Ho’oponopono si iertarea

 Ho’oponopono In toate colturile lumii, sub diverse forme, religii, practici, oamenii au simtit povara emotiilor negative, efectul lor si au incercat dintotdeauna sa lase jos “pietrele” pe care le carau in spate. In lumea moderna, oamenii incearca sa gaseasca o eliberarare a presiunii prin psihotarapie, cel mai adesea mergand in trecut si analizand cele petrecute atunci, impresiile lor legate de cele petrecute atunci, ce au simtit atunci si corelarea cu ceea ce simt acum. Revizitand trecutul, doare, resimti durerile ranilor iar si iar.

Cum ar fi daca am putea vindeca durerea fara a trece in revista ce a cauzat-o, cine a ranit si a arata cu degetul de unde vin problemele? Mai ales ca multe dintre nemultumiri, frustrari sunt nu numai in constient (unde pot fi identificate), cele mai multe sunt in subconstient (90% dintre ele). Psihologia actuala, prin hipnoza, ajunge si la amintirile legate de cele petrecute in perioada intrauterina si dupa nastere, amintiri stocate de subconstient, amintiri ce includ si lucruri care ne-au ranit si in baza carora actionam acum. Toate amintirile noastre sunt stocate in memoria celulara si multe dintre ele au format credinte dupa care ne ghidam acum. Mai greu este atunci cand credinta constienta se contrazice cu credinta inconstienta si noi nu ne dam seama de acest lucru. De exemplu atunci cand la 2 ani am auzit discutii despre cat de rai sunt banii si cum schimba in rau oamenii, informatia a fost stocata de subconstient, iar ca si adult, desi stii, constient, ca banii sunt, necesari, utili si chiar indispensabili pentru a trai, ai greutati mari in a-i obtine.

Ce se intampla atunci cand pregatirea psihologica riguros stiintifica se imbina cu invataturile si practicile stravechi? Dr. Hew Len, psiholog hawaiian a facut cunoscuta lumii intregi o veche practica a stramosilor lui: ho’oponopono sau terapia iertarii. Desi detine doctoratul in psihologie la universitatea din Iowa, el isi trateaza pacientii potrivit praticii stravechi.
Ho’oponopono inseamna in hawaiiana a corecta o eroare, a indrepta.
Ideile care stau la baza acestei practici:
– Lumea este o reflectare a gandurilor noastre. Ele sunt insotite adesea de emotii, iar cu cat emotiile sunt mai puternice, cu atat mai repede gandurile se materializeaza, devin realitati ale vietii noastre.
– Fiind creatorii vietilor noastre prin gandurile si emotiile noastre, noi suntem RESPONSABILI de viata pe care o avem
– Daca o persoana ne agreseaza, experienta a fost creata chiar de doza de agresivitate (constienta sau nu) din noi. Deci cei din jur sunt o oglinda a ceea e suntem noi insine. Acesta este un principiu stravechi la care adera si psihologii anilor nostri
– Daca ne imbolnavim, trupul fiind subordonat (ierarhic) mintii, este din cauza ca frustrarea, nemultumirea, regretul, invinovatirea, prezente toate sub forma de ganduri (negative) in mintea noastra s-au materializat prin boli in trupul nostru.
– Circumstantele exterioare sunt un barometru al starii noastre de constiinta si daca se intampla multe lucri care iti trezesc sentimente neplacute, atunci exista o explicatie: acolo sus, la “mansarda” se fac judecati gresite. Ce este de facut?

Cum iti poti vindeca viata? Fara a face marketing, eu nu incerc sa vind nimic oricum, iar internetul e plin de ho’oponopono, deci nu am descoperit apa calda, vreau doar sa reamintesc: cheia vindecarii/fericirii/succesului este la fiecare. Toti maestrii spirituali estici si vestici spun ca raspusurile/rezolvarile sunt in noi.

In Ho’oponopono primul pas este constientizarea responsabilitatii pentru tot ce ni se intampla in viata. Dr. Len spune “Inseamna sa accepti faptul ca tu insuti – si nimeni altcineva – esti creatorul a tot ce experimentezi, al tuturor evenimentelor pe care le traiesti”. Toate evenimentele din viata noastra actualizeaza amintiri, tipare de actiune trecute. Pasatram in memoria celulara, in ADN toate informatiile despre evenimentele traite in aceasta viata si in cele anterioare. Cele acceptate si iertate, asimilate, nu vor atrage potrivit legii rezonantei lucruri asemanatoare in viata noastra. Daca in viata tot intalnesc oameni aroganti, nu inseamna neaparat ca eu sunt arogant, in mod constient si judecand obiectiv eu nu sunt, insa este posibil ca eu sa pastrez amintirea inconstienta a emotiilor negative create de aroganta mea din trecut (alta viata) si de aici neplacerile.

Odata constietizata responsabilitatea mea pentru ceea ce mi se intampla, urmeaza sa ma acuz pentru tot ceea ce am gresit si se intoarce acum in viata mea. Sau eventual continuu sa acuz circumstantele exterioare, oamenii care ma ranesc. In niciun caz. Acuzarea, judecarea altora, frustrarea inchid un cerc vicios al suferintei. Cheia este iertarea. Cheia este iubirea. A cui iertare? A cui iubire? A celui responsabil: EU.
Cuvintele sunt simple, dar magice si sunt adresate, bineinteles, celui responsabil: EU.
Iata cuvintele:

Te iubesc
Imi pare rau
Iarta-ma
Multumesc.

Inchide ochii, rosteste-le cu vocea mintii. Ce simti? Daca simti iubire, e semn ca vindecarea a inceput.

Sursa foto

2 thoughts on “Ho’oponopono si iertarea

  1. Anonymous says:

    Am citit pana acum foarte multe despre stari de neliniste,tristete, nesiguranta,frica, teama,invinovatire…, care duc la depresie.Intradevar experiente neplacute imagazinate in decursul anilor duc la depresie.
    Am in familie o persoana care nu ii intri in voie cu nimic. In viata a ales calea de mijloc mama ,familia lui si concubinaj Toati l-au hartuit cu necesitatile. La servici meneger cu raspunderi mari.Acum s-a inbolnavit de depresie. In viata trebuie sa mergi pe calea dreapta adica cea a adevarului. chiar daca luati suturi acestea trec dar in sinea voastra castigati libertatea si ii adaptezi pe ceilalti dupa tine .Cui ii convine te accepta. Din puntul meu de vedere vorbesc .Gandurile nu ne lasa in pace.Aceste ganduri ne imbolnavesc Ce facem avem doua variante Murim sau traim ,care varianta alegeti.Noi in general suntem creativi.Cand apare un gand negativ .Acel gand este un ghid ne orienteza .Haide-ti sa fim martorul nostru. Cum ne judecam. Ce am face.Putem noi oare ca acel gand sa-l ghidam in alta directie constructiva si sa nu ne mai consumam energia fara rost.
    [email protected]

  2. AutoEducare says:

    Foarte adevarat tot ce ati scris. Totul incepe cu gandul, cuvantul este foarte puternic. Iar in momente de depresie cred ca lucrul care conteaza cel mai mult, este sa ne ascultam gandurile, si sa vorbim cu noi, cu Dumnezeu, cu un psiholog, un prieten, dar sa vorbim despre asta, pentru ca ajuta mult. Cand cineva ne asculta ne putem auzi propriile cuvinte si se poate sa ne trezim, sa ne dam seama ca suntem deprimati fara motiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.