Eckhart Tolle despre iluminare

puterea prezentuluiDin perspectiva lui Eckhart Tolle, iluminarea inseamna depasirea gandului, si a Ego-ului. In conceptia sa, Ego-ul este “activitatea mintii si poate fi perpetuat numai printr-o gandire continua…el inseamna un sine fals creat de identificarea inconstienta cu mintea.”
Eckhart are convingerea ca Egoul inlatura cu vehementa momentul prezent, de aceea el se concentreaza asa mult pe prezent, cat si pe eliminarea gandirii excesive: “Momentul prezent detine cheia eliberarii…Iluminarea inseamna depasirea gandului. In starea de iluminare gandirea e in continuare folosita atunci cand este necesara, dar cu mai multa atentie si intr-un mod mult mai eficient decat inainte. O folositi in cea mai mare parte in scopuri practice, dar sunteti liber de dialogul intern involuntar si aveti liniste interioara.”
Solutia este sa ne reducem mintea la tacere, lasand gandurile sa curga, observandu-le, cu rabdare, fara a le judeca. Tehnica observatorului mintii este una dintre cele mai populare tehnici prezentate de Eckhart Tolle, precum si cea a ascultarii atente a gandurilor, ori a cufundarii depline in activitatile de zi cu zi. “De exemplu, de fiecare data cand urcati sau coborati scarile, acasa sau la locul de munca, observati indeaproape fiecare pas, fiecare miscare, chiar si propria respiratie. Fiti total prezent.”
“Cand va folositi mintea si mai ales cand e nevoie de o solutie creativa, alternati la fiecare cateva minute gandirea cu linistea, activitatea mentala cu tacerea mintii. Tacerea mintii este constiinta fara gand. Numai in acest fel este posibila gandirea creativa, pentru ca doar asa are gandul putere reala.” (Puterea Prezentului)

Leave a Reply

Your email address will not be published.