Cel mai bun medicament esti tu

carte Autorul cartii “Le meilleur médicament, c’est vous!” -“Cel mai bun medicament esti tu!”, Frederic Saldman este medic, de origine franceza, iar prin natura meseriei sale a putut observa importanta psihicului, a stilului de viata atunci cand vine vorba de sanatate. In Franta, acest medic este recunoscut ca specialist in medicina preventiva, iar prin aceasta carte, best seller in tara sa de origine, ne propune o modalitate mai comoda si mai eficace de a ne pastra sanatatea: PREVENTIA.

Corpul nostru este adesea subestimat, ne cunoscand capacitatea sa reala de a lupta pentru a-si mentine sanatatea. Atunci cand corpul si mintea sunt in echilibru nu vom avea nevoie de tratamente alopate. Trebuie doar sa stim cum sa activam aceste resurse: alimentatie, somn, igiena, sexualitate, sport, eliminarea stressului, antrenarea creierului.

Cartea cuprinde cate un capitol dedicat acestor mijloace cu care suntem dotati fiecare. Mai departe enumeram cateva:

1. Pastrarea unei greutati normale

Cresterea supraponderala, sau obezitatea, reprezinta un mare prejudiciu adus sanatatii noastre, provocand bolile coloanei vertebrale, boli de genunchi, cancere, boli cardiovasculare, diabetul etc. Odata cu crestera in greutate si cu trecerea anilor , toate aceste boli se instaleaza pe nesimtite in corpul nostru iar cand le depistam e deja prea tarziu. Nu e niciun secret ca pentru a ne mentine silueta, sau pentru a mai scadea in greutate e suficient sa mancam mai putin, sa avem cateva mese pe zi, sa nu flamanzim si chiar sa recurgem la unele mici trucuri: ciocolata neagra poate inlocui cu succes dulciurile rafinate, sofranul este deasemenea un bun inhibitor al poftei de mancare, consumul de apa in timpul mesei, pauze de 5 minute in timpul mesei, consumul de albus de ou, in loc de omleta, servirea unui desert la micul dejun, servirea mesei in liniste, fara graba, trairea momentului prezent.

2. Activitatea fizica

Ea se adauga la controlul greutatii fiecaruia dintre noi.
Practicata in mod regulat, activitatea fizica sau anumite sporturi, previne bolile cardiovasculare, cresterea colesterolului in sange, scaderea frecventei unor cancere de colon, san sau prostata sau boala Alzheimer. Diabetul este tinut sub control foarte bine prin exercitii fizice, muschii solicitati consumand zaharul din sange.
Posturile recomandate de anumite religii sunt foarte utile organismului, acestea fiind practicate din cele mai vechi timpuri, ajutand orgaismul sa mai piarda din greutate.

3.Imbunatatirea somnului

Somnul sta la baza unei bune sanatati, el permitand organismului sa se regenereze psihic,eliminand tensiunile si gandurile prin intermediul viselor
Pentru a adormi cu usurinta, trebuie evitata cinn a la ore intarziate, camera sa fie linistita, aerisita, nu prea incalzita, practicarea aceleeasi ore de somn
Ca un truc dat de doctor, este dormitul pe partea stanga: persoanele acestea se trezesc mai vesele, optimiste.
La trezire este bine sa ne intindem ca o pisica, sa facem cateva miscari si nu sa coboram imediat din pat.
Necesarul de somn nu se reface in week-end, trebuie respectate orele de somn in cursul saptamanii.
Sforaitul sau sufocarile din timpul somnului predispun la boli de inima, tensiune, infarct; dar prin exercitii fizice, prin anumite metode de relaxare scaderea greutatii corporale, aceste riscuri scad.

4. Debarasarea de micile probleme cotidiene
Sa evitam consumul necontrolat de medicamente, deoarece nu vom scapa de efectele lor secundare, sa revenim la vechea pozitie, ghemuita, de a elimina fecalele ,sa evitam pe cat posibil munca sedentara, sa nu ajungem la refluxul gastro-esofagian, datorat meselor copioase, culcatul imediat dupa cina, consumului de alcool sau tutun. Autorul ne arata si cauzele deselor alergii la copii; cei crescuti la oras, intr-un mediu steril, sufera frrecvent de acestea, pe cand, copiii crescuti la tara, alaturi de pasari si alte animale vor beneficia de o imunitate sporita. Pentru a te te debarasa de toate grijile cotidiene ai nevoie de o intentie solida, de putin timp liber special pentru destresare, in care sa te rasfeti si sa uiti de toate.

5. Lupta impotriva bolilor infectioase

Execesul de zel in administrarea antibioticelor sau igiena excesiva nu fac altceva decat scaderea imunitatii si cresterea frecventei aparitiei bolilor autoimune, inflamatorii, infectioase. Un alt punct de vedere interesant:spalatul pe maini are si o valoare simbolica si psihologica, in indepartarea gandurilor negative, indoielilor sau resentimentelor. De asemenea autorul scoate in evidenta importanta pastrarii in organism a apendicelui si a amigdalelor, care au un rol protector, antibacterian.

6.Cunoasterea masurilor de prim ajutor

Pentru imbunatatirea vietii cotidiene , sunt utile sfaturile doctorului in modul de a gestiona situatiile de urgenta, precum impiedecarea unui stop cardiac, inecul cu un os sau un sambure, in timpul unei mese copioase ,oprirea sangerarii sau a unei hemoragii, ingrijirea nasului, danturii, ochilor, aerofagia. Sfaturi utile primim si in legatura cu rezolvarea indigestiilor, aerofagiilor sau altor neajunsuri digestive .

7.Viata sexuala fericita sta la baza sanatatii fizice si mentale

La baza sexualitatii sta libidoul, acea scanteie ce se declanseaza intre doi parteneri. Scaderea acestuia se datoreaza, atat inaintarii in varsta, cat si datorita ingerarii anumitor medicamente sau sedentarismului, lipsa exercitiilor fizice, insomniilor, alcoolismul.

8.Eliminarea stresului si depresiilor

Stresul este o reactie normala a organismului, care ii permite sa reactioneze fata de stimulii pozitivi sau negativi veniti din exterior. El este util in buna functionre a organismului, dar cu conditia sa nu se repete fara a da timp corpului sa-si revina.
Printr-un stres continuu, se poate ajunge la sindromul de epuizare profesionala, destul de periculos, deoarece, odata cu neputinta de a mai merge la serviciu, apare si culpabilizarea sau lipsa de incredere in propriile forte.
Sa ne destresam, alungand deprimarea, sa cultivam micile bucurii ale vietii, sa putem fi fericiti fara averi, fara putere, doar prin simpla noastra gandire pozitiva.
Si chiar daca mai suferim esecuri, sa nu ne demoralizam ci sa acceptam lectia de viata.

9.Antrenarea creierului

Creierul functioneaza doar la capacitatea de 10 sau 12%, dar capacitatea sa este imensa, de aceea putem sa ne imbunatatim memoria, sa folosim puterea gandului, concentrarea. In trecut forta musculara facea diferenta dintre doi oameni, dar acum inteligenta si imaginatia i-au luat locul. Viitorul creierului nostru este in propriile maini evitand astfel instalarea atator boli mintale. Dusmanii bunei sale functionari sunt colesterolul, diabetul, hipertensiunea, dar si rutina; sa sa adaugam aactivitati noi in viata de zi cu zi, acestea ne vor solicita rapiditatea gandirii,memoria sau inteligenta.
Sa recurgem la anumite gesturi cotidiene care antreneaza creierul nostru, precum practicarea dansului, mersul drept, folosirea mainii stangi in activitatile zilnice, toate acesteastimuleaza circuitele cerebrale, de obicei adormite.

10. Magnetoterapia, clarviziunea, vindecari miraculoase

Fenomenele paranormale, le intalnim la tot pasul in viata noastra; doar faptul ca nu ni le putem explica cu ajutorul stiintei ni le face sa para bizare, de domeniul science-fiction. Este foarte cunoscut acel deja-vu , care nu e altceva decat amintirea unor vise sau reinvierea unei imagini traite cu mult timp inainte.
Telepatia, fenomen care nici acum nu poate fi explicat de stiinta, se intalneste la doi oameni intre care exista o iubire puternica, cum este intre o mama si copil, doi frati gemeni, sau intre doi parteneri.
Magnetoterapia, este o metoda la moda in vindecarea reumatismului, migrenelor, astmului, tinand cont ca fiecare dintre noi dispune de particule magnetice in creierul nostru putem beneficia de tratamente complementare, bazate pe magnetoterapie.

Cancerul ca si alte boli incurabile pot fi vindecate si prin forte proprii, caci corpul nostru, in unele cazuri, are puterea de a se autovindeca, aceasta mai mult la copii, dar si la persoanele cu grad ridicat de spiritualitate. (pentru vindecari miraculoase vezi si noua medicina germana)
Medicul Frederic Saldmann, in aceasta carte, ca si in celelalte aparute anterior, ne prezinta un ghid practic de viata sanatoasa; ne face sa constientizam ca suntem raspunzatori de bolile de care suferim, datorate unei proaste alimentatii, unui somn insuficient, comoditatii noastre care ne face sedentari, abuzului de medicamente, acceptarea unei munci ce depaseste puterile noastre; prin toate acestea ajungem la stress si apoi la boala.
Sa fim stapani pe sanatatea noastra, sa nu ne scape din mana; pentru ca ce am pierdut e greu de recuperat, sa ne insusim ideea ca sanatatea noastra este in mainile noastre, ca noi ne suntem cel mai bun medicament aceasta este mesajul transmis de aceasta carte.

Sursa foto

2 thoughts on “Cel mai bun medicament esti tu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *