Femeia fugara

femeie fugaraFemeia este o fugara din nastere, pentru ca intotdeauna fuge dupa un vis, dupa un ideal propriu al vietii desprins dintr-un basm. Ea fuge de realitate, daca este sa o supunem unei analize fine fata de barbat, ea este o fiinta fragila, emotionala, in cautarea frumosului si a perfectului. Tocmai cautarea perfectiunii face din femeie o fugara. Stabilindu-si standarde inalte ea tinde spre mai mult. Totusi, nu de putine ori femeia se va multumi cu mai putin decat ceea ce a stabilit ea in visele sale din copilarie. Contrar femeii fugare, aceest tip de femeie crede ca face un targ, un pact cu viata bucurandu-se ca a negociat relatia perfecta la un moment al vietii in care nu putea spera la mai mult. Acum este in rand cu lumea, femeie maritata, angajata intr-o casnicie ce ii va aduce statutul perfect in randul gospodinelor si al mamicilor cu un sens in viata.

Ce se intampla totusi cu femeia fugara? Femeia incapabila sa ajunga la un pact? Ea este femeia dezamagita, odinioara fetita uitata intr-un colt de parintii ei prea ocupati de certuri casnice si despartiri. Copiii martori (chiar si tacuti) ai unei casnicii nereusite suporta traumele acestei suferinte chiar si in viata adulta. Daca un barbat fugar se adapteaza la viata, pentru ca barbatul oricum este un “vanator” innascut, gata oricand sa caute urmatoarea prada, fugind de o responsabilitate prea mare , femeia sufera in tacere. Mai tarziu, la maturitate ea va scoate la vedere o atitudine dominatoare, distanta, aproape ironica. Este femeia care poate prea mult,stie prea mult, iubeste prea mult, dar “aparent” nu primeste acelasi lucru inapoi. Se victimizeaza, se apara, construieste scenarii, dedublandu-se si denaturand realitatea. Ea isi reconstruieste de fapt durerea suferita in copilarie, construind acelasi decor si scenarii pe care le-a perceput ea mai de mult la parintii sai. Este ea o sclava a emotiilor trecutului? A durerii reprimate, uitate, si totusi retraite pana la frustrare?

fara angajamenteFemeia fugara nu stie, nu-si traieste relatiile in mod constient. Ea se va refugia in relatii cat mai multe si cat mai dezamagitoare, se va concentra pe o cariera unde sa-si canalizeze toata pasiunea reprimata. De multe ori aceasta fuga se poate incheia cu un pact, la fel ca in cazul femeiii “normale”, de obicei dupa o anumita varsta, si mai ales in prezenta unui barbat putin mai intelept decat ea, care e capabil sa-si dea seama de incapacitatea femeii nu de a iubi, ci de a trece mai departe de frica de iubire. Femeia se apara de sentimente, se apara de intimitate, nu de relatii sexuale (aici poate chiar sa exagereze uneori) ci de apropiere sentimentala, lucru ce ar putea-o face sensibila, vulnerabila, suspicioasa, tematoare, ba chiar stresata. Desi femeia fugara se poate plange ca nu are noroc in dragoste, este posibil sa dea cu piciorul mai multor ocazii ce s-ar putea transforma in idila perfecta, sub pretextul ca are nevoie de spatiu, de libertate, de cariera, aparent fugind de un barbat “plictisitor”, “tacut”, “neinteresant”, si indreptandu-se spre unul “arogant”, “fitos”, “misterios”, pregatindu-si subconstient un nou esec sentimental in momentul in care barbatul fatal va comite previzibilul, adica o va insela, dezamagi. Femeia fugara va atrage un astfel de barbat din instinct, in mod inconstient indreptandu-se spre aceleasi situatii, ea fiind din nou parasita daca nu va fugi inainte chiar ea, din nou, dintr-o relatie. Femeia fugara va ramane o “runaway bride” pana in momentul in care va avea curajul sa accepte natura sa fragila, feminina, pana cand va accepta dragostea ca pe o provocare si nu ca pe o suferinta. Atunci cand isi va ierta parintii pentru casnicia lor imperfecta, cand va face pace cu trecutul si va trai din plin prezentul, va putea face un pact cu viata pentru a-si asigura viitorul. Intrebarea este… Poate femeia sa lase ce are mai de pret? Neprevizibilul? Suspansul? Aventura?

Am vazut de curand “No strings attached”, (o comede cu Ashton Kutcher si Natalie Portman) si m-a facut sa ma gandesc ca si eroina este din aceeasi categorie, la fel si in cazul filmului “Bridesmaids”- dar nu vreau sa stric tot farmecul filmelor, va las pe voi sa decideti singure.

Leave a Reply

Your email address will not be published.