulari nu inseamna mult, cumulate, realtionate, duc la excelenta.
8. Angajament – angajarea cu tot sufletul in scopul ales, mintea, timpul sufletul, toate in slujba scopului. Cu cat pui mai multa energie in realizarea lucrul ales, cu atat mai scurt este drumul, si sigur mai usor.
9. Curaj – o calitatea necesara in dezvoltare personala pentru toti liderii. Atunci cand dai inapoi din cauza fricii construiesti un obicei. Alege sa te confrunti cu fricile tale, priveste-le in fata. Cu toti avem indoieli, frici, daca nu am avea, inseamna ca nu ne straduim suficicient, insa ele pot fi depasite, va deveni un obicei pur si simplu. Daca esuezi, te ridici si mergi mai departe. Si aceasta poate deveni un obicei, totul fara frica.
10. Incredere –atunci cand ai dobandit prin dezvoltare personala toate calitatile de mai sus, ai tot ce iti trebuie sa fii un om de succes, ai increderea. Iar atunci cand ai incredere, in tine si in oportunitatile care ti se prezinta, poti fi sigur ca reusesti!