Cum sa fii un bun lider

lider-leadership-carnegie0succes-atitudine-carti-iinfluntezi
Liderul din tine
Titlu original: The Leader in you
Autor: Dale Carnegie
Categoria: Dezvoltare personala

Leadershipul de succes inseamna crearea unor strategii care sa influenteze pozitiv un grup astfel incat sa produca rezultatele dorite de tine.De-a lungul timpului Dale Carnegie a inspirat mii de lideri din toata lumea prin cartile, cursurile sale, ale caror idei inca mai sunt de actualitate, si printre cele mai eficiente din acest domeniu. Iata cateva idei de baza pentru a fi un bun lider, pe care Dale Carnegie le propune in cartea sa “The Leader in you” –Liderul din tine:

  1.Incepe fiecare discutie cu lauda sincera si apreciere. La fel cum dentistul porneste procedura sa cu un anestezic, foloseste-te de aspectele pozitive ale situatiei pentru a pune lucrurile intr-o lumina buna. Inlocuieste-l pe “dar” cu “si”. Studiile arata ca dupa cuvantul “dar” lumea deja se pregateste la ce e mai rau, iar efectul frazei tale nu va mai fi acelasi, indiferent care ar fi continutul. Solutia este refrazarea pentru ca ceea ce ai de spus sa sune bine: “Munca ta este buna, si daca continui sa muncesti si mai mult vei avea rezultate si mai bune.”

  2. Vorbeste indirect despre greselile altora. Foloseste-ti modestia, lauda-l pe celalalt in mod sincer, asta va face lumea sa-si schimbe radical opiniile despre orice situatie.

  3. Vorbeste mai intai despre greselile tale inainte sa-i critici pe ceilalti. Nimanui nu-i place sa urmeze ordine. Da sugestii, nu ordine. Resentimentele ce urmeaza regulile si ordinele pot dura mult pana sa se vindece-timp in care eficacitatea muncii scade. Lasa-i pe ceilalti sa faca lucrurile si din proprie initiativa, sa invete singuri-acest lucru incurajeaza corectitudinea si nu rebeliunea. Oamenii accepta o sarcina mult mai usor atunci cand stiu ca au de luat o alegere in legatura cu sarcina pe care o au de indeplinit.

  4. Pune intrebari in loc sa dai ordine directe. Nu-i lasa pe ceilalti sa fie umiliti, ai grija sa-si pastreze imaginea buna despre sine. Asa ca fii politicos cu ei. Toata lumea are nevoie de acceptare, aprobare, includere, mai ales in public, pentru a-si pastra imaginea.

  5. Fii sincer interesat de ceilalti. Asculta-i si apreciaza-i. Lauda lucrurile bune pe care o persoana le face si minimizeaza greselile,asigurandu-te ca cei din jur au o imagine favorabila despre sine, si dandu-le de inteles ca si parerea ta despre ei este una favorabila, atunci ei se vor stradui sa se ridice la inaltimea asteptarilor tale, nedorind sa te dezamageasca. Inspira-le increderea si daruieste-le curaj.

  6. Asuma-ti riscuri. Sa nu-ti fie frica de esec, viata ori este aventura ori este lipsita de semnificatie. Iar siguranta in viata este doar o superstitie.

  7. Fii optimist. Atunci cand vorbeste despre viata sa, Dale Carnegie are urmatoarea perspectiva optimista: “ Viata mea este o serie de neplaceri dintre care majoritatea inca nu s-au intamplat.” Cu cat esti mai sincer si profund interesat in celelalte persoane cu atatea ganduri negative vei avea.

  8. Fa-i pe ceilalti multumiti in legatura cu lucrul pe care-l sugerezi sa-l faca:

   a) Stabileste exact ceea ce-ti doresti ca respectiva persoana sa faca;
   b) Stabileste care sunt dorintele si nevoile persoanei si adapteaza-i sarcina la acestea;
   c) Expune-i sarcinile avand in vedere avantajele pe care le are persoana in cauza;
   d) Asigura-te ca va intelege care sunt avantajele sale;

  9. Fii sincer. Motiveaza-te pe tine si pe cei din jur, dar seteaza-ti targeturi realizabile si realiste pentru a fi sigur ca nu ceri imposibilul si nu suprasoliciti pe nimeni.Stabileste strategii de verificare a progresului.

  10. Fii creativ. Aminteste-ti ca succesul este o calatorie nu o destinatie, si va trebui sa-ti folosesti creativitatea permanent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.