Cinci carti si un seminar despre abundenta

caiete colorateDe curand am participat la organizarea unui workshop de dezvoltare personala pe tema atragerii abundentei. Nu a fost lucru usor. In primul rand numarul participantilor a fost mare, aceasta insemnand multe detalii de pus la punct, dar nu voi intra in acest subiect acum. Fiind parte din echipa de organizare, am avut diverse sarcini, asa ca accesul in sala de curs a fost limitat. Dar am avut ceva momente, ce-i drept destul de scurte, in care m-am delectat cu informatia despre abundenta. Totusi seminarul il pot incadra in categoria de dezvoltare personala, pentru ca a fost bazat pe o abundenta pe toate planurile, si expus din mai multe puncte de vedere, holistic as putea spune. Adica ca sa fii bogat inseamna sa fii si sanatos, optimist, pozitiv, deschis spre schimbare. Seminarul a fost unul cu caracter informativ, gratuit, si a tinut doua ore jumatate. Dar eu am fost surprinsa de volumul informatiei, si de calitatea ei. Iar despre entuziasmul si deschiderea spirituala a trainerului Florin Pasat nu mai amintesc acum. Vreau sa clarific ca acest articol este de tip informativ, constituind doar expunerea unei experiente traite, fiind prima oara cand particip la organizarea unui eveniment de gen.

Initial nu am dorit sa scriu despre asta, dar asa am simtit, si am pornit-o ca pe o provocare, pentru ca am vrut sa iau 5 carti de dezvoltare personala, pe tema abundentei (pe toate planurile), si sa vad ce au toate aceste carti in comun. Nu vreau sa dau nici sfaturi de imbogatire, nici reviewuri, ci vreau sa vad ce au acesti scriitori in comun, si sa gasesc un numitor comun si cu cele exprimate in seminarul despre abundenta.

Prima carte:

Phillip Baker, in “Secretele oamenilor de succes” considera ca ceea ce iti aduce prosperitate, pe toate planurile vietii este imbinarea vietii interioare (spirituale) cu cea exterioara:

Performerii actioneaza mereu asupra caracterului, reactiilor emotionale si vietii lor spirituale. Inteleg faptul ca succesul se manifesta din interior spre exterior, ca inima sau esenta unei persoane este acolo unde trebuie depuse cele mai multe eforturi: ca pentru a te dezvolta in exterior trebuie sa te dezvolti in interior. Exista multe cai prin care se poate realiza acest lucru. Benjamin Franklin practica frecvent ceea ce el numise programul de 13 saptamani. A trecut pe o hartie toate cele treisprezece virtuti pe care dorea sa le mentina sau sa le practice in viata. Lucruri precum umilinta, prietenie, perseverenta, iertare sau disciplina. Fiecare dintre ele ii ocupa o saptamana, pe care i-o dedica in totalitate, concentrandu-se asupra acesteia si punand intrebari care atrageau nu numai analiza, dar si ameliorare. Astfel, trecand prin acest program, era capabil sa aloce, pe an, cel putin patru saptamani de imbunatatire concentrata fiecareia dintre aceste virtuti. Mai tarziu a declarat ca, cel mai probabil, acesta fusese obiceiul cheie al vietii sale, care il ajutase sa realizeze totul. Cu alte cuvinte, isi dedica fiinta, prin folosirea unei strategii practice, dezvoltarii personale.

A doua carte:

Napoleon Hill in “De la idee la bani” vorbeste despre importanta muncii cu sine prin autosugestie atunci cand vine vorba de subconstient:

Exista numeroase dovezi care sustin ideea ca subconstientul constituie conexiunea dintre mintea finita a omului si Inteligenta Infinita. Este intermediarul prin care un om poate atrage fortele Inteligentei Infinite dupa bunul plac. Este cel care contine exclusiv procesul secret prin care impulsurile mentale sunt modificate si transformate in echivalentul lor spiritual. Este mijlocul exclusiv prin care o rugaminte poate fi transmisa sursei capabile sa o transforme in realitate.

Tot ce creeaza omul ia nastere sub forma unui impuls al gandului. Omul nu poate crea nimic din ceea ce nu poate construi, la inceput, in gand. Cu ajutorul imaginatiei, impulsurile gandului pot fi asamblate in planuri. Imaginatia, atunci cand este controlata, poate fi folosita pentru crearea planurilor sau a obiectivelor care conduc spre succes in profesia aleasa de individ.
Subconstientul este mai sensibil la influenta gandurilor combinate cu sentimente sau emotii, decat la a celor provenite doar din partea rationala a mintii. Este un fapt bine cunoscut ca sentimentele ii conduc pe majoritatea oamenilor. Exista sapte emotii pozitive principale:
Dorinta
Increderea
Iubirea
Sexul
Entuziasmul
Romantismul
Speranta

Emotiile pozitive trebuie sa treaca in subconstient prin intermediul gandurilor sub forma autosugestiei.

A treia carte:

Dale Carnegie in “Lasa grijile, incepe sa traiesti” insista pe importanta unui psihic bun, citandu-l pe Jung:

Un psihiatru dintre cei mai distinsi, doctorul Carl Jung, spune in cartea sa Omul modern in cautarea sufletului: “Pe parcursul ultimilor treizeci de ani, am fost consultat de oameni din toate tarile civilizate ale lumii. Am tratat multe sute de pacienti. Intre toti pacientii mei aflati in a doua jumatate a vietii -trecuti, adica, de treizeci si cinci de ani -nu a fost unul macar a carui problema sa nu conste, in ultima instanta, in faptul ca nu isi gasise o perspectiva religioasa asupra vietii. Nu gresesc daca spun ca fiecare dintre ei se imbolnavise deoarece pierduse ceea ce religiile vii ale oricarei vremi au dat adeptilor lor, si nici unul nu s-a vindecat cu adevarat pana ce nu si-a recapatat perspectiva religioasa.

Regretatul Mahatma Ghandi, cel mai mare conducator indian de la Buddha incoace, s-ar fi prabusit daca nu ar fi fost inspirat de puterea rugaciunii. De unde stiu? Stiu pentru ca Ghandi insusi a spus-o: “Fara rugaciune as fi innebunit de mult.

A patra carte:

Zig Ziglar crede ca un lucru important pentru succes este limbajul si dialogul cu sine:

Cuvintele pe care le folosim atunci cand ne adresam altora, dar si noua, conteaza enorm in definirea atitudinii. Adesea oamenii ma intreaba cum reusesc sa am un moral atat de ridicat atat de multa vreme. Raspunsul este ca stau si ma ascult. Suna ciudat- chiar egocentric-, dar poti face acelasi lucru, iar ceea ce iti spui are o influenta majora asupra pozitiei pe care te afli. Tu esti singurul care poate controla ce iti spui. De la asta porneste atitudinea pozitiva Odata initiata, ea trebuie dezvoltata, mentinuta si aplicata, iar inconsecventele vietii nu vor mai avea puterea sa-ti intrerupa perspectiva pozitiva.

A cincea carte:

In “Cere si ti se va da” de Jerry si Esther Hicks se pune accesnt pe apreciere:

De fiecare data cand apreciezi ceva, de fiecare data cand te simti bine cu privire la ceva, spui Universului:”Mai vreau” Nu este nevoie sa faci alte declaratii de intentie, este suficient sa te afli in cea mai mare parte a timpului intr-o stare de apreciere si atunci, toate lucrurile bune se vor revarsa in existenta ta.


In cadrul workshopului accentul s-a pus pe:

-iesirea din capcana victimizarii
-preluarea controlului asupra propriei vieti
-asumarea responsabilitatii pentru ceea ce ni se intampla
-constientizarea convingerilor ce ne creaza viata
-importanta gandirii pozitive
-lucrul cu sine (exercitii)

Care este numitorul comun?

Atat la seminarul despre abundenta, cat si in aceste carti se face foarte mare referire la aspectul interior, la ganduri, la subconstient, la partea nevazuta a vietii. Poate e mult spus, dar totusi, cati dntre noi isi acorda timpul de a medita, de a se ruga, de a se asculta, inainte de a actiona? Despre actiune stim deja, trebuie sa “just do it”, dar e chiar asa? Cum ai putea actiona, daca nu gandesti in primul rand? Si cum ai putea sti care e decizia buna?

Astept seminarul de sambata cu Florin Pasat, pentru a face legaturile intre nelamuririle pe care le am, si promit sa revin cu insighturi noi. Va puteti inscrie la acest workshop aici.

Recomand acest workshop pentru ca stiu ca este unul de exceptie, altfel nu m-as incumeta sa o fac. Dar am avut sansa sa fac parte din echipa ce a organizat seminarul gratuit de promovare, urmand ca workshopul propriu-zis sa aiba loc pe 22 februarie 2014, orele 10 – 16.

In cadrul primului seminar am putut vedea si omul din spatele trainerului, si entuziasmul si optimismul care-l definesc si in afara scenei, limbajul non verbal si toate aspectele care inseamna mai mult decat vorbele goale. In plus, marturisirea pe care o prietena mi-a facut-o, faptul ca ea si-a schimbat viata prin participarea la unul dintre workshopurile lui Florin a fost lucrul decisiv care m-a facut sa ma implic in acest proiect. Dar, dupa cum am mai spus, voi reveni cu impresii de la workshopul intensiv ce va avea loc aceasta samabata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *