Esti bolile si indispozitiile tale

Intr-adevar, cand ai o indispozitie sau cand in corpul tau manifesta o boala, primesti prin aceasta cale un mesaj. Corpul tau iti transmite faptul ca, in prezent, gandesti, simti, spui sau faci ceva care nu iti este benefic. In curand vei descoperi ca scopul acestor mesaje este sa te readuca rapid pe calea iubirii. Boala este un semna ca, in ce priveste un anumit aspect al vietii tale, iti lipseste iubirea fata de tine insati, fata de ceilalti sau fata de viata in general.
Sunt adepta teoriei care sustine originea psihosomatica a tuturor bolilor. Aceasta scoala de gandire sustine interactiunea intre gandire si suflet (in greceste “psycho”) si corp (in greceste “soma”). In trecut, cand se vorbea despre maladiile psihosomatice, oamenii se simteau revoltati, caci credeau ca este vorba despre raul imaginar. Acum suntem mult mai constienti si mai bine informati. Stim ca o maladie psihosomatica nu este imaginara; exista intr-adevar un rau de ordin fizic. Dar stim, de asemenea, ca acesta este efectul produs asupra corpului de un rau de origine psihica. Tot mai multi medici cred in aceasta teorie.
Probabil va ganditi: ”Dar e imposibil! Totusi, exista si boli pur fizice!”. Da. La prima vedere, problema pare fizica. Dar de indata ce examinam lucrurile indeaproape, incepem sa facem descoperiri.

Sa luam un exemplu pentru a ne convinge mai bine: o persoana are dureri de stomac, sufera de indigestie. Ea stie ca a mancat prea multa ciocolata. Asadar, e convinsa de faptul ca indispozitia sa este pur fizica; pur si simplu a mancat prea multa ciocolata. Dar daca vrem sa mergem dincolo de aparente, am putea descoperi motivul care a impins-o sa manance prea multa ciocolata. Ce se intampla in viata sa? Ce anume a creat asemenea gol in inima sa incat a impins-o sa il umple, indopandu-se cu ciocolata? Acest gol este creat, in general, de neacceptarea propriei persoane. Probabil ca persoana respectiva, in momentul in care isi manca “tona” de ciocolata, simtea ca nu se accepta deloc, se subestima si nu credea in propria sa importanta. Deci simtea nevoia sa gaseasca o compensare, ceva care sa-i satisfaca dorinta de tandrete! Este unanim recunoscut faptul ca ciocolata este considerata o recompensa…
Orice om se poate servi de semnalul transmis de o boala pentru a deveni constient de ceea ce se intampla cu el. Astfel va putea face fata problemei, in loc sa se amageasca singur, convingandu-se ca tot vine din exterior. Atata vreme cat credem ca bolile noastre au o origine pur fizica, cauza profunda ramane ascunsa in noi si continua sa faca ravagii. Acest punct de vedere asupra bolilor are aspecte foarte interesante. Boala poate deveni o experienta pozitiva, daca te servesti de ea pentru a evolua mai rapid, devenind constient de atitudinile gresite care au declansat-o si incerci sa le corectezi.

Tu stii ca poti fi propriul tau medic! Sa presupunem ca te tai la deget. Primul reflex este sa iei un pansament si sa acoperi rana. Apoi uiti de ea. Cateva zile mai tarziu, scoti pansamentul si constati ca rana s-a cicatrizat. Ce anume te-a vindecat? Sunt mecanismele automate de aparare si vindecare, inerente oricarei fiinte umane si care au o valoare inestimabila.
Sunt oameni care sustin ca simplul fapt de a trai intr-o atmosfera de iubire, de a cunoaste pacea interioara si de a cunoaste pacea interioara si bucuria de a trai permite tuturor sistemelor fizice imunitare si de vindecare sa functioneze perfect. Aceste persoane fericite ar fi chiar capabile sa se debaraseze de celulele canceroase pe care le producem toti, intr-un moment sau altul al vietii noastre. Dimpotriva, faptul de a trai lasandu-te cuprins de resentimente, de ura, de dorinta de razbunare si de critica neincetata slabeste sistemele de vindecare si imunitate.

Tot ce se impotriveste iubirii deschide poarta bolilor si le permite sa se instaleze in corpul fizic.

Lise Bourbeau “Cine esti tu”, Editura For You

Leave a Reply

Your email address will not be published.