EU, cel perfect…

catel pisica“Iata misterul vietii. Niciodata sa nu te simti perfect, niciodata sa nu pretinzi că ai dreptate – sa nu te lasi prins niciodata in capcana asta. Si niciodata sa nu gandesti despre cineva ca greseste, pentru ca aceste doua lucruri merg mana-n mana – daca te simti corect, ii vei condamna intotdeauna pe altii si te vei gandi ca altcineva greseste. Accepta oamenii asa cum sunt. Ei sunt asa cum sunt, cine esti tu sa decizi daca au dreptate sau daca gresesc?”–Osho

Fiecare suntem un model de perfectiune…pentru noi insine! De aici izvoraste multa suferinta cand ceilalti pur si simplu nu vor sa ne recunoasca valoarea si valorile. Nu detinem noi oare adevarul suprem in ceea ce priveste gusturile, deciziile, alegerile si stilul de viata? Cine nu e ca noi, e impotriva noastra.
La nivelul nostru de constiinta, nimeni nu detine adevarul suprem. Premiza aceasta ne scuteste de multe indoieli si dezamagiri. Cine nu este ca mine, adica toti ceilalti oameni, are tot atat drept sa fie asa cum este, ca si mine.
Plecand de la premisa aceasta, se pot schimba vieti. Inchipuie-ti cum ar fi sa accepti ca si ceilalti au tot atata nevoie sa circule cu masina ca si tine, deci nu te mai superi din cauza traficului, cineva are 10.000 de afaturi cu care te bombardeaza – probabil functioneaza dupa modelul “eu detin adevarul, ceilalti trebuie sa ma asculte!”- poti sa asculti sau nu, in functie de cat de folositor ti se pare, alfel persoana respectiva este libera sa vorbeasca. Sunt multe alte exemple in care sistemele de valori ale oamenilor se ciocnesc, pentru ca oameni suntem, si totusi atat de diferiti.
Universul este unitar in diversitate, toti incap in acelasi sistem, chiar se armonizeaza in toata diversitatea lor. O putem face si noi, ca fiinte constiente, prin alegerile noastre. Suntem implusivi in a respinge valorile altora, aparandu-le pe ale noastre. In schimb, ne asteptam cu totii sa fim admirati pentru alegerile si opiniile noastre. Am putea in schimb sa ne masuram cu totii cu aceeasi unitate de masura si sa acceptam, pentru a fi si noi acceptati la randul nostru. Si daca nu suntem inca, mai am la indemana o vorba adanca “Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.