NLP si controlul mintii

ratusca donaldProgramarea neuro-lingvistica ajuta la schimbarea modului de operare a gandirii, este un instrument pe care il putem folosi atunci cand devenim constienti ca suntem ceea ce gandim.
Sunt sase modalitati in ca gandim:
1. Gandim in imagini
2. Gandim in sunete
3. Simtim sentimente
4. Gandim in mirosuri
5. Gandim in gusturi
6. Gandim in dialog interior.

Aceste modalitati nu sunt separate, putem gandi in imagini si sunete sau in diferite combinatii ale celor sase modalitati. Dincolo de teorie, se poate verifica analizand noi insine modul in care gandim- gandul la un covrig cald sigur va implica mirosul, mai mult decat sunetul, de exemplu.
Alaturi de modalitati NLP-ul analizeaza si foloseste submodalitatile, pentru fiecare modalitate existand mai multe submodalitati. Pentru imagini exista culori, intensitate, un loc al imaginii in mintea noastra, adica atributele pe care o modalitate le are.
Submodalitatile sunt instrumentul nostru de joaca: atunci cand gandim in imagini, putem manipula acea imagine dupa placul nostru. Vocea noastra interiora isi poate schimba tonul, intensitatea sub controlul nostru.
Pana aici este teoria. Practica in NLP este cea mai importanta.
Iata un exercitiu practic, prin care putem lua controlul in cazul in care mintea incearca sa ne saboteze prin ganduri si aprecieri negative, adica atunci cand gandim dezapreciator despre noi insine.
Daca in dialogul interior aveam replici de genul “nu esti bun de nimic” “ai gresit din nou”, “cat de slab poti fi”, iata pasii spre schimbare:

  • Identifica momentul in care incepi sa te critici singur. Critica este constructva, dar nu in momentul in care esti in impas.
  • Asculta tonul vocii, cel mai adesea este dur, aspru si te discrediteaza. Schimba-l!
  • “Criticul” din tine te adanceste in situatia neplacuta si tu ai nevoie sa ai o minte clara pentru a iesi din impas. Submineaza criticul schimbandu-i vocea.
  • Alege vocea unui personaj amuzant, un Donald Duck, de exemplu, care te critica nu mai are niciun efect negativ.
  • Cand apare gandul si “criticul” aferent, fii pe faza si preia controlul. Nu va sti nimeni dspre schimbarea din mintea ta, dar efectele le vei observa si tu si cei din jur.
    Poate fi vocea oricui, iar daca ai uitat cum suna Donald Duck, iata:

http://youtu.be/aHo7q32Hwls

Leave a Reply

Your email address will not be published.